CO2. Niet het eerste waar je aan denkt als je het woord ‘vakantie’ hoort, maar misschien wel iets om over na te denken. We zijn met zijn allen aan het proberen om zo weinig mogelijk uit te stoten (als er niet gesjoemeld wordt) en het is echt wel nodig, want hoewel de CO2-uitstoot niet echt is toegenomen moet hij eigenlijk flink dalen, willen we de wereldeconomie klimaatneutraal krijgen tegen 2050.
Vind je dat belangrijk? Green Pearls is een hotelketen die het milieu ook uiterst serieus neemt en heel ver gaat om klimaatneutraal en in sommige gevallen zelfs klimaatpositief te opereren. Dan denk je misschien dat er niks aan is om daar te blijven slapen, maar dat valt meer dan mee!
Neem Coconut Lagoon in Indië als voorbeeld. Dat is zelfs in de constructiefase al duurzaam opgezet. Het resort is grotendeels opgebouwd door oude en vaak geruïneerde landhuizen uit de buurt balk bij balk te strippen en opnieuw op te bouwen. Sommige van de gebouwen zijn origineel meer dan 150 jaar oud!
Het Eco-resort is alleen te bereiken via een boot, maar dat is niet de eerste de beste boot. Die loopt namelijk helemaal op zonne-energie, zodat gasten in de vele stromen rondom het resort kunnen gaan varen, maar dan zonder zich zorgen te maken voor enige belasting van het milieu. Ook de andere transportmethodes zijn klimaatneutraal: je kunt een fiets krijgen of een kano om in je eentje te gaan verkennen.
Zonne-energie wordt overal toegepast om de noodzaak voor andere brandstoffen zo veel mogelijk te beperken. Ook in het Spice Village wordt het grootste gedeelte van de stroomvoorziening al met zonnepanelen geregeld en dat scheelt – letterlijk – de helft.
In Hotel Niedersachsen was de reductie van CO2-emissies ook een belangrijk deel van het ontwerp. Het hotel ligt op een eiland dat Sylt heet en is het eerste houten huis van vier verdiepingen in Duitsland. Het maakt grotendeels gebruik van geothermale energie en sinds 2016 wordt er zelfs een warmtekrachtkoppeling gebruikt voor de verwarming.
De elektriciteit wordt voor 100 procent uit waterkracht gegenereerd en dat betekent dat er per gast per nacht maar een minimale hoeveelheid CO2 wordt gegenereerd. Het hotel is ook van plan om vanaf dit jaar de CO2-‘kosten’ van de reis van haar gasten te compenseren door klimaatprojecten in Kenia te steunen.
De Leitlhof maakt het nog bonter: die gebruiken hout (waar ze genoeg van hebben in de Dolemieten) dat versnipperd, gedroogd en daarna gebruikt wordt in een generator die met dat hout elektriciteit genereert. Dat wordt gecombineerd met – alweer – zonne-energie en zo is de elektriciteit daar bijna net zo groen als de omgeving. Als bonus is er ook een Tesla-oplaadpunt neergezet, zodat gasten hun auto’s kunnen opladen met 100 procent groene stroom!
Dit zijn natuurlijk allemaal mooie initiatieven, maar zijn groene hotels de toekomst? Locatie is wel heel belangrijk als je een duurzaam gebouw wil neerzetten of iets duurzaam wil aanpassen en het is extreem twijfelachtig of veel hotelketens zich de moeite zullen nemen om het allemaal zo goed te doen als Green Pearls doet.
En laten we eerlijk zijn: je betaalt er ook voor, dus zullen sommige mensen liever iets minder goed met de planeet om gaan als dat betekent dat ze goedkoper kunnen overnachten. Maar uiteindelijk is het belangrijkste toch nog steeds dat we moeten ophouden met zo veel vliegen. Zelfs als het bijna niks kost.