Winter

Voor op je bucketlist: slapen in het ijshotel in Zweden

Avatar foto
Brett Rijsdijk

Stel je eens voor: slapen in een ijskoude kamer gemaakt van ijs, waarbij je in een dikke slaapzak ligt onder rendiervellen in temperaturen van zo’n -5 tot -8 °C. Hoe cool klinkt dat? In het Zweedse plaatsje Jukkasjärvi – dat op zo’n 200 kilometer van de poolcirkel ligt – kan het. Daar kun je slapen in het inmiddels legendarische Icehotel. Ieder jaar wordt een compleet nieuw ijshotel gebouwd en daar een nacht doorbrengen mag op je bucketlist hoor!

IJshotel Zweden

Het idee van het ijshotel in Zweden is ontstaan in 1989. In de zomer werd het Zweedse plaatsje Jukkasjärvi druk bezocht door toeristen. Zij konden er terecht voor zomerse activiteiten als raften over de Törne rivier en andere outdoor-activiteiten. In de winter bleven de toeristen echter weg. Het was er namelijk veel te donker en te koud. Om ook toeristen in de winter te trekken kwam de Zweed Yngve Bergqvist met het idee om een iglo te bouwen. Hij werd geïnspireerd door de traditionele Japanse ijssculpturen.

De volgende winter besloot Yngve een iglo te maken van het water uit de Törne rivier. In eerste instantie diende de iglo van zo’n 60 m² als een kunstgalerij (de ARTic Hall), als kerk en als een decor voor films. Op een gegeven moment werd er zelfs een ijsbar geopend. De iglo groeide en groeide en de bouwtechnieken werden steeds verbeterd. Toen vroeg een groep gasten zich af of zij een nacht mochten spenderen in de iglo. Zij ontvingen rendierhuiden en slaapzakken. De volgende ochtend werden zij super enthousiast wakker! Het idee van een heus ijshotel was toen geboren.

icehotel-sweden-lapland.jpeg
Dit is de ingang van IceHotel nummer 28
Dit is de ingang van IceHotel nummer 28
En daar vind je dit jaar ook onder andere Nederlandse kunst in het ijs
En daar vind je dit jaar ook onder andere Nederlandse kunst in het ijs
Het is bijzonder om te zien wat je allemaal van ijs kunt maken!
Het is bijzonder om te zien wat je allemaal van ijs kunt maken!

Zo wordt het ijshotel gemaakt

Bijzonder is dat het Icehotel in Jukkasjärvi ieder jaar opnieuw wordt gebouwd. Logisch, want in de zomermaanden smelt het hotel. In het voorjaar worden de ontwerpen voor een nieuw hotel al gemaakt. En in november, wanneer de winter haar intrede doet, komen kunstenaars van over de hele wereld naar Zweeds Lapland om hun ontwerp in realiteit te brengen. Zo ook bijvoorbeeld uit Nederland.

Het ijshotel is dus geen enkel jaar hetzelfde. Met grote blokken ijs, die bijna 2 ton per stuk wegen, maken de Zweden het geraamte van het ijshotel. Deze blokken ijs noemen ze ‘snice’. Dit is een mix tussen sneeuw en ijs afkomstig vanuit de nabijgelegen rivier. Met mallen worden de ijsblokken gemaakt en tijdelijk opgeslagen. Wanneer het geraamte van het ijshotel staat, mogen de kunstenaars zelf aan de slag met het creëren van hun ijskamer. Na een week of zes zijn alle kamers gereed en kunnen de toeristen komen.

Slapen in het Icehotel

Inmiddels zijn er maar liefst 28 verschillende ‘edities’ van het Icehotel in Lapland geweest. In het Icehotel zijn verschillende kamers waar je kunt overnachten. Zo kun je een ijskoud nachtje doorbrengen in een art suite of een deluxe suite. Het verschil is dat je bij een deluxe suite beschikt over eigen sanitair. Daarnaast heeft natuurlijk iedere kamer een geheel eigen prachtig design.

De temperatuur in de kamers kan wisselen tussen de -5 en -8 °C. Een prima temperatuur als je je bedenkt dat het buiten maar liefst -25 °C kan worden! No worries, gelukkig krijg je een dikke warme slaapzak waar je in weg kunt kruipen. Daarnaast slaap je op een lekker matras op rendiervellen. Door deze isolatielagen zul je geen kou lijden.

Regelmatig vinden er in deze ruimte bruiloften plaats.. Hoe romantisch!
Regelmatig vinden er in deze ruimte bruiloften plaats.. Hoe romantisch!
Ziet er uit als een prima bedje... toch?
Ziet er uit als een prima bedje... toch?
Iedere kamer is weer compleet anders. Het thema van deze kamer is `doolhof`
Iedere kamer is weer compleet anders. Het thema van deze kamer is `doolhof`
suite-icehotel-zweden.jpeg
Om op te warmen kun je binnen ook een lesje yoga meedoen
Om op te warmen kun je binnen ook een lesje yoga meedoen
Als je in een warme kamer slaapt, verblijf je in een van deze knusse lodges
Als je in een warme kamer slaapt, verblijf je in een van deze knusse lodges
Of in deze, waar het binnen gelukkig lekker warm is
Of in deze, waar het binnen gelukkig lekker warm is
restaurant-icehotel-zweden.jpeg

Zie je het niet zitten om in een koude kamer te overnachten? Dan is er gelukkig nog de optie om in een verwarmde kamer te slapen. Er zijn diverse super schattige lodges waarin je kunt verblijven. Zo kun je wel genieten van de magie van het hotel, maar zit je er warmpjes bij. Overigens hebben de gasten van de koude kamers altijd een ruimte tot hun beschikking waar ze extra warme kleding kunnen krijgen en waar ze even kunnen opwarmen.

Dineren in het ijshotel kan niet, maar daarvoor vind je aan de overkant van de straat een verrassend goed restaurant. Het is niet goedkoop, maar je kunt er wel heel erg lekker eten. Ook voor het ontbijt kun je hier terecht: voor alle gasten is het ontbijt in het Icehotel Restaurant inbegrepen. Daarnaast vind je ook nog een gezellige, warme bar in het gebouw met de receptie, voor een kopje thee, een glas wijn of wat snacks. Op 900 meter lopen van het ijshotel vind je ook nog een ander restaurantje. Voor beide restaurants geldt: ga je hier slapen dan kun je dat wel het beste van tevoren reserveren.

IceHotel 365

Het IceHotel is inmiddels ongekend populair en veel toeristen weten hun weg naar deze bijzondere bestemming in Zweeds Lapland te vinden. Het hotel had echter een groot probleem: in de zomer smelt het hotel. Super zonde natuurlijk van alle tijd en moeite! Hier heeft het hotel afgelopen jaren gelukkig iets voor gevonden. In 2016 openden zij de deuren van het icehotel 365. Dit hotel blijft, zoals de naam al doet vermoeden, 365 dagen per jaar staan. In het IceHotel 365 zijn in totaal 55 kamers, waarvan 20 luxe suites.

In de warmere zomermaanden wordt het hotel gekoeld door een speciaal koelsysteem. Dit doen de Zweden overigens 100 procent ecologisch. Ze maken namelijk gebruik van zonne-energie die zij door middel van zonnepanelen op het dak kunnen opwekken.

Warme chocolademelk in de Icebar

Naast het ijshotel is er ook een heuse Icebar. Na een prachtige wandeling of een hondensledetocht in de omgeving kun je in de Icebar lekker opwarmen met heerlijke warme chocolademelk. Of ga voor een typisch Zweeds drankje: een warme lingonberry. Zin in een cocktail? Ook dat is mogelijk! Alcoholische drankjes serveren ze in de ijsbar in rechthoekige glazen van ijs. Het is weer een knipoog naar de ijsblokken die gebruikt worden om dit hotel en de bar te maken.

Het Icehotel 365 is het hele jaar door geopend
Het Icehotel 365 is het hele jaar door geopend
Alles de avond valt - en dan kan al best vroeg zijn - wordt de hele omgeving n\u00f3g mooier
Alles de avond valt - en dan kan al best vroeg zijn - wordt de hele omgeving nóg mooier
Het Icehotel 365 by night. Hoe magisch is dit?
Het Icehotel 365 by night. Hoe magisch is dit?
Fire & Ice in de Icebar
Fire & Ice in de Icebar
Een drankje in de Icebar hoort erbij!
Een drankje in de Icebar hoort erbij!
Wat een ervaring... Dit mag op je bucketlist hoor!
Wat een ervaring... Dit mag op je bucketlist hoor!

Ook slapen in het Icehotel?

Een nachtje in het ijshotel is overigens niet heel goedkoop. Voor een warme kamer betaal je zo’n 230 euro per nacht. Voor een nacht in een van de simpele ijskoude kamers betaal je zo’n 440 euro. Voor de luxere uitvoeringen betaal je in het weekend al snel meer dan 700 euro. Tenminste, dat zijn de prijzen wanneer je een losse overnachting boekt. Zweeds Lapland is echter geen bestemming waar je voor één nacht naartoe gaat, daar moet je eigenlijk een kleine week voor uittrekken. Want sneeuwscooteren, een huskysafari en het noorderlicht spotten zijn ook onderdeel van de ultieme Lapland-ervaring. Je kunt dus veel beter een compleet pakket boeken, met een overnachting in het Icehotel erbij.

Dat kun je onder andere doen bij Xplore the North. Een Belgisch reisbureau en specialist in Lapland-reizen. Zij kunnen je helpen met het boeken en plannen van ook die andere activiteiten die je niet wilt missen. Ze regelen het vervoer, zorgen dat je opgehaald wordt van het vliegveld en brengen je naar je accommodaties. Zo maak je een reis door Lapland zonder zorgen en kun je echt volledig genieten van de omgeving, want die is zo ongelofelijk mooi. Hoe je je reis ook indeelt, zorg dat je een overnachting in het ijshotel in Jukkasjärvi niet mist. Of je nu in een warme of koude kamer slaapt maakt niet uit, de ervaring is even bijzonder!

Wat denk jij? Zou jij een nacht in dit hotel willen doorbrengen?

Wakker worden in deze omgeving, wie wil dat nou niet?
Wakker worden in deze omgeving, wie wil dat nou niet?

Ook naar het IJshotel in Zweden?

Is het jouw droom om een keer in het IJshotel in Zweden te slapen? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Het Icehotel Jukkasjärvi kun je direct boeken via Booking.com.
  • Wil je liever een complete reis naar Lapland boeken, kijk dan bij Voigt Travel voor het ultieme winteravontuur.
  • En ook via TUI kun je complete winterreizen naar Lapland boeken.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Brett Rijsdijk
Brett houdt van het creëren van creatieve social posts, inspirerende blogs, toffe nieuwsbrieven en SEO-teksten. Ze is Google Analytics fan en vindt het leuk om (strategische) online marketing plannen te ontwikkelen voor klanten. Verder is ze verslaafd aan reizen, sporten, series en sociale media. Daarnaast heeft ze twee mega mainecoons én is ze in te huren als oppas-poezenmoeder.