Laat ik maar met de deur in huis vallen. Bonaire heeft mijn hart gestolen. Ik ben verliefd geworden op de hagelwitte stranden, de fantastische zonsondergangen en de azuurblauwe zee. Als ik terugdenk aan de loslopende ezels, de zuurstokroze flamingo’s en de bijzondere onderwaterwereld met ontelbare vissen en schattige schildpadden krijg ik meteen een lach op mijn gezicht. En dan heb ik het nog niet eens over de heerlijke relaxte ‘Caribbean vibes’. Deze ervaar je namelijk meteen zodra je voet zet op dit fantastische eiland. Nu staat Bonaire vooral bekend als Divers Paradise. Maar, geloof mij, er is veel meer te doen dan alleen dat! Benieuwd wat je beslist op Bonaire moet doen? Ik heb de 6 coolste activiteiten voor je op een rij gezet!
Laat ik beginnen met wat achtergrondinformatie. Bonaire maakt deel uit van the Caribbean en de beroemde ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Zo af en toe spreken we nog weleens over de ‘Nederlandse Antillen’. Maar sinds 2010 bestaan de Antillen niet meer als staatkundige eenheid, nadat Bonaire in oktober 2010 afzonderlijk binnen het Koninkrijk der Nederlanden verder ging. Bonaire heeft zo’n 19.000 inwoners en is daarmee, in vergelijking tot Aruba en Curaçao een stuk minder bevolkt. Op het eiland vind je zo’n 40 verschillende nationaliteiten.
Bonaire heeft een oppervlakte van 294km². Waardoor alles binnen handbereik ligt. Met een gehuurde pick-up truck bezoek je alle hotspots, zonder dat je daarvoor heel lang in de auto hoeft te zitten. Het eiland is vooral geschikt voor avonturiers en watersportfanaten. Maar ook natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Veel mensen denken dat Bonaire vooral een strandbestemming is. Zij komen misschien toch wat van de koude kermis thuis. Perfecte zandstrandjes zul je er niet vinden. Langs de stranden liggen vooral veel rotsen. En zeg nou zelf je kunt veel beter het eiland verkennen in plaats van een hele dag in de zon liggen bakken? Sla deze 6 coolste activiteiten die je op Bonaire moet doen dus maar even op!
Een besliste aanrader is om een auto te huren op Bonaire. Op het eiland zijn diverse bedrijven waar je een personenauto of een pick-up truck kunt huren. Tijdens mijn verblijf had ik een auto van Sunny Cars. Ik kreeg een lekker grote pick-up truck waar ik, om heel eerlijk te zijn, een klein beetje aan moest wennen ;-). Maar na een dag had ik de smaak te pakken en reed ik als een echte local het eiland rond.
Grappig is trouwens dat je de auto niet op slot hoeft te zetten. Het eiland is zo klein dat dieven geen kans maken, de auto is zo weer teruggevonden.
Met een pick-up truck kun je dus het beste uit de voeten op het eiland. De wegen zijn namelijk niet overal even goed. Hier en daar kunnen er behoorlijk wat kuilen in de weg verborgen liggen. Als je het eiland echt goed wilt zien kun je de roadtrip op Bonaire het beste verdelen over een aantal dagen. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoeveel tijd je precies hebt. Pak voor de ene dag het Noordelijke deel van het eiland en de andere dag het Zuiden. Voor een bezoek aan Washington Slagbaai National Park kun je het beste een hele dag uit trekken wil je er zeker van zijn dat je alles ziet. Doe vooral ‘trankilo’ en neem de tijd. Stop regelmatig bij mooie plekjes om een mooie foto te maken, roze flamingo’s of andere vogels te spotten, te zwemmen, te duiken of om gewoon even lekker te chillen!
In het Oosten van Bonaire ligt Lac Cai. Op deze plek kun je de mangroven vinden die meer dan 850 jaar oud zijn. Je vindt er antieke bomen die er ontzettend langzaam groeien. Een aanrader is dus om hier een kajak te huren. Dit kun je onder andere doen bij Clear Bottom Bonaire. Voor een tour van zo’n 3 uur betaal je zo’n 50-60 dollar.
Het toffe aan de kajak is dat het een glazen bodem heeft. Zo kun je tijdens het kanoën de onderwaterwereld nog beter zien! Samen met de gids verken je de omgeving. Eerst peddel je een stuk over de heldere zee. Waar je op de bodem hier en daar wat schildpaddengras ziet drijven. Hier halen de schildpadden regelmatig hun eten.
Vervolgens kano je de mangrove in! Daar kun je tussen de wortels van de eeuwenoude bomen kleine vissen zien zwemmen. Tijdens de tour kano je door dik begroeide stukken van de mangrove. Je krijgt nog net geen kippenvel als je de zonnestralen langzaam door de takken van de mangrove op het water ziet stralen. Extra tof is om vervolgens de snorkelset te pakken en door de beboste mangrove te snorkelen! Eenmaal terug bij de kust kun je na een korte pauze nog op zoek gaan naar schildpadden. Zij zwemmen bij Lac Cai maar een aantal meter van het strand vandaan. Het water is waar de schildpadden zwemmen wat troebel. Je zult dus wat moeite moeten doen om de dieren te vinden. Vanaf het strand kun je de ‘grijze vlekken’ beter zien zwemmen. Verstandig is dus om eerst vanaf de kant de beestjes te spotten en er vervolgens naartoe te zwemmen.
Bonaire is een enorm populaire windsurf bestemming. Logisch, want in de maanden januari tot en met september is er 80-95% kans op windkracht 4. Door de constante aanlandige wind worden windsurfers niet constant de oceaan ingetrokken. Denk daar een heerlijk zonnetje en warme water temperaturen bij en je snapt dat Bonaire ook een ‘windsurfers paradise’ is. Windsurfers vanuit de hele wereld komen naar deze plek om zich uit te leven op het water. Het is een waar paradijs met het hagelwitte poederzand en het prachtige helderblauwe water.
Sorobon bij Lac Bay is the place to be als je wilt windsurfen op Bonaire. Er zijn twee surfshops waar je windsurfboards kunt huren of een clinic kunt boeken. Ik volgde een beginners windsurfcursus bij Jibe City. Daar leerde ik de beginselen van het windsurfen. Van het staan op een surfboard, tot aan het sturen en omdraaien. Een beginnerscursus (hiervoor betaal je 50 dollar per person) duurt zo’n twee uur: eerst een uur ‘theorie’ en vervolgens een uur vrij oefenen. Een groot deel van het water bij Sorobon is vrij ondiep. Handig als je tijdens een cursus van je board valt, binnen een paar seconden sta je er weer terug op. Of je na twee uurtjes echt iets kunt op een surfboard is nog maar de vraag, maar het is zeker weten een ervaring die je beslist moet meemaken!
Tip: Neem na je windsurf lessen nog even een heerlijk drankje op het terras van Jibe City. Daar kijk je vanuit het terras of een ligbedje uit over de wel honderden windsurfers die hun kunsten op het water vertonen!
Zeilen rondom Bonaire is een absolute aanrader. Langs de boulevard van Kralendijk zijn er verschillende bedrijfjes die hun zeilboot voor een dagtripje verhuren. Ik mocht mee op de zeilboot van het Nederlandse stel Jos en Jolanda. Indrukwekkend is dat Jos letterlijk de Atlantische oceaan is overgestoken met zijn zeilboot van Nederland naar Bonaire. Jos, een enorm karakteristieke en bijzondere man, vol goede verhalen, geniet ervan om mensen op zijn zeilboot te entertainen en hen een ontspannende dag te bezorgen.
Tijdens de zeiltocht langs Bonaire kijk je je ogen uit. Langs de kust spot je de mooiste villa’s en als je geluk hebt kun je tijdens de zeiltocht zelfs dolfijnen zien zwemmen. Natuurlijk moet je tijdens de tocht ook even het anker uitgooien. Spring van de boot en zwem wat rond of pak je snorkelset en ga op zoek naar de vissen! Wist je trouwens dat je het eiland ook rond kunt zeilen? Dan ben je al gauw zo’n 8 tot 10 uurtjes onderweg!
Zeg je duiken, dan zeg je Bonaire. Het Caribische eiland staat ook wel bekend als ‘Divers Paradise’. Logisch want het eiland heeft meer dan 300 kilometer koraalrif, zo’n 100 verschillende duikspots, 57 verschillende soorten koraal en meer dan 350 vissoorten. Op vrijwel iedere willekeurige plek op Bonaire is het toegestaan om te duiken. De watertemperatuur varieert tussen 26-28ºC, prima temperatuurtje dus!
Bij AB-Dive volgde ik mijn eerste ‘Discover Suba Dive’ duikcursus. Dit is een beginnerscursus waarbij je na een korte introductie samen met de instructeur op pad kunt. Voor deze cursus hoef je geen duikervaring te hebben. Een prima gelegenheid dus om kennis te maken met het duiken. Na de theorie van duikinstructeur Rory kreeg ik mijn duikgear en reden we naar de duikspot: de Salt Pier. Deze duikplaats is niet diep, maar de grote scholen vissen die rondom de grote stalen palen van de pier zwemmen maken het zo indrukwekkend.
Door de prachtige onderwaterwereld, met ontelbare vissen, de stilte en de rust raak je de tijd kwijt. Je bent letterlijk even in een compleet andere wereld. Het moment wanneer je vanuit je ooghoeken een schildpad ziet zwemmen is werkelijk onbeschrijfelijk. Wanneer de zuurstoftank langzaam maar zeker op begint te geraken baal je. Tijd om weer terug te gaan naar de ‘bewoonde’ wereld.
Waarschijnlijk wist je dit nog niet: het is mogelijk om te kamperen op Bonaire! Het is niet meteen een activiteit waar je aan denkt bij Bonaire, maar ik verzeker je deze ervaring mag je niet missen! Washington Slagbaai National Park is zo’n 34 kilometer lang. Door het park kun je zowel met de auto als te voet of met een mountainbike prachtige tours maken. Ook zijn er in het park verschillende duikspots te vinden en kun je prachtige flora en fauna bekijken. Natuurliefhebbers kunnen hier hun lol op.
In het park liggen een aantal huisjes die vroeger dienden als havenhuisjes. Inmiddels hebben ze deze functie verloren, maar ze zijn nu dus te huren voor een overnachting! De huur van het huisje is zo’n 80 dollar per nacht. Verwacht overigens niet veel van de huisjes, ze zijn namelijk niet gemeubileerd. Je zult dus je eigen hangmatje en kookgerei zelf moeten meenemen als je er een nacht blijft slapen. Het is behoorlijk primitief. Maar de prachtige zonsondergang, de miljoenen sterren, de schildpadden die langs de kust lekker liggen te chillen en de bijzondere zonsopkomst maken alles goed.
Zin gekregen om op vakantie te gaan naar Bonaire? Ik heb nog een extra tip voor je: boek een overnachting bij deze heerlijke kleurrijke bed & breakfast. Zeker weten dat jij je na je vakantie helemaal ‘bon bini’ voelt.
Wil jij nu ook op vakantie naar Bonaire? Deze tips kunnen je helpen met het plannen van je reis.