Winter

7 redenen waarom wintersport in Frankrijk zo leuk is!

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

We mogen ons als Europeanen gelukkig prijzen met het feit dat in zoveel verschillende landen kunnen skiën. Alles bij elkaar liggen er voor ons duizenden kilometers aan pistes ‘binnen handbereik’. Al kan dat natuurlijk ook wel voor keuzestress zorgen. Want hoe hoe beslis je nou waar je naartoe gaat op wintersport? Ga je voor Oostenrijk, Zwitserland Scandinavië, Italië of Frankrijk? Allemaal kwestie van voorkeur natuurlijk. In deze blog geven we je zeven redenen waarom Frankrijk in ieder geval een goede keuze is voor jouw volgende wintersport!

1. De pistes zijn breed en lang

De wintersportgebieden in Frankrijk staan bekend om de brede afdalingen. Natuurlijk heb je wel eens een smal bospad of langs de rand van een berg, maar over het algemeen zijn de meeste pistes enorm ruim en breed. Heel fijn, zeker wanneer je zelf nog redelijk beginnend bent met skiën. Maar ook als ervaren skiër kan het prettig zijn dat je de rest gemakkelijk kunt ontwijken. Een ander voordeel van de Franse pistes is dat je vaak lang achter elkaar naar beneden kunt skiën. Je hoeft dus niet elke keer direct weer een lift te pakken en kunt echt meters maken.

Brede en lange pistes: \u00e9\u00e9n van de voordelen van wintersport in Frankrijk
Brede en lange pistes: één van de voordelen van wintersport in Frankrijk

2. Gebieden met voor ieder wat wils

Frankrijk is ideaal voor families of vriendengroepen die uit verschillende ski-niveaus bestaan. De meeste gebieden in Frankrijk hebben namelijk zowel groene, blauwe, rode maar zeker ook zwarte afdalingen. Daarnaast zijn de Franse skigebieden vaak zo ingericht dat je, ook als wandelaar van de wintersport mee kan genieten. Er zijn veel restaurants op de piste die ook als wandelaar te bereiken zijn. Zo ook in het mooie familie resort La Rosière. Een ideale bestemming voor gezinnen, met grote én kleine kinderen.

3. De pistes hebben geen cijfers maar namen

Ben je de pistebordjes van Oostenrijk gewend? Kijk dan even twee keer naar de pistekaart en bordjes in Frankrijk. Alle pistes hebben hier een eigen naam in plaats van een cijfer. Die naam is vaak gerelateerd aan de omgeving, het type afdaling of een stukje geschiedenis.

Wellicht verwarrend; er staat óók een groot cijfer op het bord. Dit cijfer loopt af naarmate je naar beneden gaat. Boven op de piste staat er bijvoorbeeld nummer 13 op het bord, en onder aan de piste nummer 1. Op die manier kun je altijd aangeven wáár je ongeveer op de piste bent. Dit cijfer geeft dus niet aan op wélke piste je bent. Weer wat geleerd!

Pistes in Frankrijk hebben namen - het nummer geeft alleen aan w\u00e1\u00e1r op de piste je staat
Pistes in Frankrijk hebben namen - het nummer geeft alleen aan wáár op de piste je staat

4. Skigebieden liggen over het algemeen hoger dan in Oostenrijk

Veel Franse skigebieden hebben een hogere ligging dan die in Oostenrijk. Een hoge ligging heeft per definitie meer sneeuwzekerheid en dat is iets dat de laatste jaren wel steeds belangrijker is geworden. Zeker wanneer je al in de kerstvakantie wil gaan skiën. De gebieden van Les Trois Vallées liggen hoog en hebben daarmee over het algemeen goede sneeuwzekerheid.

5. Accommodaties zijn goedkoper

Frankrijk staat bekend om de betaalbare accommodaties. Dit kan per nacht flink wat verschil maken, zeker in vergelijking tot bijvoorbeeld wintersport in Scandinavische landen. De kwaliteit van Franse hotels en appartementen is de afgelopen jaren flink omhoog gegaan en er zijn veel mooie, hippe 4-sterren hotels bijgekomen. Let alleen wel op dat het lunchen op de berg in Frankrijk juist weer wat duurder kan zijn dan in bijvoorbeeld Oostenrijk.

6. Frankrijk: veel ski-in ski-out accommodaties

Hoe lekker is dat! Vanuit je accommodatie direct de piste op kunnen gaan en ook weer tot naar je appartement of hotelkamer terug kunnen skiën. Een ski-in ski-out accommodaties betekent geen gesjouw met al die zware en onhandige skispullen, en ook geen ritje met de skibus. Dit bespaart je een heleboel zweetdruppels, want tijdens het wandelen zijn al die dikke lagen kleding over elkaar natuurlijk veel te warm. In Frankrijk vind je veel van dit soort ski-in ski-out accommodaties. Het is geen garantie, maar in de Franse skigebieden zijn nu eenmaal veel hotels en appartementen direct aan de piste gebouwd.

Ski\u00ebn tot aan je accommodatie: ski-in ski-out is zo fijn!
Skiën tot aan je accommodatie: ski-in ski-out is zo fijn!

7. Andere après-ski: zeker zo leuk

Het échte après-skiën wordt natuurlijk vaak aan Oostenrijk gekoppeld. Toegegeven, dit is ook wel wat lastiger te vinden in Frankrijk. Alhoewel, bijvoorbeeld Val Thorens staat absoluut bekend staat als feestbestemming, en zo zijn er nog wel meer: Alpe d’Huez onder andere. Maar het houdt natuurlijk niet in dat er op andere plekken in de Franse skigebieden geen après-ski te vinden is. Je hoeft je echt niet te vervelen na het skiën. Je richt de après-ski alleen op een andere manier in. Denk aan een avondje wellness, onderdompelen in het zwembad, luxe uit eten of gewoon gezellig een biertje drinken en spelletjes spelen rondom een warme vuurkorf. Anders, maar zeker zo leuk!

Apr\u00e8s-ski in Frankrijk is anders, maar zeg nu zelf: dit is niet verkeerd toch?
Après-ski in Frankrijk is anders, maar zeg nu zelf: dit is niet verkeerd toch?

Op wintersport naar Frankrijk

Zin om op wintersport naar Frankrijk te gaan? Dit zijn de beste websites om je skivakantie te boeken

Handige tips

  • Een wintersport (inclusief skipas) boek je het beste via TUI (ook last-minute!) of Sunweb.
  • Of kijk eens bij de wintersportvakanties van Summit Travel.
  • Liever alles zelf regelen? Via Booking vind je goedkope hotels en appartementen in de mooiste skigebieden van Frankrijk.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal
Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!