Detroit: dé stad die in 2013 failliet verklaard werd en voor Amerika’s grootste faillissement ooit zorgde. Detroit was ooit het industriële hart van de Verenigde Staten, hier kwamen de automerken Ford en Cadillac tot stand en Detroit was mede daardoor een van de meest succesvolle steden van Amerika. Tot 2013: na jaren van financiële problemen vroeg de stad faillissement aan. Na jaren van recessie krabbelt de stad langzaam weer op. Het groene karakter van Detroit trekt mensen aan om voor een prikkie een van de leegstaande panden te kopen en deze op te knappen. Op die manier stroomt te stad weer een beetje vol met een nieuwe stroming mensen: creatievelingen, hoogopgeleide en mensen met innovatieve ideeën. Kunstgaleries, yogastudio’s, Urban koffietentjes en vintage winkels blazen nieuw leven in de verlaten panden van de binnenstad.
En deze nieuwe stroming mensen bleef niet onopgemerkt. Lonely Planet bracht deze week haar ‘Best in Travel 2018’ lijst uit en benoemde (tot ieders verbazing) Detroit hierin als een van dé steden van 2018. Detroit is dus zeker weten bezig met een comeback en voor de alternatieve reiziger is dit ‘de’ avontuurlijke bestemming van 2018. Maak kennis met het nieuwe Detroit: Amerika’s grootste en meest ambitieuze renovatieproject!
De gigantische leegloop van Detroit heeft ook gezorgd voor een groot aantal leegstaande panden. Voor de stad een enorm probleem, maar voor kunstenaars, fotografen of urban explorers (mensen met een fascinatie voor leegstaande gebouwen) één grote attractie! De Urban Explorer Tour neemt je mee op een vier uur durende rondleiding en geeft je de mogelijkheid om de buitenwijken van Detroit te ontdekken. Daarbij bezoek je verlaten schoolgebouwen, theaters, warenhuizen of fabrieken.
Vlak onder het imposante Michigan Central Station ligt Urban Put Put. Een afstudeerproject van een kunstenaar die zijn bijdrage wilde leveren aan de wederopbouw van Detroit. Urban Put Put – een midgetgolfbaan – is gemaakt van gerecyclede materialen, en is op dit moment zowel een toeristische attractie als een plek waar de plaatselijke buurtbewoners elkaar ontmoeten.
Het bijzondere aan de wederopbouw van Detroit is dat de stad niet gekozen heeft om verlaten panden te laten slopen, maar om gebouwen nieuw leven in te blazen. Het Michigan Central Station was ooit het levendige middelpunt van Detroit en het hoogste stationsgebouw ter wereld. Na de aftakeling van de economie werd het station in 1988 definitief gesloten. Vandaag de dag is het gebouw enigszins gerenoveerd en dit jaar heeft het station sinds de sluiting haar eerste gasten mogen ontvangen voor het jaarlijkse evenement ‘Detroit’s homecoming’.
Ook de ‘Packard Automotive Plant’ fabriek is al sinds tientallen jaren de grootste verlaten fabriek ter wereld. Afgelopen jaar is het pand opgekocht, en nu is men bezig het pand te renoveren tot ultra modern kantoorpand. Voor Detroit’s inwoners was dit ‘het’ teken dat Detroit er wel weer bovenop zou komen, en gelijk hebben ze: Detroit is back!
© header: hstiver – Adobe Stock