Rotterdam is mijn stad en hardlopen mijn favoriete sport. Gelukkig gaan die twee prima samen, want in en rondom de stad heb je geweldige hardlooproutes. Als inwoner van de stad durf ik wel te zeggen dat ik de afgelopen jaren de mooiste routes heb ontdekt. Die deel ik met je, zodat je als inwoner of bezoeker ook rennend kunt genieten van de mooie stad aan de Maas. Elke hardloper weet dat de mooiste marathon van Nederland door Rotterdam loopt en sommige routes volgen een deel van dat parcours. Trek je hardloopschoenen aan en ontdek de stad rennend. Wij deden dat op de Cloudrunner van On. Het Zwitserse hardloop- en outdoormerk On heeft namelijk fijne en lichte hardloopschoenen, die er mooi uitzien bovendien.
Hardlopen in en rondom Rotterdam is leuk en afwisselend. Als je alleen de binnenstad van de stad kent, dan verbaas je je er misschien over dat je echt zó in de natuur bent. Niet alleen het Kralingse Bos en is populair bij hardlopers, je kunt ook geweldig rennen langs de Rotte. Uit de drukte van de binnenstad. Maar misschien voert het allerleukste rondje nog wel dwars door de stad over de iconische bruggen. Inclusief uitzichten die je nergens anders hebt. Ready? Hier komen onze tips, met link naar Google Maps zodat je precies kunt zien welke route wij volgden.
❥ Er lopen al 4 uitgestippelde hardlooproutes door de stad: van 3,5 tot 21 kilometer. Begin- en eindpunt is aan de voet van de Erasmusbrug. Je hoeft alleen de bewegwijzering op het trottoir te volgen.
Deze hardlooproute is al voor je uitgestippeld, dus je kunt de bewegwijzering volgen vanaf de voet van de Erasmusbrug. De route loopt vanaf daar langs de Maas over de Boompjes, vervolgens ren je de Willemsbrug over, maak je een rondje langs de kades van het Noordereiland, om vervolgens via de iconische Erasmusbrug (kuitenbijter!) weer terug te keren bij het beginpunt. Ren je liever met Google Maps? Dan vind je de route hier!
Elke Rotterdammer weet de Kralingse Plas te vinden zodra de zon schijnt. Het is namelijk een ideale plek om op een warme dag af te koelen, te picknicken of de BBQ aan te slingeren. Bovendien heb je er een onovertroffen uitzicht op de Rotterdamse skyline. Dat is niet overdreven, het heeft écht iets weg van Central Park in New York. Een rondje rennen om de plas is leuk en je geniet na elke hoek – je loopt namelijk eigenlijk een viertkant – van een nieuw uitzicht. Bewegwijzering heb je niet nodig, een rondje om de plas wijst zichzelf. Toch liever met Google Maps rennen? Gebruik dan deze route. Elke zaterdag wordt een parkrun georganiseerd, waarbij je de 5km om de plas in wedstrijdverband kunt lopen.
De Maas kun je niet missen als je in Rotterdam bent, maar die andere rivier is ook mooi. Langs de Rotte kun je bovendien geweldig hardlopen. Zodra je eenmaal onder de A20 door bent maakt de drukke binnenstad al snel plaats voor een landelijk uitzicht. En dat verveelt niet. Je kunt bijna niet verdwalen als je langs de Rotte blijft lopen, maar we stippelden één van onze favoriete rondes voor je uit. Start bij restaurant Rijntje en ren even verderop daar de brug over. Draai ter hoogte van Outdoor Valley om en ren via de andere kant van de kade terug. Een mooi rondje van een dikke 12 kilometer, bekijk de route hier in Google Maps.
Niet alleen de bruggen verbinden het noorden met het zuiden van Rotterdam, dat doet de Maastunnel ook. Deze tunnel werd in de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen en tot op de dag van vandaag maken dagelijks voetgangers en fietsers volop gebruik van de handige tunnel. Het is zelfs een belevenis, want je daalt af op een oude roltrap en rent onder de Maas door. Start aan de zuidkant en je komt weer naar boven bij de Euromast. Daar maak je een rondje door Het Park en de mooiste wijk van de stad: het Scheepvaartkwartier. Breid je route eventueel uit met het ‘rondje bruggen’ (+5km), want de Erasmusbrug ligt om de hoek. Je vindt de route hier.
Bij Blijdorp denk je misschien meteen aan de dierentuin, maar dit is ook een wijk in Rotterdam. Start in het Vroesenpark en loop via de kades in historisch Delfshaven via de Euromast weer terug. Op deze route kun je wat meer stoplichten tegenkomen, maar laat dat je er niet van weerhouden. Wedden dat je wordt verrast door de eeuwenoude kades van historisch Delfshaven? De complete route vind je hier in Google Maps.
Als neutrale loper is de Cloudrunner mij tot zover uitstekend bevallen. Wat mij direct opviel toen ik de schoenen voor het eerst aantrok was hoe licht deze zijn (het damesmodel weegt slechts zo’n 250 gram). Sommige hardloopschoenen voelen toch wat log en zwaar aan. Dat is bij de Cloudrunner van On zeker niet het geval. Ook de pasvorm is goed en na een kort eerste rondje concludeer ik dat hetzelfde geldt voor de demping. En dan nog even over het design. De eenvoudige ‘look’ van de Cloudrunner vind ik prettig. Daarmee onderscheidt het merk zich sowieso van veel andere merken met hardloopschoenen, die vooral opvallende kleuren in het assortiment hebben.
Na een aantal weken hardlopen op deze schoenen durf ik wel te zeggen dat On een serieuze concurrent is geworden voor het merk dat ik al jaren draag. Wie wil er immers niet lopen op wolkjes?
Heb jij zin in een weekendje weg naar Rotterdam? Dan komen deze tips goed van pas!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met On Running.