Reizen

De 8 meest gestelde vragen over een reis naar Jordanië

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Jordanië is een fantastische reisbestemming. Wereldwonder Petra is een van de hoogtepunten van een reis naar Jordanië. Net als een bezoek aan de Dode Zee of een rit door de woestijn Wadi Rum.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voor je op reis naar Jordanië gaat. Daarom hebben wij de 10 meest gestelde vragen voor je op een rij gezet!

1. Is Jordanië veilig?

Jordanië ligt in het Midden-Oosten. Ondanks dat bijna alle buurlanden onrustig en onveilig zijn, is Jordanië al jaren de enige (politiek) stabiele factor. Voor bijna heel Jordanië staat de kleurcode vanuit de Rijksoverheid dan ook op geel. Alleen de grensstrook met Syrië en Irak heeft de kleurcode oranje. Geel houdt in dat je prima naar Jordanië kunt reizen, maar dat de veiligheidssituatie anders kan zijn dan in Nederland. Op nederlandwereldwijd.nl kun je lezen wat de veiligheidsrisico’s precies zijn.

Wij hebben Jordanië zelf als veilig land ervaren en hebben geen vervelende situaties meegemaakt. Deze komen gelukkig ook niet vaak voor. Houdt er wel rekening mee dat lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen in het openbaar niet gewaardeerd wordt. Daarnaast is het voor LHBTI’S niet strafbaar om in Jordanië te zijn, maar het publiekelijk uitdragen van de identiteit wordt niet geaccepteerd.

jordanie-reisadvies.jpeg

2. Wat zijn de huidige inreisregels?

Voor vertrek is het verplicht om je aan te melden bij de Jordaanse overheid. Je moet hiervoor een formulier voor invullen. Na registratie krijg je een QR code ter bevestiging. Ook moet je een zorgverzekering hebben die alle mogelijke kosten dekt rondom een medische behandeling voor Corona. In de zomer van 2022 zijn er geen extra corona inreisregels voor Jordanie. Dit kan natuurlijk wel veranderen, check daarom voor vertrek ook altijd de website van Nederland Wereldwijd.

3. Kan je er als vrouw alleen over straat?

Het kan, maar toch is het aan te raden om in gezelschap te blijven. Een vrouw alleen, zeker wanneer zij westerse kleding vraagt, trekt toch meer de aandacht en dat kan tot ongewenste opmerkingen leiden. Wij reisden met een groep en dan is er geen enkel probleem.

4. Zijn er kledingvoorschriften (voor een vrouw) voor Jordanië?

Dat hangt heel erg af van de situatie. Er gelden soms strikte regels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan religieuze of heilige plekken. Hier moeten zowel de schouders als de knieën worden bedekt. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Wil je een kerk of moskee bezoeken, wees hier dan op voorbereid. Vaak kun je een dekentje lenen bij de entree.

In de rest van het land is het hebben van kledingvoorschriften voor vrouwen wat meer grijs gebied. Over het algemeen geldt dat er onderscheid te maken valt tussen de bekende toeristische hotspots en de lokale (meer landinwaarts) plekken. Op de toeristische plekken zijn de inwoners wat meer gewend en wordt westerse kleding meer geaccepteerd. In de hoofdstad Amman en in de badplaats Aqaba is het dragen van bijvoorbeeld korte jurkjes over het algemeen wel ok. Dat wil zeggen; je krijgt er geen vervelende opmerkingen over. Zelfs bij Petra lopen veel westerse toeristen rond in korte broek of met blote schouders.

Tegelijkertijd is het wel zo dat de bevolking het waardeert als jij je aan de (ongeschreven) regels van het land houdt. Je bent tenslotte op bezoek en te gast in hun land. Het dragen van een maxi dress moet dus niet, maar is wel een fijne en vooral respectvolle keuze. Zeker wanneer je naar het historische gedeelte van de stad Amman gaat bijvoorbeeld. Vind je een lange jurk met mouwen te warm, dan kan je natuurlijk ook altijd twee sjaals in je tas meenemen, zodat je die over je schouders en als wikkelrok kunt dragen. Twijfel je hoe strikt de regels ergens zijn? Vraag je gids of de receptie van het hotel dan altijd om advies.

jordanie-kledingadvies.jpeg

5. Kan je zelf een route uitstippelen of reis je beter met een organisatie?

De meeste mensen kiezen voor een groepreis wanneer ze Jordanië bezoeken. De groepsreizen gaan langs de bekende plekken en zitten goed in elkaar. Daarbij ben je nooit alleen en heb je altijd een gids bij je. Nadeel is wel dat het tempo voor je wordt bepaald en je dus niet kunt kiezen hoe lang je ergens wil blijven. Het is ook mogelijk om zelf door het land te reizen. Je kunt een auto huren op het vliegveld en zo zelf het tempo van de reis bepalen. De wegen zijn goed begaanbaar, maar de rijstijl van de inwoners is natuurlijk anders dan je hier in Nederland gewend bent. Hou daar dus rekening mee. Ook als je zonder groep reist, is het in veel situaties wel prettig wanneer je een gids bij je hebt die het land en de taal kent. Het is natuurlijk prijzig, maar je haalt op die manier wel alles uit je reis.

Bekijk hier groepsreizen door Jordanië

6. Wat is een leuke route?

De meeste gekozen maar daardoor ook de leukste route is; Amman (stad), Petra (één van de zeven wereldwonderen), Wadi Rum (woestijn), Aqaba (rode zee en chillen), Dode Zee en Wadi Mujib (een hike door een kloof). Met deze route heb je een afwisselend programma van stad, cultuur, avontuur en ook even tijd om bij te komen en te relaxen. Maar je kunt ook voor een route gaan waarbij je ook natuurreservaat Dana bezoekt.

jordanie-reis-advies.jpeg

7. Is het een duur land?

Qua prijzen is het, zeker op de toeristische plekken, enigszins vergelijkbaar met Nederland. Eten is over het algemeen nét iets goedkoper, maar verwacht geen grote verschillen. Ook in de winkeltjes zijn de prijzen vergelijkbaar. Zoals altijd geldt natuurlijk wel het principe dat de prijzen bij toeristische plekken hoger liggen dan in kleinere lokale plaatsjes.

8. Wat is de beste reistijd voor een reis naar Jordanië?

Eigenlijk kun je het hele jaar door naar Jordanië toe. Toch zijn de maanden september en oktober beter dan wanneer je hoogzomer gaat. Dat komt met name door de temperaturen die in de zomer flink op kunnen lopen. In juni of juli kan het bij de Dode Zee wel over de 40 graden zijn en dat is goed heet. In oktober liggen de temperaturen meer rond de 24 graden. Nog steeds lekker, maar iets behapbaarder.

jordanie-route.jpeg
<i>Welk seizoen je ook gaat, deze vrienden zijn er altijd! </i>
Welk seizoen je ook gaat, deze vrienden zijn er altijd!

Op reis naar Jordanië

Heb jij inmiddels zin gekregen in een reis naar Jordanië? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Carlissa Remmerswaal
Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!