Zomer

De 5 leukste dingen om te doen op de Kroatische eilanden Hvar en Brac

Avatar foto
Irene Boskma

Steeds meer Nederlanders weten Kroatië te vinden. Het land heeft vakantiegangers dan ook veel te bieden: prachtige stranden, historische hoogtepunten, een schat aan cultuur, geweldig eten en drinken en een gastvrije bevolking. Wij reisden af voor een actieve trip naar de eilanden Hvar en Brac, gelegen op een klein stukje varen van de zuidelijke havenstad Split in de provincie Dalmatië. Daar bleek inspanning moeiteloos afgewisseld te worden met ontspanning en culinair genieten. Onze korte trip heeft een onuitwisbare indruk gemaakt en smaakt naar meer. Letterlijk en figuurlijk.

▸ Lees ook: ga eilandhoppen in Kroatië: combineer Hvar en Brac vanuit Split

<em>Het Zlatni Rat strand op Brac is volgens velen het mooiste van Kroati\u00eb.<\/em>
Het Zlatni Rat strand op Brac is volgens velen het mooiste van Kroatië.
<em>Overal mooie uitzichtpunten tijdens het fietsen op Hvar.<\/em>
Overal mooie uitzichtpunten tijdens het fietsen op Hvar.

5 tips om te doen op de eilanden Hvar en Brac

Vanuit Amsterdam vlieg je in een kleine 2 uur naar Split. Daar stap je gemakkelijk op een ferry naar één van de eilanden. Hoewel ze op slechts een half uurtje varen bij elkaar vandaan liggen kun je ze bijna niet met elkaar vergelijken. Wat ze in ieder geval gemeen hebben: ze worden omringd door het prachtige helderblauwe water van de Adriatische Zee.

Hvar is in de zomer een feesteiland met geweldige clubs en luxe jachten, maar heeft ook vakantiegangers die op zoek zijn naar rust veel te bieden. Zo ontdekten wij er prachtige stranden, uitgestrekte wijnvelden en maakten we kennis met één van de oudste steden van Kroatië.

Brac heeft de hoogste heuvels van de Kroatische eilanden, geweldige uitzichtpunten, het allermooiste strand van het land, unieke witte stenen en een bijzonder klooster. De sfeer is er anders dan op Hvar: het is wat ruiger en minder gepolijst.

hvar-town-1.jpeg

1. Verken Hvar en Brac per fiets

De leukste manier om de eilanden te verkennen is wat ons betreft per fiets. Wij stapten op mountainbikes en konden op die manier een groot deel van de eilanden zien. Het is een fijn vervoermiddel: je kunt stoppen waar en wanneer je wil en legt gemakkelijk grotere afstanden af. Op Brac hadden we een e-mountainbike en dat was geen overbodige luxe, het werd daardoor een stuk gemakkelijker om de steile stukken te beklimmen. Tijdens beide fietstours stopten we regelmatig bij mooie uitzichtpunten, leuke restaurants en in prachtige stadjes.

Fietsen op Hvar: wij gingen op pad met Natural Hvar Tours. Als je boekt bij deze organisatie ben je er zeker van dat je op plekken komt die de massa overslaat. De gidsen komen van het eiland, spreken goed Engels en vertellen je enthousiast en trots over de mooiste plekken. Wij fietsten van Brusje naar Jelsa (ongeveer 45 kilometer). Onderweg stopten we onder andere in Stari Grad, zie tip 2.

Fietsen op Brac: op Brac hadden we een e-mountainbike en dat bleek een uitkomst te zijn op dit eiland. Je kunt een tour boeken bij Big Blue Sport, wij waren een halve dag op pad om een flinke ronde te maken van zo’n 50 kilometer. Natuurlijk maakten we een stop bij het allermooiste strand van Kroatië: Zlatni Rat (Gouden Hoorn) en op het hoogste punt van Brac (en de gehele Adriatische kust): de Vidova Gora.

<em>Geweldig uitzicht wanneer je op Brac op het hoogste punt staat in de Adriatische Zee!<\/em>
Geweldig uitzicht wanneer je op Brac op het hoogste punt staat in de Adriatische Zee!
fietsen-brac.jpeg

2. Bezoek de mooiste stadjes: Hvar Town, Stari Grad, Jelsa en Supetar

Op Hvar en Brac vind je volop mooie stadjes, vol historie en met een fijne Mediterraanse sfeer. Van het mondaine Hvar Town tot het historische Stari Grad: dit zijn onze tips!

Hvar Town: in de zomer is dit de sjiekste badplaats aan de Adriatische Zee. Hoewel de prijzen er om die reden iets hoger liggen dan op de rest van het eiland, mag je het eigenlijk niet overslaan tijdens een bezoek aan Hvar. Het heeft namelijk een rijke historie en staat vol prachtige monumentale gebouwen, heeft mooie pleinen en gezellige bars en restaurants. Maak een wandeling door de nauwe steegjes, breng een bezoek aan het fort en Franciscan Monastry en zoek de verkoeling op bij één van de fijne terrassen aan het water.

<em>Hvar Town is d\u00e9 must see op eiland Hvar<\/em>
Hvar Town is dé must see op eiland Hvar

Stari Grad: in Stari Grad vind je de oudste stedelijke nederzettingen op het eiland Hvar. De historie gaat terug tot 385 voor Christus. De overblijfselen die je er nu nog vindt zijn iets jonger en stammen uit de Middeleeuwen. Loop binnen bij het 16e-eeuwse kasteel Tvrdalj en verwonder je over de schoonheid ervan.

Jelsa: een klein havenstadje op Hvar en ideale tussenstop tijdens je trip over het eiland. Het wordt bovendien omringd door prachtige baaien en strandjes. Misschien nog het beste aan Jelsa: het voelt nog echt authentiek aan, zonder hordes toeristen. Ze hebben trouwens wel gedacht aan promotie en levensgrote letters JELSA in de haven geplaatst.

Supetar: in en rondom Supetar op Brac vind je veel hotels en resorts. Dit is dan ook een populaire kustplaats. Het is absoluut de moeite waard om een rondje te wandelen door het sfeervolle Supetar, vol statige panden, middeleeuwse straatjes en een mooie haven.

Een van de leukste stadjes op het eiland: Stari Grad
Een van de leukste stadjes op het eiland: Stari Grad
stari-grad-hvar.jpeg
<em>Maak een tussenstop in Jelsa.<\/em>
Maak een tussenstop in Jelsa.
<em>Het schilderachtige stadje Supetar op Brac.<\/em>
Het schilderachtige stadje Supetar op Brac.

3. Proef de lokale wijnen

Op beide eilanden wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Als je een wijnliefhebber bent of meer wil leren over wijn, dan is het aan te raden om minstens één wijnmaker te bezoeken of een wijntour te boeken. Hvar is het eiland met de meeste zonuren van Kroatië, een uitstekend startpunt voor goede wijn. Je kunt terecht bij Hvar Natural Tours voor een ontdekkingstocht en proeverij. Brac doet overigens niet onder voor Hvar op wijngebied: hier komen heerlijke wijnen vandaan. Bezoek er minstens één wijnhuis, zoals Senjkovic Winery of Stina Winery. Op de menukaarten van restaurants vind je bovendien vaak uitstekende lokale wijnen. Zo breid je je wijnproeverij gemakkelijk zelf uit. Wij vonden de huiswijnen over het algemeen ook heerlijk.

<em>Op zowel Hvar als Brac zijn ze niet te missen: uitgestrekte wijnvelden.<\/em>
Op zowel Hvar als Brac zijn ze niet te missen: uitgestrekte wijnvelden.
<em>Een wijnproeverij op Hvar met lokale wijnen en huisgemaakte lekkernijen.<\/em>
Een wijnproeverij op Hvar met lokale wijnen en huisgemaakte lekkernijen.

4. Ga relaxen op de mooie stranden van Hvar en Brac

Het voordeel van een niet te groot eiland: de kust is altijd dichtbij, net als mooie stranden. Die zijn op Hvar en Brac niet moeilijk te vinden. Maar de allermooiste vind je misschien nog wel weg van de massa. Dat gezegd hebbende, sla Zlatni Rat (Gouden Hoorn) op Brac maar niet over. Dit witte zandstrand is niet voor niks uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Maar er is meer, rondom elke kustplaats liggen kleine baaitjes waar die je, zeker buiten het hoogseizoen, bijna voor jezelf hebt.

De mooiste stranden op Hvar en Brac:

  • Brac: Zlatni Rat bij Bol
  • Brac: Draceva strand in het zuiden van het eiland
  • Brac: Sveti Rok bij Pusisca
  • Hvar: Amfora strand (gelegen bij hotel Amfora)
  • Hvar: de stranden bij de Paklinski Eilanden vlakbij Hvar Town
  • Hvar: ga zwemmen bij de baaitjes rondom Jelsa
<em>Een baaitje met klein kiezelstrand in de buurt van Jelsa.<\/em>
Een baaitje met klein kiezelstrand in de buurt van Jelsa.
mooiste-stranden-brac.jpeg

5. Proef de lokale specialiteiten

De Kroatische keuken is behoorlijk veelzijdig. In Dalmatië vind je op de menukaarten niet alleen veel vis, lamsvlees is in deze regio ook geliefd. Er wordt veel gebruikgemaakt van kruiden, knoflook en olijfolie om de gerechten op smaak te brengen. Het eten doet je af en toe denken aan Italië, soms aan Griekenland en dan weer aan Oostenrijk of Turkije. Naar eigen zeggen hebben ze alle goede ingrediënten van de buitenlandse invloeden gecombineerd. Op beide eilanden kom je zogenaamde konoba’s tegen. In principe moet je hier echt Kroatisch kunnen eten. Het één is wat authentieker dan het ander.

  • Hvar: Konoba Kokot in Dol – een authentiek restaurant waar je de echte smaken van Kroatië proeft. Wat er op het menu staat kan elke dag anders zijn. Het ligt in het binnenland, op zo’n 8 kilometer van Stari Grad.
  • Brac: Konoba Kopacina ligt in het hart van het eiland. Wij hebben hier heerlijk uitgebreid geluncht en aten een gerecht met lamsvlees, omwikkeld door kaas.
<em>Heerlijk Kroatisch eten bij Konoba Kopacina op Brac.<\/em>
Heerlijk Kroatisch eten bij Konoba Kopacina op Brac.

Hoe kom je op Hvar en Brac?

Beide eilanden zijn bereikbaar per boot. Vanaf Split vertrekken dagelijks meerdere ferry’s naar Hvar en Brac. Hvar is ongeveer een uur varen, Brac kun je bereiken binnen ongeveer 40 minuten. Zin om te gaan eilandhoppen? Dat is geen probleem, want er varen verschillende boten tussen Hvar en Brac.

<em>Mooi uitzicht vanaf de boot die ons van Hvar naar Brac bracht.<\/em>
Mooi uitzicht vanaf de boot die ons van Hvar naar Brac bracht.

Op vakantie naar Hvar en/of Brac

Heb jij zin in een vakantie naar de mooie Kroatische eilanden Hvar en/of Brac? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Vlieg met KLM of EasyJet rechtstreeks op de nabijgelegen havenstad Split. Goedkope vliegtickets naar boek je via TIX.nl
  • De leukste hotels op Hvar boek je via Booking.com. Een aanrader nabij Hvar Town is Amfora, op loopafstand van het bruisende centrum.
  • De leukste hotels op Brac boek je via Booking.com. Een aanrader nabij Supetar is Villa Adriatica.
  • Huurauto nodig? Boek er een bij Sunny Cars en haal deze op in Split. Auto's mogen mee op de ferry naar de eilanden.
  • Een complete vakantie naar Hvar en/of Brac boek je via TUI.nl of via Sunweb.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Irene Boskma
Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.