In Nederland valt nog zoveel te ontdekken. Eén van de plekken die voor mij nog vrij onbekend is, is de provincie Drenthe. Hunebedden kennen we allemaal, maar wat heeft Drenthe nog meer? De hoogste tijd dus om daar eens een dag door te brengen, en op een unieke manier de Drentse natuur te leren kennen!
We worden meegenomen door Kees van Eko Tours Exloo voor een tour door de Drentse Hondsrug op een Eko-Chopper. Dat is een elektrisch voertuig dat je het beste kunt omschrijven als een kruising tussen een brommer en scooter. Het zit prima, stuurt een tikkeltje zwaar en is – zeker op de eerste meters – lekker snel. En het ziet er vooral heel stoer uit. Gooi je de gashendel helemaal open, dan haal je een snelheid van zo’n 35 km/uur. Gek genoeg hoef je daar geen helm voor op.
De Eko-Choppers die in Exloo gebruikt worden zijn de Spyder Wheelz van Chinese makelij (die zij E-Chopper noemen). Je ziet ze tegenwoordig wel vaker. Zo kwam ik ze ook tegen op Strandcamping Groede in Zeeuws-Vlaanderen. De reden dat ze zo populair zijn is omdat ze 100 procent elektrisch zijn. Anno 2020 draait vervoer vooral om duurzaamheid en comfort en wat dat betreft zit je met deze elektrische Spyder Wheelz helemaal goed. Ze hebben brede banden en dat maakt ze ook nog eens super geschikt om mee de natuur in te gaan.
Sturen gaat in het begin een beetje zwaar en de eerste keer dat je een bocht wil maken lijkt het alsof je daar echt spierballen voor nodig hebt. Je zult merken dat als je een beetje mee hangt in de bocht, dat het een stuk gemakkelijker zal gaan. Wie niet vaak eerder op een brommer of scooter heeft gereden (ik), moet ook even wennen aan hoe snel je optrekt als je aan de gashendel begint te draaien. Maar ook dat is echt vrij eenvoudig. En gewoon heel erg leuk om mee rond te toeren, zeker als je dat doet door een van de mooiste natuurgebieden van ons land.
Kees neemt ons mee door de Hondsrug, een zandrug in het noorden van Nederland met een behoorlijk imposant verleden dat door verschillende ijstijden zo mooi is geworden als het nu is. Het is een van de oudst bewoond gebieden van Nederland waar Neanderthalers al hun kamp op sloegen. Je vindt er de beroemde Drentse hunebedden en verrassend mooie natuur.
De Hondsrug is een zogenaamd Unesco Geopark, wat betekent dat het een gebied is met een unieke geologische geschiedenis én cultuurhistorie. Na een dag in de Hondsrug begrijp je dat die titel volkomen logisch is.
We maken een aantal stops, maar genieten onderweg vooral ook ‘gewoon’ van de rust en de groene omgeving. De Hondsrug is een uitgestrekt natuurgebied met volop wandel- en fietspaden en zandpaden waar je met een E-Chopper prima overheen kunt. Het leuke is dat ‘ie nauwelijks geluid maakt en dus hoor je onderweg de vogels fluiten. Wanneer je de zandpaden opgaat hoor je wel wat gekraak van takken onder de banden, maar verder is het echt genieten op zo’n stoere elektrische chopper.
Een stop bij een van de Drentse hunebedden is een must. Het is de trots van de provincie, waar ze zelfs een snelweg naar vernoemd hebben. Wij gaan voor D30 (ze zijn allemaal genummerd). Dat is niet per se de mooiste, maar wel eentje die aan onze route door het bos van Exloo ligt. Ik heb me laten vertellen dat D21 nog mooier moet zijn.
Na een tour door de natuur met een aantal korte stops, komen we uit bij Poolshoogte, een werkelijk prachtige lunchlocatie midden in de bossen. Bij mooi weer zit je hier op het terras echt als een god in Frankrijk.
Naast de brasserie ligt de Brandtoren, een hoge uitkijktoren die je, zo ver je kijken kunt, de groene natuur van Drenthe laat zien. Zeker even omhoog klimmen dus!
Na de tour op de E-Choppers maken we nog een stop bij het Dwingelderveld, een natuurgebied aan de zuidkant van Drenthe. Het is een van de grootste natte heidegebieden van West-Europa. Met behulp van Europese subsidie wordt dit gebied onderhouden. Een prachtige plek om te wandelen.
Wij nemen een kijkje bij de schaapskooi van Schaapskudde Ruinen, die voor publiek vrij toegankelijk is. De schapen staan op stal en zijn net geschoren maar de herder vertelt ons wat meer over de heide en hoe hij met zijn schapen het heidegebied van bijna 4.000 hectare groot in stand houdt.
Een leuke tip om te bezoeken – zeker ook met kinderen. Op de website houden ze namelijk bij wanneer ze aankomen en vertrekken met de schapen en dat is tof om een keer te zien. Mocht je geen genoeg krijgen van mooie uitzichten, beklim dan ook hier nog even de uitkijktoren. Die is wat minder hoog dan de Brandtoren, maar het uitzicht over de heide – een haast Zuid-Afrikaans tafereel – is prachtig.