Tijdens de pandemie hebben we ervaren hoe gemakkelijk het is om vanuit huis te werken. Nu je weer de wereld over kunt reizen is dit hét moment om als digital nomad aan de slag te gaan. Als dit altijd al je droom is geweest, is nu je kans om een tijdje te gaan werken vanuit het buitenland. En dat combineer je natuurlijk met het maken van mooie reizen. Want zolang je geen vaste werkplek nodig hebt en goedwerkende WiFi de enige vereiste is, ligt bijna de hele wereld aan je voeten. Hoef je alleen nog te bedenken wat je eerste bestemming wordt. Wij geven je alvast 5 handige tips!
Supersaai misschien, maar voordat je zomaar op het vliegtuig stapt moet je wel aan de slag met je financiën. Want ook het leven als digital nomad is niet gratis. Bedenk eerst wat je gaat doen met je woning en welke vaste kosten maandelijks doorbetaald moeten worden. Misschien kun je je huidige woning wel tijdelijk verhuren? En heb je al die abonnementen wel nodig? Maak een duidelijk overzicht van al je inkomsten en uitgaven.
Ga daarnaast op zoek naar informatie over wat het leven als digital nomad kost. Dit is ook voor een groot deel afhankelijk van de bestemming die je kiest. Zo is het leven in Zuidoost-Azië een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld Canada of Australië. Je kunt ook overwegen om cryptocurrency zoals Cardano te kopen, die werken met online wallets zodat het gemakkelijk is om te kopen en verkopen. Zorg voor vertrek in ieder geval ook voor een goedgevulde spaarrekening zodat je niet onverrichter zake naar huis moet keren als er iets tegenzit.
Eén van de leukste onderdelen van je voorpret: een bestemming kiezen! Want waar ga je de komende maanden naartoe? Blijf in ieder geval de eerste weken op dezelfde plek. Dit geeft je de rust om er je weg te vinden, een nieuw ritme op te bouwen en andere digital nomads te leren kennen. Lees je in over verschillende bestemmingen, zo ontdek je vanzelf wat je aanspreekt. En als je werken en reizen wil combineren is het ook verstandig om alvast een reisplan te maken. Wat wil je zien en doen? Misschien droom je al jaren van het halen van je duikbrevet. Kies dan een locatie uit waar je gemakkelijk kunt duiken tussen je werkzaamheden door.
Wat ga je eigenlijk doen als digital nomad? Heb je nu een baan die je remote kunt uitvoeren? Moet je rekening houden met een werkgever of ben je eigen baas? Bedenk van tevoren waaraan je gaat werken. Misschien kun je wat je nu doet wel ‘gewoon’ overal doen, maar dat geldt lang niet voor iedere nomad. Daarnaast moet je rekening houden met bijvoorbeeld een ander ritme en tijdverschil. Hoewel het verleidelijk kan lijken om je digital nomad-bestaan te zien als een nieuwe start, kan dit in de praktijk toch anders uitpakken. Zonder plan en spaargeld houd je het dan niet lang uit. Om stress te voorkomen is het daarom verstandig om een plan te hebben.
Snelle en stabiele wifi is nu eenmaal een vereiste voor iedere digital nomad. Ga van tevoren na of de plek waar je naartoe wil reizen wel goede wifi heeft. Die niet alleen snel is, maar ook betrouwbaar. Wel zo handig als je niet iedere keer wegvalt tijdens een videogesprek. Zoek ook op wat het kost om een simkaart aan te schaffen. Je bent dan niet compleet afhankelijk van de WiFi. Daarnaast is het slim om alvast op te zoeken wat aantrekkelijke werkplekken zijn op je bestemming. Daar ontmoet je bovendien snel andere nomads. Op Nomadlist vind je handige en actuele tips per locatie.
Als digital nomad verblijf je langere tijd op één plek. Een hotelkamer is dan al snel geen handige en betaalbare optie meer. Zoek voor vertrek alvast een fijne plek waar je tijdelijk kunt wonen. En bedenk waar je accommodatie aan moet voldoen. Vind je het bijvoorbeeld oké om te leven met huisgenoten? Zoek dan een gezellige co-living. Als je liever alleen bent kun je op veel plekken ook kiezen voor ‘short term rent’. Wat het ook wordt: bereid je voor vertrek goed voor zodat je avontuur als digital nomad ontspannen begint!
© shevtsovy – Adobe Stock