Als je op vakantie gaat, kom je het overal tegen: gratis wifi. Handig, want dan hoef je geen gebruik te maken van 3G of 4G. Als je in een land buiten de EU bent, betekent dit dat je niet hoeft bij te betalen als je gaat internetten. We stappen in hotels, restaurants en campings graag over op openbare internetverbindingen, maar hoe veilig is dat eigenlijk?
Populaire trekpleisters zijn fantastische plaatsen voor cybercriminelen om nephotspots op te richten. Dat zijn openbare netwerken waarbij het lijkt alsof je verbindt met de wifi van bijvoorbeeld een restaurant of de nationale spoorwegen, terwijl je eigenlijk verbindt met de router van een hacker. Als je inlogt, stuur je je gegevens direct naar een hacker, in plaats van een legitiem netwerk.
Zo kan even snel je banksaldo checken of even je e-mail bekijken je duur komen te staan. Je stuurt letterlijk je wachtwoorden door. Daarom is het verstandig om niet zomaar in te loggen op gratis, openbare wifipunten.
Criminelen en oplichters worden steeds slimmer. Ze maken tegenwoordig gebruik van snuffelaars (sniffers). Dat zijn apparaatjes die snuffelen welke netwerken er in de buurt zijn. Daar wordt dan automatisch op ingelogd, om gegevens af te tappen van medegebruikers. Je privégegevens zijn dan niet langer veilig.
Op een openbaar netwerk kan namelijk iedereen met verstand van computers en netwerken alle gegevens inzien. Snuffelaars zorgen ervoor dat snel de juiste data bij kwaadwillenden terecht komt. Zo kunnen onder meer hackers en oplichters je wachtwoord en andere belangrijke informatie onderscheppen.
Door een VPN te gebruiken, kun je met een gerust hart een openbaar netwerk gebruiken. Een VPN-verbinding versleutelt namelijk je internetverkeer. Op die manier voorkom je dat buitenstaanders toegang hebben tot de gegevens die je verstuurt of ontvangt. Worden je gegevens gestolen, dan hebben hackers er niets aan: de code is een grote brij aan tekens.
Een ander voordeel van een VPN is dat je een stuk vrijer internet. Op je vakantiebestemming kunnen bepaalde websites of sociale media geblokkeerd zijn. Door een VPN te gebruiken, lijkt het net alsof je vanuit een ander land internet. De blokkade wordt dan opgeheven. Zo kun je toch veilig je vakantiekiekjes plaatsen.
Misschien heb je op je telefoon automatisch verbinding maken aan staan. Dan logt je telefoon meteen in op elk wifipunt dat zonder wachtwoord beschikbaar is. Op die manier kan je telefoon ook verbinding maken met een nephotspot. Je gegevens kunnen dan op straat komen te liggen.
Hoe je dit uitschakelt, verschilt per besturingssysteem. Je vindt dit vaak onder de instellingen van je telefoon, en dan onder de wifi-instellingen. Zo heb je niet overal direct internet, maar internet je wel een stuk veiliger.
Ook op vakantie is het belangrijk je gezonde verstand te blijven gebruiken. Log niet zomaar in op openbare netwerken, hoe aanlokkelijk het ook lijkt. Neem voor vertrek een VPN, zodat je in ieder geval beschermd bent, als je toch op gratis wifi inlogt. En heb je geen VPN geregeld, dan kun je het best alsnog roamen via 3G of 4G. Daar hangt een prijskaartje aan, maar dan weet je wel zeker dat je gegevens niet gestolen worden.
Wanneer je ergens inlogt, verzeker jezelf er dan van dat er niemand meekijkt. Criminelen kijken over de schouder mee naar wat je op je telefoon doet. Online bestellen of reserveren kan dan al gevaarlijk zijn.
© astrosystem – Adobe Stock