Een babymoon is de laatste vakantie voordat je eerste baby geboren wordt. Nog even met z’n tweeën op vakantie voordat het leven als ouders gaat beginnen. Zodra de baby geboren is, zit reizen er meestal even niet in. En dus is de babymoon de uitgelezen kans om nog één keer samen te genieten! Maar waar ga je heen, wat ga je doen en wat moet je weten als je op babymoon gaat?
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een babymoon boekt. Zoals tot wanneer je mag vliegen als je zwanger bent.
In het algemeen geldt: vliegen kan tot 36 weken zwangerschap. Dat heeft niet zozeer te maken met dat vliegen ongezond zou zijn voor het ongeboren kind (want dat is niet zo), maar na 36 weken is de kans dat de baby in de lucht geboren wordt groter. En dat wil je niet, en ook de luchtvaartmaatschappij wil dat niet. Ben je zwanger van een tweeling, dan wordt overigens 32 weken aangehouden als de max.
Houd er ook rekening mee dat er luchtvaartmaatschappijen zijn die vanaf 28 weken zwangerschap een gezondheidsverklaring (fit to fly) vragen. De verloskundige of huisarts kan die voor je afgeven.
▸ Tip: toch vliegen? Ga dan op reis naar een land waar je vertrouwen hebt in de medische voorzieningen. Je zult niet de eerste zijn die ver van huis in een vreemd land bevalt. Dat geldt natuurlijk ook voor een babymoon als je niet gaat vliegen, maar dan kun je altijd nog naar huis rijden.
Ook voor een vakantie in de bergen als je zwanger bent zijn er een aantal dingen die je moet weten voor je vertrekt. Frisse berglucht doet iedereen goed, zeker ook een zwangere vrouw. Het is dus een heel goed idee om een babymoon naar de bergen te boeken. Zeker in de eerste helft van de zwangerschap is het heel goed om in de bergen te zijn, om actief te blijven en te genieten van de gezonde, schone berglucht. Echter is een vakantie naar de bergen in het tweede deel van de zwangerschap niet helemaal zonder risico’s.
Verloskundigen raden actieve vakanties in de bergen af als je hoger dan 2.500 meter bent. Dat heeft de maken met het feit dat berglucht boven de 2.500 meter ijl is (minder zuurstof bevat) en dat kan voor complicaties zorgen. Echter geldt ook: zwanger naar de bergen kan prima, zolang je de inspanning enigszins beperkt en je niet al te hoog verblijft. Er zijn zoveel mooie berggebieden te vinden die lager dan 2.500 meter liggen: perfect voor een babymoon dus. Of: blijf niet te lang op hoogte en beperk fysieke inspanning.
Om zo goed mogelijk van de babymoon te genieten is het slim om deze te plannen aan het begin van het derde trimester. Dan zijn de ergste zwangerschapskwalen uit het eerste trimester (misselijk! moe! hoofdpijn!) vaak verdwenen. Maar je bent – als het goed is – nog energiek en mobiel genoeg om van je vakantie te genieten. En je bent de ergste kwalen aan het einde van de zwangerschap nog voor. Plan de laatste vakantie zonder baby dus ergens tussen week 28 en 33.
Het tweede trimester is zeker ook geschikt voor een laatste vakantie met z’n tweeën, maar omdat je dan ‘pas op de helft’ bent, is het leuker om het richting het einde van de zwangerschap te doen.
Misschien heb je de naam (of meerdere namen als je het geslacht nog niet weet) voor je baby al bedacht, maar mocht dat niet het geval zijn, dan is de babymoon de perfecte plek om een babynaam te bedenken. Al liggend op een strandbedje aan de Côte d’Azur bedachten wij zo een jongensnaam (die we later niet nodig bleken te hebben).
Ook is dit dé kans om uit te slapen, mocht je daar van houden, want uitslapen is er binnenkort niet meer bij. Voor zover je als zwangere nog lekker kunt slapen, uiteraard.
Geniet zeker ook van het lezen van een boek. De eerste vakanties met kinderen zijn vrij druk en intensief, dat een boek lezen zo ongeveer het laatste is waar je aan toekomt. Neem er dus nog even goed de tijd voor!
En het is ook een goed moment om jezelf te verwennen met extra luxe: een mooi hotel, uitgebreid diner, massages etc. Dat kun je ongetwijfeld nu extra waarderen!
De leukste babymoon is een reis naar het buitenland. Vakanties in Nederland zul je – als de baby er is – vast al vaker gaan doen, dus de laatste keer met z’n tweeën wil je écht op reis. Maar waar naartoe?
▸ Reizen naar landen waar je het Zika-virus kunt oplopen worden afgeraden (dat komt voor in delen van Zuid- en Midden-Amerika). Dat geldt ook voor landen op het zuidelijk halfrond waar je hogere kans op malaria hebt.
Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor een bestemming waar je vertrouwen hebt in de medische voorzieningen. Mocht er iets gebeuren tijdens de babymoon dan is het wel zo prettig als je goed kunt communiceren met artsen en dat je vertrouwen hebt in de lokale zorg. Heb je dat niet, kies dan een ander land/andere bestemming, want als zwangere vrouw heb je behoefte aan zekerheid. Er kan namelijk van alles gebeuren in de laatste weken/maanden van de zwangerschap en dan is het prettig als er goede zorg binnen handbereik is.
De bestemming van je babymoon is natuurlijk ook enigszins afhankelijk van het seizoen waarin je zwanger/uitgerekend bent. Met de auto op vakantie zorgt dat je het meest flexibel bent. Toffe bestemmingen voor de babymoon met de auto:
Flaneren over de boulevard van Cannes, pizza en ijsjes eten in Toscane, wandelen zonder iemand tegen te komen in de bergen van Vorarlberg. Er zijn zoveel leuke bestemmingen die je met de auto kunt bereiken. Ook een stedentrip Parijs of een paar dagen ontspannen in de Belgische Ardennen zijn hele goede babymoon bestemmingen.
Toch liever vliegen? Deze strandbestemmingen zijn perfect als je zwanger bent: een paar uur vliegen. En ook in het voor- en najaar zijn dit aanraders.
Kamperen, outdoor-vakanties en back-to-basic: het is allemaal fantastisch, behalve als je zwanger bent. Dan heb je misschien wel meer behoefte aan luxe dan ooit. Een schone wc, een goed bed, een spa, misschien wel roomservice. En als je dan toch een laatste vakantie samen weg gaat voor je baby geboren wordt, dan is het heerlijk om jezelf wat extra luxe te gunnen.
Dat hoeft zeker niet het duurste hotel te zijn dat je kunt vinden, maar een ruime hotelkamer met een goed bed of een huisje met een eigen badkamer zijn zeer prettig. Ook is het fijn als je – bij voorkeur op loopafstand – winkels (supermarkt) en restaurants binnen handbereik hebt. Aan het einde van de zwangerschap kun je je ’s avonds sneller vermoeid voelen en dan is het fijn als je om de hoek uit eten kunt. En een fijn zwembad waar je lekker onder een parasol kunt liggen is natuurlijk ook meer dan welkom.
▸ Tips
Toch kamperen? Ga dan voor glamping, zo heb je net wat extra luxe en geniet je toch van een vakantie in de natuur. Met 30 weken zwangerschap ging ik naar Huttopia Sud Ardèche in een glamping tent en het was heerlijk om een week in de natuur op de camping te zijn.
Daarna kozen we voor Prairies de la Mer aan de Franse zuidkust en kan geen betere plek bedenken voor een babymoon! Een waanzinnig mooi park aan het strand met een stuk of vijf restaurants, groot zwembad en Port Grimaud, een gezellig dorpje om de hoek!
De belangrijkste reden om samen op vakantie te gaan voor je eerste kind wordt geboren is vooral om nog even te genieten van het feit dat niets moet. Je kunt je dagen volledig indelen zoals jullie dat willen. De eerstvolgende vakantie staat namelijk in het teken van voeden, slapen en zorgen. Ook dat is heel bijzonder, maar ik weet zeker dat je echt nog wel een keer terugdenkt aan die laatste tijd dat niets per se moest. Hopelijk lukt het je om te ontspannen!
Happy babymoon!
Ben jij zwanger en wil je een babymoon, nog een laatste vakantie met z'n tweeën? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.