Winter

Zo tof is de Sarenne in Alpe d’Huez, de langste zwarte piste ter wereld

Avatar foto
Marloes de Hooge

16 kilometer lang afdalen met een onbeschrijflijk mooi uitzicht. De Sarenne in Alpe d’Huez (Frankrijk) is zonder twijfel een van de mooiste pistes ter wereld. Maar het is ook een pittige: het is namelijk de langste zwarte afdaling ter wereld. dit icoon van de Alpen moet iedere skiër of snowboarder zeker een keer gedaan hebben. Op naar Alpe d’Huez dus!

Net als bijvoorbeeld de Harakiri in het skigebied van Mayrhofen heeft de Sarenne een legendarische status. Maar dat heeft skidorp Alpe d’Huez natuurlijk ook, vooral bekend van de loodzware beklimming voor wielrenners. Het skigebied van Alpe d’Huez is ruim, veelzijdig en uitdagend. Met als grootste uitdaging de Sarenne!

Uitzicht vanaf de Pic Blanc

Om bij de Sarenne te komen neem je verschillende liften omhoog en daarbij heb je twee opties.

  1. Pic Blanc: neem vanuit Alpe d’Huez de liften Jeux, DMC 2 en Pic Blanc en je staat helemaal op de top van de berg op 3.330 meter hoogte.
  2. Marmottes: neem vanuit Alpe d’Huez de liften Marmottes 1, 2 en 3 en je begint op 3.060 meter hoogte, net iets onder de top van de Pic Blanc dus.

Het voordeel van de Pic Blanc is dat je echt de complete Sarenne kunt skiën. Het eerste deel van deze afdaling is echter behoorlijk zwart en dus kiezen een hoop mensen ervoor op een klein stukje lager te beginnen, via de Marmottes-liften. Wat je dan overslaat is het fenomenale uitzicht vanaf de Pic Blanc, en dat wil je eigenlijk niet missen.

Neem je toch de lift naar Pic Blanc, let dan wel goed op welke afdaling je gaat doen. Op de top kun je namelijk kiezen tussen Sarenne en Tunnel, en die laatste – die ook echt door een tunnel dwars door de berg gaat – heeft een behoorlijke steile muur voor je in de aanbieding. Het is veruit de pittigste piste van Alpe d’Huez. Mocht je toch verkeerd skiën dan neem je gewoon nóg een keer de Pic Blanc omhoog. Kun je je nog een keer vergapen aan het uitzicht, bepaald geen straf.

De perfecte dag om de Sarenne te ski\u00ebn!
De perfecte dag om de Sarenne te skiën!

Hoe zwart is de Sarenne?

Hoewel het je misschien kan afschrikken – de langste zwarte piste ter wereld – is het zeker geen afdaling om bang van te worden. Een piste krijgt een kleur (zwart, rood, blauw of groen) op basis van het steilste deel van de afdaling. Dus als slechts een klein deel van de piste zwart is, en de rest is blauw, dan zal deze alsnog de kleur zwart krijgen.

Hoe zwart de Sarenne is? Dat valt reuze mee. Het is vooral een hele lange afdaling, 16 kilometer is niet niks. En op zo’n super lange afdaling komt een goede conditie – en gespierde bovenbenen – goed van pas. Natuurlijk zijn er ‘echte zwarte delen’ op deze piste te vinden, maar die zijn over het algemeen goed te doen. Het begin vanaf de Pic Blanc is echter wel een pittig stuk, daarvoor moet je op z’n minst op iedere andere afdaling in het gebied goed naar beneden kunnen. Het hangt natuurlijk ook van de condities af waarop je ‘m skiet. In de ochtend, wanneer de Sarenne perfect geprepareerd is, met goede sneeuw, is het echt een waanzinnig leuke afdaling om te doen. Aan het einde van de dag, met mindere kwaliteit sneeuw en met een hoop hobbels op de piste, is de uitdading een stuk groter. Al geldt dat natuurlijk voor iedere willekeurige zwarte piste.

Wij skiën de Sarenne op een zeer zonnige dag. Zo’n dag halverwege maart, waarop het – zeker in de lager gelegen delen – eigenlijk te warm is om te skiën. Maar omdat het eerste deel van de Sarenne echt hoog ligt, boven de 3.000 meter, zijn de condities daar perfect en is het echt genieten onderweg.

Geen weg terug

De Sarenne is een populaire afdaling. En omdat ‘ie zo lang is, moet je wel meerdere keren stoppen. Het is dus wel af en toe groepjes mensen ontwijken, maar dat hoort bij skiën. Het is ook goed om te weten dat als je eraan begint, er geen weg terug meer is.

Vanaf de start kom je nog één stoeltjeslift tegen (Herpie) en wanneer je die eenmaal voorbij bent, moet je de complete Sarenne afmaken. En dat is echt geen straf. De Sarenne loopt helemaal aan de rand van het skigebied en je hebt er echt prachtig uitzicht op de Franse Alpen. In totaal zul je een kleine 2.000 hoogtemeters afleggen. In één afdaling dus!

Zo leuk als het begin van de langste zwarte piste ter wereld is, zo saai is het laatste deel. Volgens Franse begrippen is dit een groene piste en dat is voor snowboarders niet echt een pretje. Als je te weinig vaart maakt, kom je stil te staan. Al geldt dat voor skiërs natuurlijk net zo goed. Op warme dagen is dit het moment om de rits van je jas weer open te doen.

Na de stoeltjeslift Herpie is er geen weg meer terug
Na de stoeltjeslift Herpie is er geen weg meer terug
Weer terug in het dorp na een heerlijke afdaling!
Weer terug in het dorp na een heerlijke afdaling!

Het is dus slim om de Sarenne ’s morgens vroeg te skiën zodat je vaak de beste condities hebt. Je bent echter niet de enige met dat idee en dus kan het bij de liften behoorlijk druk zijn. De lift Pic Blanc wordt ook nogal eens stilgezet als het te hard waait, dus check beneden altijd even of ‘ie wel open is!

Wil je eerst zien hoe tof deze afdaling is? Bekijk dan deze video!

Op wintersport naar Alpe d'Huez

Heb jij zin om op wintersport naar Alpe d'Huez te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Niet duurzaam maar wel snel is vliegen naar Chambéry of Genève. Goedkope vliegtickets boek je rechtstreeks via Transavia.
  • Hotels in Alpe d'Huez boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Alp'azur vlakbij de skilift.
  • Of boek een complete wintersport naar Alpe d'Huez via Sunweb Winter of TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.