Reizen

Eilandhoppen op de Azoren: zo stel je zelf een rondreis samen!

Avatar foto
Irene Boskma

Staan de Azoren op jouw wensenlijst? Zet deze Portugese eilandengroep nog maar een plekje hoger, want wat een prachtige vakantiebestemming is dit! De 9 eilanden, dik 2 uur vliegen vanaf het Portugese vasteland, zijn adembenemend mooi. Klinkt overdreven? Is het niet. De natuur is hier zo bijzonder en ruig dat het wel de wereld in het klein lijkt. Andere bezoekers hadden het over een mix tussen Nieuw-Zeeland, Hawaii, IJsland en de Faeröer eilanden. Weinig doet je hier in ieder geval denken aan Portugal. Ja, de taal en de mensen zijn Portugees. Maar de cultuur en het eten zijn er anders dan op het vasteland en de eilanden hebben elk hun eigen identiteit en kenmerken. Eigenlijk gewoon met niets te vergelijken! Zelf een rondreis naar de Azoren samenstellen? Dat kan, wij vertellen je hoe!

<em>Kratermeer Lagoa do Fogo op S\u00e3o Miguel<\/em>
Kratermeer Lagoa do Fogo op São Miguel
<em>Kliffen op het eiland Santa Maria<\/em>
Kliffen op het eiland Santa Maria

Eilanden van de Azoren

De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan, zo’n 1370 kilometer uit de kust van Portugal vind je ‘hoofdeiland’ São Miguel. In totaal bestaan de Azoren uit 9 eilanden met elk hun eigen karakter en bijzondere natuur. Dat maakt het eilandhoppen hier ook zo aantrekkelijk. Het is bijna zonde om maar één eiland te verkennen. Alle eilanden bezoeken is wat ambitieus voor een vakantie, maar je kunt gemakkelijk 2 à 3 eilanden verkennen tijdens een trip van 2 weken.

De 9 eilanden zijn: Corvo, Flores, Faial, Graciosa, Pico, Sao Jorge, Sao Miguel, Santa Maria en Terceira. Welke eilanden je kiest is helemaal aan jou. Lees je goed in over wat er op elk eiland te zien en doen is, zodat je kunt gaan plannen. São Miguel is de grootste van de eilandengroep en wordt daarom ook wel gezien als ‘hoofdeiland’. Hier vind je ook de meeste voorzieningen. Corvo is het kleinste eiland.

santa-maria-azoren-tips.jpeg
<em>Furnas op S\u00e3o Miguel<\/em>
Furnas op São Miguel

Eilandhoppen op de Azoren: zo pak je dat aan!

De eerste en meest belangrijke vraag: hoe kom je op de Azoren? Met het vliegtuig is het antwoord. Rechtstreeks vliegen is vanuit Nederland niet meer mogelijk. Het meest handig is om via Portugal te reizen. Je vliegt dan eerst op Lissabon of Porto en vanaf daar door naar Ponta Delgada (São Miguel), het eiland Terceira of Pico. Het hoofdeiland is een mooi startpunt voor je reis en er gaan meerdere vluchten per dag naartoe (TAP, Sata Azores en Ryanair). Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je vakantie naar de Azoren te combineren met een stedentrip naar Porto en/of Lissabon, als je er dan toch bent.

Reizen tussen de eilanden

Reizen tussen de eilanden kan eenvoudig met de ‘lokale’ airline Sata Azores. Deze maatschappij pendelt tussen 7 eilanden: Ponta Delgada op São Miguel (PDL), Horta (HOR), Terceira (TER), Pico (PIX), São Jorge Island (SJZ), Flores Island (FLW) en Santa Maria (SMA). Wil je Corvo of Graciaso bezoeken? Dan pak je de ferry (boot) vanaf een naastgelegen eiland.

De ferry is een alternatief voor het vliegtuig. Helaas vaart deze niet tussen alle eilanden, duurt het een stuk langer en heb je een grotere kans dat de boottocht geannuleerd wordt door slecht weer. De prijs ligt iets lager dan dat van een vliegticket, maar de verschillen zijn niet eens heel groot. Sommige verbindingen worden alleen in het hoogseizoen gebruikt.

vluchten-azoren.jpeg
<em>Misschien wel het bekendste plaatje van de Azoren: Sete Cidades is een echte must see!<\/em>
Misschien wel het bekendste plaatje van de Azoren: Sete Cidades is een echte must see!
<em>De ruige kliffen vind je op alle eilanden van de Azoren.<\/em>
De ruige kliffen vind je op alle eilanden van de Azoren.

Tips voor reizen naar de Azoren

Wij hebben voor onze vakantie naar de Azoren alles zelf geregeld: van vluchten tot hotels en het vervoer. Want zodra je bent geland in het midden van de oceaan, is het wel zo fijn om je gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Reizen naar en op de Azoren is relatief gemakkelijk, maar het is wel handig om met een aantal dingen rekening te houden.

» Plannen van je reis: op de Azoren, zeker op de kleinere eilanden, is het aanbod aan hotels beperkt. In het hoogseizoen zitten de fijne plekken dan ook snel vol. Het is aan te raden om het eilandhoppen vooraf te plannen en de vluchten en hotels alvast te boeken. Dan ben je er zeker van dat je er ook daadwerkelijk onderkomen hebt. Zeker in de zomermaanden.

» Beste reistijd Azoren: hoewel de temperatuur het hele jaar door aangenaam is (tussen de 18 en 25 graden gemiddeld), reis je het beste af tussen eind april en begin oktober. In juni, juli en augustus is het hoogseizoen in volle gang en liggen de prijzen voor vluchten en accomodaties hoger. Buiten die maanden is er weinig te beleven, het weer nog onvoorspelbaarder en het aanbod voor toeristen beperkt.

» Vervoer op de eilanden: om in alle vrijheid rond te reizen is het handig als je eigen vervoer hebt op alle eilanden. Het openbaar vervoer is er bovendien beperkt. Huur een auto op de grotere eilanden en bijvoorbeeld een scooter als je op een kleiner eiland bent.

» Dolfijnen en walvissen spotten: je kunt rondom verschillende eilanden dolfijnen en walvissen spotten. Zoek van tevoren een betrouwbare organisatie uit die dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan zodat deze prachtige beesten niet worden gestoord in hun natuurlijke omgeving. Sea Colors Azores is een goede keuze. Deze organisatie wordt geleid door bevlogen biologen.

» São Miguel is schitterend. Vlieg niet meteen door naar een volgend eiland. Hier vermaak je je gemakkelijk een kleine week. Er is veel te zien en doen op het groene hoofdeiland.

» Regen op de Azoren: dit is geen echte zonbestemming. Op de Azoren regent het namelijk veel en vaak. Vergeet dus niet je regenjas mee te nemen als je op pad gaat en waterdichte schoenen. Anders loop je gerust de hele dag in natte kleding. Wil je niet.

» Duiken: de Azoren zijn misschien wel de beste duikbestemming van Europa. Je kunt rondom alle eilanden duiken en oog in oog komen te staan met haaien, walvissen en manta rays. Hier je PADI halen? Dat kan ook bij één van de duikscholen op de eilanden.

Welke eilanden van de Azoren neem ik mee in mijn reis?

 

Dat is natuurlijk helemaal aan jou, maar in het kort:

» São Miguel: het grootste eiland met enorm veel bijzondere hoogtepunten. Van kratermeren tot hot springs, ruige kliffen en charmante dorpjes. Eigenlijk mag je het ‘hoofdeiland’ niet overslaan!

» Santa Maria: vlieg je in een kwartier naartoe vanaf São Miguel, het heeft mooie stranden, prachtige kliffen en je kunt er goed duiken. Ze noemen het niet voor niets ‘manta maria’ vanwege de manta rays die hier rondzwemmen. Santa Maria is net zo groot als Texel.

» Pico: op dit eiland vind je het hoogste punt van Portugal: de slapende stratovulkaan ligt op 2351 meter boven de zeespiegel. Je vindt op dit op een na grootste eiland ook kratermeren en wijnbouw.

» Faial: een mooi eiland met de meest recente vulkaanuitbarsting van de Azoren, waardoor het eiland in 1957 zo’n 3 km2 groter is geworden. Ook hier vind je kraters en kratermeren en het is een goede locatie als je wil duiken of walvissen spotten.

» Flores: het meest westelijke punt van Europa is het eiland Flores. Omdat het zo ver van de bewoonde wereld ligt komen er maar weinig toeristen (boek dus ruim van tevoren!). Het landschap is ruig, exotisch en je kunt hier goed vogels spotten. Bovendien vind je er prachtige watervallen.

» Graciosa: op dit eiland lijkt het alsof je terug in de tijd bent gereisd. Het leven is er nog eenvoudig en een ezel kan hier nog een vervoermiddel zijn. Misschien niet je eerste keus als je gaat eilandhoppen, maar ook hier is het landschap schitterend met kratermeren en thermale bronnen.

» Corvo: het kleinste eiland van de Azoren en er wonen maar 420 mensen. Toch is de natuur bijzonder en een deel van het omringende water zelfs UNESCO Biosphere Reserve. Hier kun je goed snorkelen en duiken, want het wemelt er van het leven onder water.

» São Jorge: ook een klein eiland, maar dat maakt het niet minder boeiend. Lopen door de grotendeels onaangetaste natuur voelt avontuurlijk en de steile kliffen en ruige oceaan vervelen niet snel. Naast duiken kun je hier goed surfen.

» Terceira: staat bekend als het feesteiland van de Azoren. Stel je daar geen Ibiza bij voor, want ‘feest’ is een ruim begrip. Het havenstadje Angra do Heroismo is kleurrijk en er is van alles te beleven. De bossen en het onderwaterleven moet je ook niet overslaan.

geisers-azoren.jpeg
sao-miguel-kerk.jpeg
<em>Op de Azoren wordt ananas verbouwd en bij <a rel=\
Op de Azoren wordt ananas verbouwd en bij

Deel dit artikel

Avatar foto
Irene Boskma
Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.