Over Bonaire wordt altijd gezegd dat het een klein eiland is. Dat klopt, deels. Het is inderdaad geen Curaçao. Maar je zult snel zien dat het eiland toch groter is dan je in eerste instantie wellicht dacht. De meeste mensen kiezen voor Bonaire omdat het hier het hele jaar lekker weer is én je hier mooi kunt duiken of snorkelen. Maar er is nog veel meer te doen. Met gemak is de week met leuke activiteiten te vullen. Daarom hierbij de acht leukste activiteiten. Ga daarnaast vooral ook de verschillende strandjes af, want er zijn zo veel mooie plekken te vinden op het eiland.
Huur een elektrische scooter om het eiland snel en op een leuke manier te ontdekken. Je hoeft de route niet zelf te bedenken, maar dankzij de, speciaal door Greenbikes, ontwikkelde app kom je op de beste plekken. Met deze app maak je een tour langs alle street art en street food van het eiland. Dankzij een handig kaartje met locatiebepaling, zie je snel waar de volgende stop is én waar je op dat moment zelf bent. Je hoeft overigens niet alle stops te bezoeken en de route mag je zelf bepalen. De één doet er dan ook veel langer over dan de ander. Dat is helemaal aan jou. De app wordt continu bijgewerkt, dus ook de nieuwste street-art kunstwerken staan al in de app. Handig voorzien van achtergrondinformatie over het kunstwerk.
Je kunt de scooters ook gewoon voor een dag huren. Bijvoorbeeld om onze roadtrip over het eiland te doen. De service vanuit Greenbikes is fijn en ze helpen je goed de weg op. Neem een iPhone-snoertje mee, want dan kan je jouw telefoon aan de elektrische scooter opladen. De app vraagt namelijk wel wat van de batterij.
Zoek je een plek voor een lekkere, maar ook makkelijke lunch? Dan kan je zelf natuurlijk ook langs bij de vele foodtrucks die te vinden zijn op het eiland. De populairste zijn allemaal aan de zuidkant van Kralendijk te vinden. De meeste zijn alleen overdag geopend (Stoked is wel tot 20.00 uur open) en je kan er alleen met contant geld betalen. Check onze blog met hotspots voor alle specialiteiten, adressen en openingstijden.
Het water is er natuurlijk even helderblauw als op Bonaire zelf, maar toch lijkt het vanaf Klein Bonaire nog indrukwekkender. Misschien komt het door het zachte zandstrand en omdat er relatief weinig mensen op het onbewoonde eiland zijn. Een dagje Klein Bonaire mag eigenlijk niet ontbreken. De taxiboot vertrekt vanaf het centrum in Kralendijk (Karels Beach Bar) of vanaf Eden Beach. Indien je van die laatste gaat, is de boottocht iets korter.
Je gaat met de boot eerst helemaal naar het eiland toe. Indien je wilt, mag je hier je spullen aan wal zetten en zelf weer aan boord gaan. De schipper vaart dan een stukje terug en geeft je een drop-off in het water. Of eigenlijk een swim-off want de bedoeling is dat je vanaf hier weer terug zwemt en snorkelt. Klinkt wellicht tricky met je spullen, maar er zijn maar weinig mensen op het eiland en ze kunnen praktisch geen kant op. Al blijft het natuurlijk wel op eigen risico.
Klein Bonaire is niet alleen een onbewoond eiland, er is ook geen bebouwing. Geen winkels, geen horeca en zelfs geen beschutting. Op een enkele struik of kleine boom na. Het is dus heel belangrijk om zelf voldoende drinken mee te nemen. Maar ook zonnebrand of een shirt zijn prettig om bij je te hebben; kortom de belangrijkste essentials voor een eiland. Zorg wel dat je bij vertrek ook weer alles mee neemt, je wil geen afval op het eiland achter laten.
Dat er op Bonaire mooie stranden zijn, is algemeen bekend. Maar dat er op Bonaire ook een mangrove te vinden is, dat weet niet iedereen. De mangrove ligt aan Lac Bai en is grotendeels beschermd natuurgebied. Daar mag niemand komen, behalve enkele vrijwilligers en onderzoekers. Zij zorgen er samen voor dat het gebied, en al het leven binnen het gebied, optimaal kan blijven bestaan en ontwikkelen. Om toch een deel van de mangrove te kunnen zien, is het mogelijk om de kayak tour te volgen. Tijdens de tour wordt uitgelegd hoe het ecosysteem van de marine en de mangrove werkt. Omdat het water over het algemeen helder is, krijg je goed mee hoe alles er ook onder water uit ziet. De mangrove wordt ook wel de kraamkamer van de zee genoemd. Dat komt omdat hier enorm veel babyvisjes zwemmen. Helaas weten de grotere soorten dat ook, waardoor de voedselketen optimaal werkt.
Tijdens de kayak tour is het aan te raden om bedekkende kleding aan te doen vanwege de muggen. Je krijgt een drybag mee, zodat je camera, telefoon of sleutels veilig mee aan boord kunnen. Trek ook je zwemkleding aan. Niet omdat de kans van omvallen heel groot is, maar omdat je halverwege de rit een stuk mag snorkelen. De kans dat je tijdens het overstreken van het Lac Bai, schildpadden tegen komt is hier groot. Er is veel zeegras te vinden en daar zijn ze gek op.
Ook leuk; naast het informatiecentrum van de mangrove, zit de ‘Bird Rehab van Bonaire’. Hier worden zieke of verzwakte vogels (voornamelijk flamingo’s) opgevangen. De flamingo’s krijgen een tag, maar zijn absoluut vrije vogels. Dankzij de tag kan alleen worden gekeken of ze vooruitgaan in de ontwikkeling. Veel flamingo’s onthouden deze plek en komen vaak terug om hier lekker te eten.
Op zoek naar een bijzondere activiteit in de avond? Ga dan dineren op de zeilboot van Melisa Sailing. De sfeer aan boord is ongedwongen, iedereen zit op kussentjes gezellig met elkaar te kletsen. Terwijl je langs de kust van Bonaire vaart, zakt de zon langzaam steeds verder de zee in en krijg je culinaire hapjes aangereikt. De chef komt bij iedereen even langs voor een praatje en ook de persoonlijke en vriendelijke benadering van het personeel zorgen voor een fijne ervaring. Petje af voor de chef, want alle gerechten worden aan boord bereid. Na ongeveer 2/3 maanden wisselt het menu en er worden altijd bijpassende dranken geserveerd.
Bonaire is, vergeleken bij Curaçao of Aruba, nog authentiek en kleinschalig. Dat zorgt er ook voor dat er gelukkig nog veel ruimte en aandacht is voor (het behoud van) de mooie natuur. In het noorden is een groot gedeelte onderdeel van het Washington Slagbaai Natuurpark. Je kunt hier, na het kopen van een ticket, zelf rondrijden of wandelen. Het andere grote natuurpark van Bonaire is natuurlijk de marine. Alles in en uit de zee is kwetsbaar en verdiend het om met respect behandeld te worden. Het is verplicht om een nature Tag van Stinapa aan te schaffen. Tot slot heeft Bonaire veel grotten. Het gaat om droge en natte grotten, waar je ook een soort hike-tour in kunt doen. Let wel dat je in de natte grotten absoluut geen zonnebrand, crème of olies op het lichaam mag hebben. Dit tast de natuur namelijk ernstig aan.
Er zijn genoeg strandjes waar je naar toe kunt. Wil je een optimaal dagje van zon, zee en strand genieten? Verblijf dan een keer bij Harbour Village. Je kunt hier, tegen betaling, gebruik maken van alle faciliteiten van het resort. Er zijn ligbedden, hangmatten en je hebt een rustig stukje privé strand. We hebben ook gehoord dat Prinses Beatrix hier verblijft als ze op Bonaire is. Ook leuk om te zeggen dat je in dezelfde hangmat hebt kunnen chillen als Majesteit toch?
Windsurfen, kiten of e-foilen. Je kunt het allemaal op Bonaire doen. Bij windsurfen en kiten heb je waarschijnlijk direct een idee, maar e-foilen wordt ook steeds populairder. Je surft dan niet op de zee, maar met een plank boven de zee. Natuurlijk is dit niet typisch Bonairiaans, want je kunt dit op steeds meer plekken ter wereld doen. Toch vinden wij het heel cool als je dit voor het eerst op Bonaire probeert. Bedenk je eens in; zweven boven die fantastisch heldere zee met een zonnetje op je bol. Ook hier natuurlijk goed insmeren of een shirt aantrekken.
Heb jij zin in een vakantie naar Bonaire? Dan komen deze reistips goed van pas.