Als er één regio is in Frankrijk waar je heerlijk kunt eten, drinken en overnachten, is dat de Bourgogne wel. Bourgondisch genieten kan echter op veel verschillende manieren, zo ervaarde ik tijdens een ontdekkingstocht door de Bourgogne.
Bij de Franse regio Bourgogne (Bourgondië – op zijn Nederlands) zul je wellicht direct denken aan rode wijn, brood, kaas en grote stukken vlees. Lachende en snel pratende Fransmannen en Françaises genieten er samen van aan gezellige houten tafels. Maar Bourgondisch genieten kan op heel veel manieren, zo ervaarde ik eind mei 2015 tijdens een ontdekkingstocht door de Bourgogne. Bij deze vijf restaurants en hotelletjes at en sliep ik het allerlekkerst.
In het plaatsje Beaune overnachtten we in de chambre d’hote (een soort Franse bed & breakfast) van een Frans echtpaar. Hun ‘Clos de la Challangette’ bleek een heus landgoed met twee complete huizen die je kon huren én twee pipowagens (om in te slapen!) voor de romantici onder ons. Een aanrader an sich dus, maar dat is niet waar ik heen wil. Het Franse echtpaar tipte ons namelijk zó een leuk restaurantje: Caves Madeleine in Beaune, op slechts tien minuutjes rijden van Clos de la Challangette. Caves Madeleine werd in mei 2014 geopend door chefkok Martial Blanchon. Martial is anders dan andere chefkoks. Niet alleen is hij verassend jong (en knap), maar ook is het concept van zijn restaurant wat anders dan we van traditionele chefs gewend zijn.
Caves Madeleine is een klein restaurantje met slechts een handjevol tafels. Eén daarvan is de eyecatcher: een enorm lange houten tafel, die voor een wand met honderden wijnflessen staat. Mensen kunnen – bij gebrek aan vrije tafels – aanschuiven aan de lange tafel, en kunnen bestellen wat er die dag op de kaart staat. Martial werkt met verse producten van het moment, dus het is altijd maar afwachten wat je voor je neus krijgt. Maar van de bisque d’écrevisses (rivierkreeftjessoep) en de parelhoen tot de gougère (kaassoesjes uit de Bourgogne) en de asperges met gepocheerd ei en champignons: het was allemaal overheerlijk. De sfeer is ongedwongen, en bij elke gang kregen we van onze ober in hipster-blouse een bijpassende, verrukkelijke wijn geserveerd.
Het was lastig kiezen, maar de prijs voor mooiste kamers gaat naar… Le Potin Gourmand in Cluny. Onze reis begon goed, want Le Potin Gourmand was het eerste hotel waar we aankwamen. Gerund door – wederom – een Frans echtpaar, en gevestigd aan de rand van het oude stadje Cluny in het zuiden van de Bourgogne: veel Bourgondischer dan Le Potin Gourmand krijg je het niet. Het pand deed vroeger dienst als pottenbakkerij. De eigenaren hebben dan ook heel wat werk moeten verrichten voor het hotel er uitzag zoals het er nu uitziet. Niet alleen moest het hele gebouw natuurlijk verbouwd worden, maar ook is iedere kamer afzonderlijk ingericht. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Scandinavische’ kamer met fluffy dierenvelletjes, geweien aan de muur en veel hout, en een Middeleeuwse kamer met schilderijen uit die tijd, een houten(!) badkuip en Middeleeuws toilet. Ik kreeg de suite toegewezen: een ruimopgezette kamer met chique rode bank, een enorm bed, uitzicht op de binnenplaats én een badkamer met ligbad en inloopdouche. En of dat allemaal nog niet genoeg was, kregen we als diner een zalig vijf-gangen-menu geserveerd. Sint Jacobsschelpen, Margret de Canard, een reusachtig chocoladetaartje… Leven als een God in Frankrijk doe je in Cluny!
Daar is-ie dan toch: de herberg Bourgogne-stijl uit mijn fantasie. En zo voelde het ook toen ik het restaurant van Ferme Auberge des Collines inliep: terug in de tijd door de oude, houten, gedekte tafel, waar verse bloemen opstonden, en waar naast een haardvuur brandde. Ferme Auberge des Collines was vroeger (in de vijftiende eeuw) een bijgebouw van een kasteeltje. Het kasteeltje is inmiddels vergaan, maar het bijgebouw doet nu dienst als herberg. Althans, je kunt er eten en overnachten in één van de vier chambre d’hotes.
Hoewel de ruimte waar onze tafel stond – door de dikke stenen muren – vrij koud was, voelden we direct de warme sfeer van Ferme Auberge. En zoals totaal bij mijn plaatje pastte, kregen we vervolgens een typische Bourgonische maaltijd geserveerd. Vooraf aten we rilette met augurkjes, uitjes, grof brood en rode wijn. Daarna kregen we op twee verschillende manieren klaargemaakt Brionnais-rund. Je zit in de Brionnais-streek of niet hè? Rosé aangebraden of gestoofd in een potje, het was allebei heerlijk. Bijgerechten waren een aardappelgratin en een groene salade, waarbij ons verteld werd dat echte Bourgondiërs die salade extra smaakgeven met de jus van het rund. Als toetje(s) werd fromage blanc (héél jonge kaas – een soort kwak) en een aardbeien-rabarbertaartje geserveerd.
Als Nederlander moeten we qua water toch wel wat gewend zijn. Toch waren we aangenaam verrast toen we op dag twee bij Village Toue du Domaine des Demoiselles aankwamen. Een Frans gezin runt hier een wel heel bijzonder hotel: slapen doen alle gasten op afzonderlijke bootjes in een meertje achter het landhuis van de familie. En het leukste: om bij de bootjes te komen zul je de handen uit de mouwen moeten steken. Roeien maar! Village Toue du Domaine des Demoiselles heeft een heerlijke plattelandssfeer. Even no-nonsense na het hippe Caves Madeleine en luxe Le Potin Gourmand! Nadat we weer teruggeroeid waren naar de kant, kregen we een stevige maaltijd geserveerd in het landhuis. Geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes, maar een groot bord met charcuterie (Franse vleeswaren) en stevig brood, en een gebraden hele kip (althans, in zes stukken) als hoofdgerecht. Wijntje erbij en smullen maar! Al moesten we wel een beetje op de tijd letten. Roeien in het donker lijkt mij immers vrij lastig. Veilig en wel kwamen we allen op een beschaafde tijd dan ook weer op onze bootjes aan.
In een klein plaatsje in de Bourgogne, waar je het wellicht niet zou verwachten, is het restaurant van chefkok Jerôme Brochot gevestigd. Le France is één van de 35 sterrenrestaurants van de Bourgogne en heeft één Michelin-ster. Boven het restaurant biedt Le France ook een aantal kamers aan, maar wij besloten ons te focussen op het belangrijkste: eten en drinken! Helaas was het restaurant op onze groep na leeg, maar dit zal wel aan de dag en het tijdstip hebben geleden (donderdag rond lunchtijd). Hierdoor hadden we wél alle aandacht. En met drie man personeel kwam ons dan ook niets te kort.
Het menu werd mondeling uitgelegd, ons water werd na iedere slik bijgevuld, en brood werd per sneetje voor ons afgesneden en geserveerd. Het voorgerecht was voor allemaal hetzelfde: een laagjes-taartje van groenten en forel, met tomaat en ‘roomkaas’ on the side. Het gerecht zag er nog mooier uit dan dat het smaakte. Als hoofdgerecht koos ik de zeebaars met auberginemoes. Niets op aan te merken! Een bijzonder toetje vulde tot slot onze gaatjes: wat een heerlijk en bijzonder aardbeientaartje mét thijm(!)ijs. Voor wie nog steeds niet genoeg had, was er koffie of thee en een schaaltje met macarons, Madeleines en pâte de fruit. Al met al niet per se het allerbeste restaurant van de week (al blijft dat ook een persoonlijk verhaal natuurlijk), maar wel heel leuk om eens bij een heus sterrenrestaurant te eten. En wist je dat dit al vanaf 29 euro per persoon kan?
Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door het Frans Bureau voor Toerisme en de Bourgogne.
Ben jij wel eens in de Bourgogne geweest? Wat is Bourgondisch genieten voor jou?