Met de ontdekking van olie in de tweede helft van de jaren 60, kwam al gauw een einde aan de rustige handelspost die Dubai tot dan toe was. Ondanks dat er de afgelopen tientallen jaren tal van wolkenkrabbers gebouwd zijn, is het oude karakter van Dubai zeker niet verloren gegaan. Een bezoek aan de oude stad én de woestijn mag daarom ook absoluut niet ontbreken tijdens je reis naar Dubai. Wij hebben zeven authentieke plekken om te bezoeken in Dubai voor je op een rij gezet.
Al Shindagha ligt in de oudste wijk van Dubai die werd gebouwd rond 1900. Ondertussen woont er niemand meer in de van gips en koraal gemaakte huizen, maar herbergen ze nu bijna 20 verschillende musea.
Voor AED 50 (zo’n 12,50 euro) krijg je toegang tot al deze musea. Je kunt ze makkelijk te voet bezoeken, want ze liggen slechts een paar stappen van elkaar verwijderd. Ondanks dat de wijk historisch is, zijn de musea hypermodern met veel interactieve elementen.
Onze favoriet is het Perfume House waarin je de geuren van de Emirati niet alleen kunt ruiken, maar ook de toepassing leert kennen. Als je wilt, kun je je favoriete geuren naderhand aanschaffen in de mooie museumshop.
In de historische wijk Al Fahidi zet je een stap terug in de tijd. Dit is hoe Dubai er nog helemaal niet zo lang geleden uit zag. De wijk ligt aan de Dubai Creek, wat voor lange tijd het kloppende hart van de stad was.
Niet alles van deze wijk is nog origineel. Met name bouwwerken die oorspronkelijk veel hout bevatten, zijn in 2017 opnieuw opgebouwd. Toch voelt het hier origineel aan en waan je je hier echt in het Dubai uit vervlogen tijden.
Het leukste aan deze wijk? De grote dichtheid aan creatieve kunstgalerieën, mooie winkels en stijlvolle boetiekhotels. Trek minstens een dag(deel) uit om door deze wijk te slenteren.
In een van de gerenoveerde windtorens van Al Fahidi huist het Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum Centre for Cultural Understanding (SMCCU). Hier leer je meer over de cultuur en de gebruiken in de Verenigde Arabische Emiraten, zowel vroeger als nu.
Boek hier een tour inclusief ontbijt, lunch of diner, zodat je de cultuur niet alleen kunt ervaren, maar ook proeven. Je wordt hartelijk verwelkomd door je host die je alles verteld over lokale gebruiken en het eten. Bovendien is er genoeg ruimte voor vragen. Een unieke beleving in de sfeer van vroeger met de kennis van nu.
In Al Fahida vind je al een hoop mooie winkels, maar voor een unieke winkelervaring bezoek je de textielsouk. Hier vind je de mooiste stoffen om zelf mee aan de slag te gaan, maar bijvoorbeeld ook prachtige sjaals van de beste kwaliteit kasjmier.
Kun je geen genoeg krijgen van de gezellige drukte in de souk? Steek dan de Dubai Creek over, de levensader van Dubai. Aan de overkant van de Dubai Creek vind je een aantal van de bekendste souks van de stad.
Het oversteken van de Dubai Creek doe je in stijl in een abra, een soort traditionele watertaxi. De abra’s vertrekken iedere paar minuten, dus reserveren is niet nodig. Een overtocht kost slechts AED 1 (ongeveer 25 eurocent).
Eenmaal aangekomen bij Deira Old Souk Abra Station, waaien de kruidige geuren je tegemoet. Dit is de plek om specerijen in te slaan op de kruidensouk van Dubai.
Niet veel verder vind je de bekende goudsouk waar je echt alles in goud kunt vinden. Dubai zou Dubai niet zijn als hier niet ook een wereldrecord te vinden is: hier aanschouw je de zwaarste gouden ring ter wereld.
In Dubai is bijna alles luxe en exclusief en dat kan een flink gat in je portemonnee slaan. Hoe doet de gewone bewoner van het oude Dubai dat? Die eet onder andere in de wijk Al Rigga.
Dit is één van de eerste delen van de stad die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw langzaam begon te verstedelijken. Tegenwoordig voelt de hoogbouw in deze wijk als laagbouw als je het met de nieuwe stad vergelijkt.
Farida Ahmed is geboren en getogen in deze wijk van Dubai en heeft Frying Pan Adventures opgericht om mensen kennis te laten maken met haar wijk en de culinaire rijkdom die hij te bieden heeft.
Tijdens een 3,5 uur durende Food Tour deelt ze ons allerlei interessante weetjes en vertelt ze grappige anekdotes over de eetcultuur in haar wijk die beïnvloed is door heel het Midden-Oosten. Ondertussen wandelen we door haar wijk en proeven we zowel hartige als zoetige gerechten vanuit van onder andere Libanese en Irakese oorsprong.
Een must do voor elke foodie!
Wie de meest authentieke kant van Dubai wil ervaren, moet de stad uit, de woestijn in. Ooit was Dubai één grote zandvlakte, maar nu is er een strikt afgebakend natuurreservaat dat de uitbreiding van de stad afkadert.
Aan de rand van de woestijn krijgen we een traditionele sjaal om ons hoofd gebonden, deels voor de sfeer, deels tegen het opstuivende zand. Om de klassieke sfeer compleet te maken, stappen we in vintage Land Rovers om de woestijn te ontdekken. Al snel stuiten we op Arabische oryxen die het woestijnlandschap die als witte vlekken door de woestijn grazen.
Na een tocht door de woestijn, eindigen we bij onze slaapplek voor vanavond: een traditioneel bedoeïenenkamp. Hier maken we kennis met lokale gebruiken als dans, koffieceremonies en henna.
Na een uitgebreid Midden-Oosters diner, trekken we ons terug in onze tenten voor een nacht midden in de woestijn. De tenten zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Ondanks dat we in de woestijn zijn, ontbreekt het ons aan niks. Het blijft natuurlijk wel Dubai.
Onze laatste ochtend in Dubai worden we vroeg wakker in het bedoeïenenkamp in de woestijn. De zon is nog niet op, want we gaan op een hele bijzondere manier de zonsopkomst ervaren. Eerst moeten we een stukje rijden. Al snel doemen er grote ballonnen op, daarmee varen we zo de lucht in.
Na een korte veiligheidsinstructie gaat onze ballonvaarder verder met het vullen van de ballon met hete lucht. Wij worden vast in de stemming gebracht met een heuse drone show vol lokale symboliek.
Wanneer de ballon genoeg gevuld is, moeten we snel in de rieten mand stappen. Het opstijgen is even spannend, want de mand wiegt zachtjes heen en weer. Eenmaal in de lucht, worden we overspoeld door rust. Het enige wat we horen, is het suizen van de brander, maar dat heeft haast iets meditatiefs.
In stilte zien we de lucht steeds verder oplichten en van kleur veranderen. Een betere afsluiting van onze reis hadden we ons niet kunnen wensen.
Vanuit de lucht spotten we nog wat Arabische oryxen en langzaam, maar zeker doemt er een kamelenboerderij voor ons op. Die komt steeds dichter en dichterbij, waarna we er rustig naast landen. Ook dit is Dubai.
Heb jij zin in een vakantie naar het hypermoderne Dubai? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis