Wintersportvakantie: voor veel Nederlanders is het jaarlijks vaste prik. De krakende, verse poedersneeuw onder je latten, de frisse berglucht, de stralende zon en natuurlijk… de schnaps. Maar wat doe je als je, net als ondergetekende, nog nooit op wintersport bent geweest? Dan ga je sleeën, kaasfonduen, husky’s knuffelen en sneeuwschoenwandelen in Zwitserland! Niet in de bekende skigebieden Zermatt of Graubünden, maar in de prachtige omgeving van het Vierwoudstrekenmeer. Van ondergronds tot hemelse hoogte: we vertellen je wat je allemaal kunt doen op je eerste wintersport als je niet kunt skiën (en dat ook niet per se wilt leren).
Het Vierwoudstrekenmeer ligt in Centraal-Zwitserland. Vanuit Amsterdam vlieg je met Swiss in iets meer dan een uurtje naar Zürich. Liever per trein? Er gaat een nachttrein naar Zürich of pak de ICE International via Amsterdam-Utrecht-Arnhem. Vanaf Zürich helpt de Swiss Travel Pass je verder. Deze dekt praktisch al het openbare vervoer – trein, bus én boot – in Zwitserland. Dat scheelt een hoop gedoe met continu verschillende tickets kopen. Het Zwitserse openbaar vervoer is bovendien enorm overzichtelijk en goed georganiseerd.
Vanaf het vliegveld of treinstation in Zürich heb je een perfecte verbinding naar het prachtige Middeleeuwse stadje Luzern, de toegangspoort van het Vierwoudstrekenmeer. Hier word je omringd door bergen als de Rigi (ook wel bekend als Queen of the Mountains), Pilatus, Fronalpstock en Bürgenstock (waar onder meer Sophia Loren en Audrey Hepburn woonden). Het ideale startpunt voor een ‘wintersportvakantie zonder wintersport’ rondom de Vierwaldstättersee.
Het Vierwoudstrekenmeer heeft eigenlijk wat weg van een Noors fjordenlandschap. Minus de rode houten huizen. Het wordt door sommigen ook wel het Vierwoudstedenmeer genoemd, maar dat is niet helemaal terecht. Het is namelijk een vertaling van het Duitse ‘Vierwaldstättersee’, waarbij Stätte in de juiste vertaling ‘streek’ is en niet ‘stad’. Nog meer variëren? Het Meer van Luzern (Lake Lucerne) wordt ook goedgekeurd.
De oorsprong van de naam komt van de vier ‘woudstreken’. De drie oerkantons Uri, Schwyz en Unterwalden en het kanton Luzern, rondom het meer. Wat deze plek éxtra bijzonder maakt: het is het kloppend hart én de wieg van Zwitserland. Aan het meer ligt namelijk de Rütli, een alpenweide waar de woudkantons Uri, Schwyz en Unterwalden de Rütlischwur (Rütli-eed) hebben gezworen. Deze plek staat nog steeds symbool als het ontstaan van Oerzwitserland.
Zwitserland is een eigenzinnig land met een bijzondere geschiedenis en eigen regels. Het land kent maar liefst vier officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (alleen gesproken in het kanton Graubünden). En om het nóg een tikkeltje lastiger te maken: in 19 van de 26 kantons spreken ze met het Zwitserduits dialect. Vaak kun je er wel gewoon uit de voeten met ‘Hoogduits’ en in tegenstelling tot bepaalde buurlanden zullen de Zwitsers ook alle moeite doen om je in het Engels verder te helpen.
Vanuit Luzern kun je natuurlijk alle kanten op. Wij reisden af in zuidoostelijke richting naar het bergdal Muotathal. Dit dal is de thuisbasis van de Muotathaler Wetterschmöcker, een groep “meteorologen” die aan de hand van natuurlijkverschijnselen het weer voorspellen voor het skiseizoen. Met een behoorlijke knipoog en dosis humor.
In Muotathal kun je voor allerhande activiteiten terecht bij Erlebniswelt Muotathal en Hüttenhotel Husky-Lodge. Van sneeuwschoenwandelen en knuffelen met husky’s tot een voedzame lokale culinaire specialiteit: Spätzli mit Zwiebeln.
Muotathal staat ook bekend vanwege het langste grottenstelsel ter wereld: de Hölloch. Hier kun je op grotexpeditie met ervaren gidsen. Je kunt de tours in de grot zelfs uitbreiden met raclette of één of meerdere overnachtingen. De Hölloch is een wateractieve grot. Dat betekent dat je er in de zomer niet kunt komen. Het smeltwater zorgt ook voor een enorm watergeweld, waardoor je stalagmieten en stalactieten slechts in bepaalde delen van het grottenstelsel zult vinden. Dit is een activiteit voor de actieveling en thrillseeker, want het is vooral veel klimmen en kruipen.
Vlakbij Muotathal vind je het Schwyzer skigebied Stoos-Fronalpstock-Klingenstock. De enige manier om in Stoos te komen, is met de Stoosbahn, de steilste kabelspoorbaan ter wereld. Het autovrije Stoos ligt op 1.300 meter en is de perfecte plek wanneer je niet op zoek bent naar de typische après-skivakantie met vrienden. Het is de perfecte omgeving voor een skivakantie met kinderen of voor (sneeuwschoen)wandelaars. In het wintersportdorp zelf wonen slechts 150 mensen. Doordat je er niet met de auto kunt komen, voelt deze plek – naast de super mooie uitzichten en de Stoosbahn – extra bijzonder.
Om de authenticiteit van het dorp te behouden en het niet te massaal te maken, komt er alleen nieuwbouw bij als er op de betreffende plek al iets staat wat weg gaat. Momenteel wordt er een super luxe familievriendelijk hotel gebouwd, Stoos Lodge, die deze plek nog aantrekkelijker maakt voor een wintersportvakantie met het gezin. Vooral in januari en tussen de vakanties in kun je hier heerlijk rustig wintersporten.
Wanneer je de stoeltjeslift pakt, kom je uit bij de Fronalpstock én het gelijknamige hotel op 1.900 meter hoogte. Hier word je omringd door de bergen Pilatus en Rigi aan de ene kant en uitzicht op de Grosser Mythen aan de andere kant. Je hebt er een waanzinnig uitzicht op het Vierwoudstrekenmeer én de alpenweide Rütli waar Zwitserland werd gesticht. Pak hier dus even je tijd voordat je de piste afdaalt, want dit is een enorm bijzondere plek!
Kijk wel uit voor besmettingsgevaar: er is een grote kans dat je hierna elk jaar terug wilt komen!