Ons team is de afgelopen jaren flink uitgebreid met de komst van kleine reizigers in spe. We nemen onze baby’s maar al te graag meenemen op reis. Reizen met een baby is heel erg leuk. Zeker de allereerste vakantie met je baby is een hele bijzondere. Vooraf kan het echter nogal wat stress opleveren omdat je wellicht niet goed weet hoe je alles aan moet pakken. De eerste keer vliegen met een baby. De eerste lange autorit met een baby. Op wintersport met een baby. Hoe doe je dat? Wat neem je mee – en wat juist niet? Alles is even wennen en vooral een kwestie van goed voorbereiden.
We hebben inmiddels flink wat ervaring met reizen met baby’s en kleine kinderen. Daarom deel ik samen met mijn collega’s Chloë, Leonie en Carlissa de beste reistips voor de (eerste) vakantie met je baby. Dit is niet hoe het moet, maar vooral hoe je het zou kunnen doen. Wat werkt voor ons, werkt misschien ook wel voor jou!
De meest ‘spannende’ reis is de eerste keer vliegen met een baby. En als je die goed voorbereid, dan gaat je dat 100 procent meevallen.
Als je een vliegreis met een baby boekt, word je uit veiligheidsoogpunt altijd aan het raam gezet. Mijn ervaring is dat je na het boeken contact kunt opnemen om je stoel te wijzigen, mocht je dat willen. Maar eerlijk gezegd is de raamkant ook de beste plek om met een baby te zitten. Hoe lang je reis ook duurt, baby’s zullen altijd willen/moeten slapen tijdens de vlucht. En aan de raamkant heb je simpelweg de meest rustige plek met de minste prikkels.
▸ Tip: een draagzak is onmisbaar als je gaat vliegen.
Het voordeel van een draagzak is dat je zelf twee handen vrij hebt, die goed van pas komen tijdens het inchecken en boarden als je je paspoort en boarding pass moet laten zien. En het is voor een baby ook heel prettig om zo gedragen te worden in een vrij onrustige omgeving, wat een vliegveld natuurlijk is. Lekker dicht tegen een van de ouders aan.
Ik heb zelf de kinderwagen ingecheckt als bagage (in de speciale Joolz reistas, zodat deze niet zou beschadigen). We hebben geen Maxi Cosi meegenomen maar die bij de autohuur erbij geboekt. Goed om te weten: baby’s vliegen tot twee jaar gratis mee (op schoot) maar als je je kind in de Maxi Cosi wil laten zitten tijdens een vlucht, moet je een stoel bijboeken. Het voordeel is wel dat je zo je eigen autostoel bij je hebt.
▸ Tip: neem voldoende kleding en luiers mee in je handbagage, voor een dag of drie, voor het geval je koffer kwijt raakt of vertraging heeft.
De eerste vakantie van Carlissa met haar zoon was meteen een hele bijzondere. Ze gingen met de auto op wintersport.
Praktisch alle kleding die in z’n kast hing ging mee op reis. Dekens, speentjes, mutsen, wanten, voeding, knuffeltjes, speelgoed, slaapzak, draagzak en ga zo door. Oh, en in totaal zo’n 15 rompers. Vlak voor vertrek heb ik er nog maar 3 extra bijgekocht, want je weet maar nooit… Als je denkt dat je bij het eerste uitje al veel spullen bij je hebt, wacht dan maar tot je op vakantie gaat. We hadden echt álles bij ons.
Ennio was 5 maanden oud, toen we voor het eerst echt op vakantie gingen. Wintersport in Oostenrijk en mijn ouders gingen mee. Voor de gezelligheid, maar ook om overdag lekker met Ennio te kunnen wandelen. Zo konden wij overdag wat meters maken op de piste, om vervolgens in de avond gezellig met z’n allen uit eten te gaan. Absoluut een tip om op die manier toch op wintersport te kunnen gaan! Je hebt alleen wel ouders (of andere familie / vrienden) nodig die mee willen gaan en zelf niet willen skiën overdag. Omdat de vakantie nogal last-minute geboekt werd, was er qua locaties niet veel meer beschikbaar. Wij kwamen in Mayrhofen terecht en ondanks dat het een fijn skigebied is, was het nu iets minder handig. Er is geen fijne dalafdaling in het dorp en daardoor is het lastiger om bijvoorbeeld tussen de middag gezellig met elkaar te lunchen. Daar moeten we voor een volgende keer dus beter op letten.
Nog voor haar zoon 1 jaar was ging Carlissa ook voor het eerst op vakantie met het vliegtuig. Het werd Zuid-Spanje.
De eerste keer vliegen met Ennio was rond 11 maanden. Een weekje naar Malaga. Het vliegen ging fantastisch. Hij had nergens last van, was vrolijk en heeft zelfs (na een beetje moeite) nog een uurtje geslapen. Bij aankomst in het appartement bleek dat vakantie met een baby toch wel degelijk anders is. Ik hoor het ons nog zo zeggen. “Hij is nog klein en heeft nog niet zo veel nodig op vakantie. Dus nu hoeven we nog niet per se op een kindervakantie”. Klopt. Hij heeft nog niet veel nodig, behalve dat hij nog twee slaapjes overdag heeft. In de buggy vond hij slapen helemaal niet interessant, terwijl hij toch wel heel moe was. Met andere woorden; hij moet in bed en op die momenten zitten wij aan het appartement gekluisterd. Zaten we dan 3 hoog, in een niet al te inspirerende buurt, zónder een fijn balkon. Want hé vroeger was een appartement toch vooral om te slapen.
Flinke beginnersfout. Na 3 dagen zijn we verkast naar een hotel met groot zwembad, een tuin, ligbedjes en allerlei vertier direct aan onze hotelkamer. Zo kon hij slapen en hadden wij ook nog iets aan de vakantie. De beste tip; kies voor een accommodatie waar je jezelf goed kan vermaken tijdens de slaapjes. En heel eerlijk? Ze hebben het niet per se nodig op deze leeftijd, maar ze vinden een zwembad met andere kinderen wel heel erg leuk.
In het eerste levensjaar van haar dochter Nola bouwde Chloë het reizen langzaam op: met 3 maanden naar Zuid-Limburg, met 5 maanden met de auto naar de Franse Alpen en met 8 maanden voor het eerst met het vliegtuig naar Portugal. Twee weken na Nola’s eerste verjaardag vlogen ze voor het eerst intercontinentaal naar Curaçao. Laat je vooral niet afschrikken om (verre) reizen te maken met een baby, maar bereid je goed voor. Haar beste tips heeft ze hieronder opgesomd:
Met het vliegtuig, met de camper en met de auto: Leonie ging in eerste jaren met kids op allerlei manieren op vakantie. En met veel plezier! Van een weekend weg in eigen land tot zelfs een cruise mét baby. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar reizen met een baby is heel goed te doen als je je op de juiste manier voorbereid. Een goede uitvalsbasis is dan echt belangrijk.
Een fijne plek om te overnachten kan echt het verschil maken tijdens je eerste vakantie met baby. Waar je eerder je accommodatie alleen gebruikte om te overnachten, ben je er nu simpelweg meer vanwege je baby. Een huisje of appartement is daarom als je het ons vraagt de beste optie. Het liefst zelfs nog met een aparte slaapkamer voor de baby, zodat je niet op je tenen hoeft te lopen als hij of zij het middagdutje doet. Ander bijkomend voordeel is dat je de beschikking hebt over een keuken faciliteiten, zodat je zelf ontbijt en avondeten kunt maken wanneer jij dat wilt.
En denk vooral ook aan jezelf, want tijdens het slaapje heb jij tijd voor ontspanning. Ideaal als je dan een relaxt balkon of zwembad in de buurt hebt om even je rust te pakken. Wij kiezen er vaak voor op vakantie om uitgebreid te lunchen en dan het avondeten lekker bij de accommodatie zelf te bereiden. Zo kan je kleintje op tijd naar bed en kun je zelf even rustig nog van de avond genieten.
Reizen met de auto betekent dat je super flexibel bent. Je kunt meenemen wat je wil (en ja, je hebt echt veel nodig) en kunt op ieder gewenst moment stoppen. Maar hoe pak je het aan als je een lange autoreis wil maken? Naar Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje bijvoorbeeld?
Baby’s neem je mee in een Maxi Cosi (of ander speciaal autostoeltje). Maar daar mogen ze niet onbeperkt in zitten.
Het advies voor pasgeboren baby’s: niet langer dan 2 uur achter elkaar in een autostoel. Stop minimaal 15 minuten.
Daarom gaat een lange autoreis een stuk langer duren dan je gewend was: je moet vaak – vaker – gaan stoppen. En dat is echt geen enkel probleem. Stel je erop in en de reis wordt al een stuk aangenamer. Deze tips komen goed van pas voor een lange autoreis.
Onze eerste lange autoreis ging naar Zuid-Frankrijk en 1.200 kilometer in één keer rijden is een pittige klus. Daarom deden wij het in twee keer. Omdat wij ’s nachts rijden niet fijn vinden, besloten we om ’s morgens om 04.00 uur te vertrekken. Zo kun je toch aardig wat uren nachtrust meepakken en kan de kleine de laatste uren van de nacht slapend in de auto doorbrengen. Wanneer het rond 07.30 uur tijd is om te ontbijten kun je dan al een heel eind gereden hebben.
Uiteindelijk is het vooral je mindset die je moet aanpassen. Wil je ver weg op vakantie, dan is het slim om twee dagen over de reis te doen (of wél ’s nachts te rijden).
Het allerbelangrijkste aan een vakantie met een baby is dat je flexibel bent. Waar je in het tijdperk zonder kinderen kon doen en laten waar jij zin in had, is er nu een kleintje die op veel momenten de tijd opslokt. Goede voorbereiding kan er bij helpen dat je op vakantie meer rust hebt. Maak een lijstje met dingen die je graag zou willen zien of doen en spreek met jezelf af dat het een optie is. Per dag kun je zo bekijken welke optie op dat moment het beste bij jullie past en gebruik maken van het lijstje met de mogelijkheden die je graag wilt ondernemen. Het belangrijkste doel van je eerste vakantie met baby is dat je kunt genieten van je kersverse gezin, niet om zoveel mogelijk te zien en doen.