Een van de must-sees als je in Kroatië bent is de stad Zadar. Niet super bekend – bij ons dan – prachtig om te zien én gezellig.
Zadar is een echte havenstad, al merk je daar in de oude stad vrijwel niets van. Het centrum ligt geïsoleerd op een schiereiland en voelt dorps aan. Het is heel klein: zo’n 500 meter breed, 1.000 meter lang. Smalle straatjes komen uit op gezellige pleinen. Via een oude Venetiaanse stadspoort ga je naar binnen.
Het is een van de leukste steden aan de Kroatische kust. Zadar is een buitengewoon charmant stadje met oude kerken en zelfs resten van een Romeins forum. Hoe klein ook: er is genoeg te doen. De leukste tips heb ik voor je verzameld: dit wil je doen in Zadar.
In Zadar krijg je een soort eilandgevoel, omdat het schiereilandje zo klein is en er overal water te zien is. Langs het water loopt een boulevard waar het – in de zomer tenminste – ieder avond markt is. Je koopt er sieraden, andere accessoires en kunstwerkjes. Het uitzicht op zee is mooi, al kun je ook weer niet zo ver kijken. Het eiland Ugljan is dichtbij.
Beklim in Zadar in ieder geval de klokkentoren van de Kathedraal van St. Anastasia.
Het is veruit het hoogste gebouw in de stad, je hoeft er niet eens naar te zoeken want de toren steekt overal bovenuit. De top van de klokkentoren is 56 meter hoog. Het uitkijkpunt waar je te voet naartoe kunt is 42 meter hoog, dat je kunt bereiken via 180 traptreden. Voor een paar euro mag je naar boven.
Onderweg krijg je meer informatie over de geschiedenis van deze toren. Het laatste deel naar boven is vrij smal, via een houten draaitrap bereik je het uitkijkpunt.
Bovenop zie je meteen hoe klein het centrum is. En zo heb je ook het beste uitkijkje op het Forum Romanum: overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren direct naast de kathedraal. Vanuit de hoogte is dat nog zoveel mooier dan wanneer je er tussendoor loopt.
Ik zou de toren beklimmen rond zonsondergang. Dan heb je namelijk het allermooiste uitzicht over Zadar.
Aan het water vind je een van de leukste plekken van Zadar: Morske orgulje, het zeeorgel van kunstenaar Nikola Bašić. Het is een bijzonder architectonisch hoogstandje. Dit orgel is namelijk in staat om op basis het ritme van de golven écht muziek te maken. Over een lengte van zeventig meter liggen ondergronds 35 orgelpijpen die aanslaan op stromend water. Het geluid is dus altijd anders en prettig om naar te luisteren, het lijkt ook op een orgelgeluid, maar dan wat eenvoudiger qua klanken. Iedere dag bij zonsondergang zijn de trappen van het zeeorgel dan ook zeer geliefd, zeker in de zomermaanden. Je kunt dan vanaf het zeeorgel het water in duiken, wat veel wordt gedaan. De gezelligheid is volledig te verklaren: de zonsondergang is hier ook wel heel bijzonder om te zien: het is dé grote publiekstrekker.
Direct naast het zeeorgel ligt Pozdrav Suncu, de zonnegroet van dezelfde kunstenaar. Het is een enorme cirkel van zonnepanelen die ’s avonds oplichten. Ook deze lichtshow bootst de bewegingen van de zee na. Als je het zou kunnen zien tenminste: in de zomer staan er zoveel mensen óp de zonnegroet, dat er van een lichtshow geen sprake is. Dé tip voor Zadar is dan ook om de drukke zomermaanden te vermijden.
Het centrum van Zadar is ommuurd. Lang geleden was dit een Venetiaanse vestingstad, waarvan de stadsmuren de belangrijkste verdediging waren. Een deel is goed bewaard gebleven en je kunt er deels overheen lopen. Dat is lang niet zo indrukwekkend als de stadsmuren in Dubrovnik, maar toch leuk om te doen.
Omdat Zadar super klein is, is het ook een korte wandeling. Wel een aanrader, omdat het mooie uitkijkjes biedt. Via verschillende trappen kun je erop en eraf, bijvoorbeeld direct naast de oude stadspoort aan de oostkant van het oude centrum.
Zadar heeft een boeiende geschiedenis achter de rug. Leuk om te weten is dat de stad zelfs lange tijd ‘Zara’ heeft geheten toen het in Italiaanse handen was. Maar ook de Romeinse invloeden zijn sterk geweest.
De plek waar lang geleden het Romeinse Forum (een oud marktplein) lag is goed zichtbaar. De ruïnes (uit de eeuwen net na Christus) zijn vrij toegankelijk. Sterker nog: je kunt er gewoon tussendoor lopen. Ze liggen direct naast de kathedraal en de klokkentoren.
Direct naar het Roman Forum ligt ook de Kerk van St. Donatus, met een opvallende ronde vorm. En daar tegenaan ligt de Kathedraal van St. Anastasia. Een hoop must-sees op een paar vierkante meter dus. In Zadar hoef je weinig stappen te zetten om alles te kunnen zien.
In de omgeving van Zadar zijn verschillende mooie stranden te vinden. De Kroatische kust barst van de idyllische baaien met kiezelstranden.
Op een half uur rijden van Zadar ligt het strand van Duboka Draga. Dit knusse strand is alleen bereikbaar via een smal pad – een stukje off-road – en is vrij onbekend. Je kijkt er uit over de zee en ziet in de verte de bergtoppen van Nationaal Park Paklenica liggen. Een droomplekje om te genieten van een middag zon, zee en strand.
Duboka Draga heeft weinig faciliteiten, maar is wel een heel leuk strandtentje te vinden: de PUNAT Beach Bar. Een Ibiza-achtig tentje waar je ijs en drankjes kunt kopen. Het is een fijn plekje. Voor een heerlijke middag op het Kroatische strand zou ik zeker naar Duboka Draga rijden!
In de zomermaanden is Zadar, samen met Split en Dubrovnik, een van de drukste steden van Kroatië. Hoewel deze stad bij ons misschien niet zo super bekend is, is het er wel degelijk heel druk in de zomer. En dat is niet de leukste manier om deze mooie stad te ervaren. De charme van Zadar is zeker geen geheim voor de Kroaten zelf, die hier maar al te graag komen.Ik zou je aanrader het hoogseizoen te vermijden – als dat kan.
De zonsondergang in Zadar is heel mooi. Maar met honderden kakelende mensen om je heen, is het toch lastiger om daarvan te genieten. Dat geldt zeker ook voor het zien van de zonnegroet, of het horen van het zeeorgel. Dat lukt haast niet eens.
Wil jij op reis naar Kroatië om Zadar zelf te ervaren? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis