Algemeen

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koffer

Avatar foto
Marloes de Hooge

Reizen met een koffer heeft een hoop voordelen ten opzichte van andere soorten bagage, zoals reistassen. Ben je toe aan een nieuwe koffer? Dan is het goed om je even in te lezen voor je er een koopt. Met een paar handige tips weet je zeker dat je geen miskoop zal doen.

De voordelen van een koffer

In sommige gevallen is een reistas handiger (voor een nachtje weg bijvoorbeeld), maar veel vaker wint een harde het koffer van een tas. Die hebben namelijk een hoop voordelen. We zetten ze op een rij voor je.

  • Een harde koffer biedt optimale bescherming voor je bagage omdat het stevig en robuust is. Je bergt je spullen zo veilig op.
  • Het is een duurzame aankoop: koffers gaan lang mee, ook bij intensief gebruik.
  • Je kunt veel meenemen en je kunt je bagage op een prettige manier in- en uitpakken.

Ga je op reis en ben je van plan om vooral op één plek te blijven? Dan is een koffer een stuk praktischer dan een rugtas omdat je beter overzicht hebt van wat je bij je hebt. Je klapt ‘m open en kunt eenvoudig bij je bagage.

Ben je van plan om een nieuwe koffer te kopen? Zorg dan dat je hier op let!

Stevig, duurzaam en je kunt veel meenemen: ga op reis met een koffer
Stevig, duurzaam en je kunt veel meenemen: ga op reis met een koffer

1. Koop een koffer op vier wielen

Eén van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe koffer, is dat deze 4 wielen heeft met 360° draairichting. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Reizen met een koffer op vier wielen is zoveel prettiger dan op twee wielen.

Hoewel je de koffer vaak op twee wielen achter je aan sleept, is het toch heel fijn als deze ook rechtop kan rollen – én kan staan. Vooral tijdens het wachten (op het vliegveld bijvoorbeeld) is dat heel handig. Zo heb je namelijk je handen helemaal vrij. Daarnaast is het ook fijn als de koffer ‘soepel rolt’ en makkelijk wendbaar is. Het voordeel daarvan ga je inzien als je bijvoorbeeld op reis veel haast hebt.

Houd er wel rekening mee dat vier wielen wel iets kwetsbaarder zijn, dus daar zul je goed mee om moeten gaan.

▸ Tip: Bekijk hier alle koffers op 4 wielen

Een koffer op vier wielen is super handig
Een koffer op vier wielen is super handig

2. Let op de duurzaamheid van de koffer

Ga bij het kopen van een nieuwe koffer altijd voor een duurzame koffer. Zoals het het beste is voor onze planeet om alles zo duurzaam mogelijk te doen, wat zeker ook geldt voor de aanschaf van reisproducten.

Plastic staat in de top 10 van het meest gevonden zwerfafval in de oceanen, een regelrechte bedreiging voor het leven onder water. Verschillende organisaties, zoals Waste Free Oceans, zetten zich in om deze ‘plastic soep’ met onder andere microplastics uit het water te halen die kunnen worden hergebruikt.

Een hoop bekende koffermerken gebruiken deze gerecyclede materialen voor hun collecties, zoals bijvoorbeeld de I Am Green-collectie. De wielen, het trolley-systeem en de handvatten zijn gemaakt van oude visnetten en touwen die door Waste Free Oceans en haar partners in havens over de hele wereld worden verzameld. Daarnaast worden ook gerecyclede petflessen gebruikt voor het fabriceren van de harde buitenlaag van koffers.

▸ Tip: Bekijk hier alle duurzaam geproduceerde koffers

Koop een koffer met duurzame en super sterke materialen
Koop een koffer met duurzame en super sterke materialen

3. Ga voor handige extra’s

Koffers van tegenwoordig hebben veel meer functies dan alleen je spullen veilig opbergen. Tenminste, als je de juiste koffer koopt. Denk aan handige vakjes zodat je bijvoorbeeld je paspoort altijd bij de hand hebt. Of een ingebouwde weegschaal, een powerbank om je telefoon op te laden of een bekerhouder voor een waterfles. Er zijn ook koffers met een elastieken ban om je handtas of laptoptas bovenop je koffer vast te maken. Het zijn ideale extra’s om je handen vrij te hebben als je op reis bent. Maar er is er nóg een die super handig is!

Zo raak je je koffer niet meer kwijt

De nachtmerrie van iedere reiziger is je koffer kwijt raken. Dat is niet helemaal te voorkomen, heel soms gaat er nu eenmaal iets mis met de bagageafhandeling, maar het is wel zinvol om je koffer te kunnen traceren. Met bijvoorbeeld een AirTag een redder in nood. Dit kleine ding stop je in je koffer en via je telefoon kun je altijd zien waar die zich bevindt. Zeker eentje meenemen op reis!

Ook handig: alle koffers uit de nieuwe PT-01 lijn van Princess Traveller zijn voorzien van een Itemlost-sticker. Het is een vrij eenvoudige, maar zeer effectieve methode om te voorkomen dat je je koffer niet meer terug kunt vinden.

Koffers hebben een sticker met daarop een QR-code en een uniek serienummer. Met die code kun je jouw eigen gegevens toevoegen aan je koffer, zoals je wellicht ook weleens gedaan hebt met een handgeschreven bagagelabel. Maar dan op een beveiligde manier, zonder dat iedereen direct alle informatie ziet.

Mocht jouw koffer kwijtraken, dan kan de persoon die deze vindt – zeg maar jouw persoonlijke held – de code scannen en met jou via een beveiligde chat in contact komen. Zo hoef je je persoonlijke informatie niet op het bagagelabel te zetten en is je koffer toch terug te vinden!

Deze koffer raak je nooit meer kwijt
Deze koffer raak je nooit meer kwijt

4. Let op het slot

Het is een van de dingen die je misschien over het hoofd ziet als je een nieuwe koffer koopt, maar ook het slot is belangrijk om goed naar te kijken. Ga altijd voor een koffer met een geïntegreerd TSA-slot.

TSA staat voor Transport Security Administration, een Amerikaanse organisatie die is opgericht na 9/11. Vlieg je naar Amerika, dan kan de douane met een speciale sleutel je koffer openmaken om de inhoud te bekijken. Lukt dat niet, dan kan je zomaar je koffer met een geforceerd slot op de bagageband terugvinden.

Reis je nooit naar Amerika? In zo’n geval kan een andere slot ook volstaan. En mocht je toch naar Amerika gaan, dan zijn er ook altijd nog kofferriemen met een geïntegreerd TSA-hangslot.

Een goed slot is heel belangrijk
Een goed slot is heel belangrijk

5. Ga voor een opvallende kleur

Het laatste wat je wil is uren naar de bagageband turen om je koffer te vinden. Met de genoemde Itemlost-sticker zal dat niet meer gebeuren. Toch is het handig om ook over de kleur na te denken. Een opvallende kleur heeft namelijk ook voordelen. Zo zie je je koffer sneller liggen op de bagageband omdat deze goed herkenbaar is.

De meeste mensen kiezen voor zwart, waardoor 90 procent van de koffers op de bagageband op elkaar lijkt. Om te voorkomen dat iemand anders er alsnog met die van jou vandoor gaat, is het slim om voor een leuke kleur te kiezen die niet iedereen heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig koffers in alle kleuren van de regenboog te koop.

Hang er iets aan of plak er iets op. Daarmee voorkom je dat iemand anders per ongeluk met jouw koffer het vliegveld verlaat. Daarom hang ik ook altijd een adres met mijn naam en telefoonnummer eraan. Bekijk hier alle adreslabels.

Wij kiezen voor stijlvolle kleuren, al zijn er zeker ook opvallendere varianten verkrijgbaar
Wij kiezen voor stijlvolle kleuren, al zijn er zeker ook opvallendere varianten verkrijgbaar

6. Welk formaat kies je?

Ook heel belangrijk is natuurlijk de inhoud: voor hoeveel liter ga je? Dat is afhankelijk van waar je naartoe reist en wat je mee wil nemen.

  • Handbagage (30-45 liter): deze koffers zijn zo klein dat je ze mee mag nemen in de cabine van het vliegtuig. Ideaal voor een weekend weg, maar met de juiste tips kun je altijd reizen met alleen handbagage!
  • Middelgrote koffer (40-75 liter): deze zijn ideaal voor als je zo’n 10-14 dagen op vakantie gaat.
  • Grote koffer (70-110 liter): handig voor als je langer dan 3 weken gaat reizen of simpelweg heel veel meer wil nemen.

In het ideale geval heb je deze complete set in huis zodat je altijd kunt kiezen welk type je mee op reis neemt.

Tip: hoe lichter de koffer, hoe meer je mee kunt nemen. Let daar zeker ook nog op!

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.