Lier is een van de charmantste stadjes van België. Onbekend, prachtig en super dichtbij. Lier ligt namelijk op 20 minuten rijden ten zuidoosten van het centrum van Antwerpen. Het is een kleine stad, maar groot genoeg om er een heerlijke middag rond te slenteren. Lier is een uitzonderlijk mooi stadje, gebouwen met prachtige trapgevels, een Begijnhof en opvallend veel restaurants en terrasjes. Op naar België dus!
Hoewel Vlaanderen heel veel prachtige steden heeft (Gent, Leuven, Brugge, Antwerpen) kun je Lier gerust de échte parel noemen. Omdat het een compacte stad is van uitzonderlijke schoonheid, én omdat bijna niemand – in Nederland dan – Lier kent.
Mocht je de kans hebben om de snelweg A19 te vermijden en binnendoor naar Lier te rijden, dan zou ik dat zeker doen. De route via Kalmthout, Brasschaat, Wijnegem en Schoten is een stuk mooier dan via de ring van Antwerpen. En zo ontdek je misschien wel nog meer leuke Belgische dorpen en stadjes die je nog niet kende.
Navigatie heb je in Lier eigenlijk niet nodig: gewoon in de richting van de hoogste kerktoren rijden en je bent in het centrum. Daar kun je de auto kwijt in een parkeergarage of op een parkeerterrein. De Grote Markt met een fraai stadhuis is een prima plek om te beginnen aan een korte stadswandeling. Dit stadje is niet zo groot: in een paar uurtjes heb je alles gezien. Rustig wandelen dus. Wat meteen opvalt is de oude architectuur die onder andere Gent en Brugge ook hebben. Vooral de huizen met trapgevels zijn heel mooi.
Dé plek die iedereen in Lier wil zien is de Zimmertoren. Een opvallend torentje – want zo groot is ‘ie niet – met aan de gevel een bijzonder uurwerk. Het is de zogenaamde Jubelklok. Het is het boegbeeld van de stad, de grote publiekstrekker.
De toren dankt de naam aan Louis Zimmer, een Belgische uurwerkmaker die in Lier werd geboren en die de Jubelklok heeft ontworpen. Hij deed dat ter ere van de 100 jaar Belgische onafhankelijkheid in 1930. De geschiedenis van de Zimmertoren gaat heel ver terug. Al in de 13e eeuw stond op deze plek de Corneliustoren. In dit stadje wordt nu al uitgekeken naar 2030, wanneer het 100 jaar geleden is dat de klok werd ingehuldigd.
De Jubelklok is geen eenvoudige klok om te lezen – of je moet heel veel verstand hebben van astronomie – maar indrukwekkend om te zien is het zeker wel. In eerste instantie is het even puzzelen waar je nu precies naar staat te kijken. Je kunt er onder andere de dagen van de week, de stand van de maan en het jaargetijde aflezen.
De meeste mensen bezoeken de Zimmertoren precies om 12.00 uur. Dan komen er namelijk poppetjes uit de zijgevels van de toren. Het zijn Belgische koningen, koninginnen en burgemeesters van Lier.
▸ Tip: in de buurt van de Zimmertoren vind je ook de meeste leuke terrassen.
Natuurlijk kun je de Zimmertoren bezoeken. Dat kan op alle dagen, behalve maandag. Voor volwassenen kost dat vijf euro. Op de eerste verdieping van de toren kun je de Astronomische Studio in, waar je ziet hoe de planeten uit ons zonnestelsel draaien ten opzichte van elkaar. Voor liefhebbers van het heelal is het een aanrader om dit te bezoeken.
▸ Naast de Zimmertoren ligt het Zimmermuseum, waar je ook nog de Wonderklok kunt zien. Een klok die Louis Zimmer bouwde voor de wereldexpo in Brussel (1935). Deze klok heeft de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld, die net zo traag draait als de aarde: één omwenteling per 25.800 jaar.
Het is opvallend hoeveel horeca dit compacte stadje heeft. Door de stad heen stroomt ook water: het riviertje de Nete. En dat levert niet alleen mooie plaatjes op, maar ook goede plekken om een terrasje te pakken. Het F. Timmermansplein is daarvoor een aanrader, net als de Grote Markt en het Zimmerplein. Of eigenlijk overal waar de zon schijnt. Op dat soort dagen is ook het Stadspark een aanrader voor een picknick. Je zult zeker niet de enige zijn die hier een plekje in het gras zoekt. Ga dan wel eerst naar een bakker voor een Liers vlaaike, een kruising tussen een cakeje en een koekje. Het is de lokale specialiteit.
▸ Tip: Café Sint-Gummarus heeft zichzelf uitgeroepen tot ‘het gezelligste café van Lier’ en sindsdien is er niemand meer geweest die dat tegensprak. Het is in ieder geval zeven dagen per week geopend.
Hoewel het geen super lange vaartocht zal zijn, stappen veel bezoekers van Lier toch ook op een bootje voor een rondvaart. Je vaart dan over de Binnennete in een traditionele palingschuit. De gemiddelde leeftijd is 65+. Veel leuker natuurlijk is suppen door Lier en gelukkig kan dat tegenwoordig ook.
Winkelen kan er ook, al is het aanbod zo’n kleine stad natuurlijk beperkt. Vanaf de Grote Markt naar het water vind je leuke winkels, net als in de Antwerpsestraat. Maar eigenlijk kom je naar Lier om een rondje te wandelen door het mooie centrum en vooral te genieten op een terrasje. En dan heb je echt een topdag!
Heb jij zin om een weekendje naar Lier te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis