Binnen Europa kun je vaak prima met de auto op vakantie gaan. Of het beter is om voor je vervoer een auto te kopen of te leasen, is daarbij een aparte kwestie, maar veel bestemmingen liggen in principe binnen twee dagen rijden. Als je door een ander land met de auto rijdt, is het wel verstandig om op de hoogte te zijn van de lokale verkeersregels. Ieder land kan immers zo zijn eigen regels erop nahouden. Het is goed om deze vijf bijzondere verkeersregels in andere Europese landen te kennen.
In Roemenië is het verboden om in een vieze auto te rijden. Dit betekent dat je auto schoon en netjes moet zijn als je de weg op gaat. Deze regel geldt niet alleen voor het zichtbare deel van de auto, zoals de ramen en de lak, maar ook voor het interieur en de motorruimte. Verrassend, aangezien het in andere landen geen gebruikelijke regel is. Het doel van de regel is om de veiligheid op de weg te bevorderen en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het niet naleven van deze regel kan leiden tot een boete van enkele honderden euro’s.
In Spanje is het op zich prima rijden, dus geen reden om er geen auto te huren of met de eigen auto naartoe te rijden. In dat laatste geval moet je wel even zelf checken of je een reservewiel aan boord hebt, want dat is verplicht. Wat ook verplicht is, is dat je bij het inhalen van fietsers anderhalve meter afstand aanhoudt. Nu zijn er in Spanje gelukkig wel wat minder fietsers dan in Nederland, maar in het stadsverkeer kan dit alsnog een uitdaging zijn.
Dagje met de auto naar het strand in vakantieland Italië? Pas dan goed op wanneer je van plan bent slippers of sandalen te dragen. In Italië mag je daarmee namelijk niet autorijden. In het geval van slippers kunnen we ons dat ook nog wel voorstellen, omdat dat gewoon heel anders aanvoelt dan met schoenen. Maar dat je in het modieuze Italië zelfs niet met sandalen aan mag rijden is toch wel een beetje grappig.
Ga je naar de beroemde Cinque Terre in Italië? Daar mag je zelfs ook niet wandelen op slippers, omdat de paden daar niet voor geschikt zijn.
Laat het aan de Duitsers over om streng te zijn. In dat land is het namelijk verboden om zonder brandstof langs de weg te komen te staan. Je moet er ‘gewoon’ voor zorgen dat je altijd genoeg brandstof hebt om je bestemming te bereiken of om een tankstation te bereiken. Anders bega je een overtreding.
Is het jou ook opgevallen dat het verkeer zo lekker stil is in Italiaanse steden? Ons ook niet, maar eigenlijk zou dat wel zo moeten zijn. Net als in Manhattan (New York) is het namelijk verboden om te claxonneren wanneer je in een stad rijdt, tenzij er sprake is van een noodgeval. In beide gevallen vragen we ons af waar de grens voor een noodgeval ligt, want deze regel lijkt niet zo heel consequent toegepast te worden. Zo lang je zelf maar van de toeter afblijft om problemen met de lokale handhaving te voorkomen.
Ga er dus niet zomaar vanuit dat in andere Europese landen hetzelfde geldt als in Nederland. Er kunnen hele specifieke verkeersregels zijn die je onbewust kunt overtreden. Als je dan daarop aangesproken wordt door de lokale politie, telt ‘ik wist het niet’ niet als een geldige verdediging om een bekeuring te voorkomen.
© Marco Taliani – Adobe Stock