Op zo’n drie uurtjes rijden vanaf Amsterdam ligt een andere wereld. Romantische bruggetjes, grachten vol sierlijke zwanen, smalle kronkelstraatjes en middeleeuwse gebouwen; in deze Belgische Unesco-stad wacht om iedere hoek iets moois. Dwalend door Brugge vergeet je even dat je maar een paar uur van huis bent. Met deze tips wordt een stedentrip Brugge nóg leuker!
Als je Brugge binnenkomt, voelt het alsof je in een openluchtmuseum bent beland. De stad in het noordwesten van België is ergens rond het jaar 900 ontstaan en groeide binnen een paar eeuwen uit tot een van de bedrijvigste handelssteden van Europa. Dat lukte bijvoorbeeld dankzij een directe verbinding met de Noordzee. Goederen konden makkelijk vervoerd worden via de waterwegen, de ‘reien’. De stad bruiste en er was geld genoeg. Maar zo snel als de voorspoed kwam, kwam ook de tegenspoed. In de vijftiende eeuw werd alles anders en een paar eeuwen later was er nog maar weinig van de stad over. De inwoners waren arm, de binnenstad verpauperd.
Die zware tijd hebben de Bruggelingen allang achter zich gelaten. De boten vol vrachtverkeer uit de Middeleeuwen zijn natuurlijk verdwenen, maar ze zijn vervangen door rondvaartboten vol toeristen. De stad telt dan misschien niet meer mee op Europees topniveau, maar is nu wel een enorme toeristenmagneet. En dat is niet voor niets. De stad is doordrenkt van geschiedenis en het zal dan ook voor niemand een verrassing zijn dat het centrum sinds 2000 op de Unesco Erfgoedlijst staat. De binnenstad heeft de tegenslagen en oorlogen uit het verleden overleefd en staat vol met historische hoogtepunten.
Brugge is erin geslaagd om uniek en klein te blijven. Auto’s mogen het centrum niet in en openbaar vervoer heb je hier niet nodig, omdat je makkelijk van het ene naar het andere hoogtepunt kan lopen. Onderweg kom je de leukste dingen tegen. De culturele must-see’s natuurlijk, zoals de Belfort-toren, het Groeningemuseum, brouwerij De Halve Maan en de mooiste straat van de stad; de Rozenhoedkaai. Maar wandelend door Brugge zal het je ook opvallen dat het net als veel andere Belgische steden een culinair paradijs is. Iedere straat heeft wel een chocolatier met de beste bonbons, een biercafé of een kraampje met wafels. Kortom; een kleine stad waarin je heerlijk kunt verdwalen. Dit zijn mijn favoriete plekken.
▸ Lees ook: de 10 leukste dingen om te doen in Brugge
Brugge is klein en loopt niet over van de belangrijke hoogtepunten. Maar er is natuurlijk een aantal dingen dat je niet wilt missen en daarvoor geef ik je graag tips met mijn favoriete plekken in Brugge. Het uitzicht vanaf het Belfort aan de Grote Markt is er zo’n hoogtepunt. Meer dan 300 trappen moet je beklimmen voordat je bovenin de toren bent, maar het is absoluut de moeite waard. Je hebt een prachtig uitzicht over de hele stad; 366 graden rond, meer dan 80 meter hoog. Als het weer goed is kun je vanaf hier zelfs de kust zien liggen.
Als het goed weer is, neem dan ook eens de boot. Brugge heeft prachtige reien. Een tochtje met de boot door deze grachten zit vol verrassingen. Vanaf het water zie je plekken die anders verborgen blijven. Ondanks dat je op een volgepakte boot samen met tientallen andere toeristen zit, is het daarom toch de moeite waard. Je kunt op vijf verschillende plekken opstappen en het duurt maar een half uurtje.
Vooral buiten het toeristische seizoen is het heerlijk rustig in de stad. Rond een uur of 9 lopen de straten leeg en voor middernacht ligt iedereen op bed, zo lijkt het. Grote dancings vind je hier niet, maar lekker doorzakken kan prima in Brugge. Zoek bijvoorbeeld een van de kelder-cafés op. Daarvan zijn er verschillende in de stad. Café Le Trappiste aan de Kuipersstraat is er zo een. Daal de trappetjes af en loop het bierwalhalla binnen. Op de kaart staan eindeloos veel biertjes. Probeer de wereldberoemde Westvleteren eens en sla natuurlijk ook de Brugse Zot of de Straffe Hendrik niet over, die een kilometer verderop worden gebrouwen.
Hou je het tot in de vroege uurtjes vol? Sluit je avond dan af bij café On The Rocks aan de Grauwwerkersstraat. Deze voormalige stripclub is een beetje fout, maar je zult hier je ogen uitkijken. Maak vooral ook even een praatje met uitbater Tony, die eindeloos veel leuke verhalen heeft te vertellen.
Net als andere grote steden heeft Brugge natuurlijk ook de bekende winkelketens, maar het leukste is om te winkelen in authentieke en originele shops. Die zijn er genoeg. Brugge staat bekend om de ambacht en daarom heeft de stad een speciale stadswandeling ontwikkelt; ‘Handmade in Brugge’. Op dit plattegrond staan bijna alle winkeltjes die handgemaakte producten verkopen. Van chocolade tot kantwerk en natuurlijk ook winkels met sierraden en kleding. Eigenaresse Bie Debevere van ‘Just Be’, aan de Niklaas Desparsstraat, verkoopt unieke woonaccessoires die je allemaal wilt hebben. En de superleuke zussen van ‘Mais Oui’ struinen de Belgische mode en interieur beurzen af op zoek naar de mooiste producten. Hun winkel staat er vol mee.
Wandel ook eens naar de minder bekende buurt in het oosten van de stad. Daar kom je veel authentieke winkels tegen en weinig toeristen. Volg de Hoogstraat en de Langestraat. Hier vind je kleine tweedehands shops. Bij Madam Mim kun je je eindeloos vermaken. De winkel staat vol met oude rommel, maar als je goed zoekt, vind je gegarandeerd een pareltje tussen de spullen. Aan het eind van de straat vind je een mooie bonus; de Brugse molens. In de dertiende eeuw werden die rondom de stad gezet, er zijn er nu nog vier.
Langzaamaan probeert Brugge een hippe kant te ontwikkelen. Er komen naast hippe winkels ook steeds meer verrassende eetcafétjes bij. Bagelsalon Sanseveria bijvoorbeeld. Daar eet je de allerbeste bagels van de stad. De eigenaar wilde een huiselijke sfeer in het pand en zette het daarom vol met Sanseveria’s, de plant die je tegenkomt in gezellige oude huiskamers. Neem de tijd om hier te genieten van de heerlijke producten die op de kaart staan, want naast bagels moet je zeker ook de taarten en de cocktails proeven.
Aan de andere kant van de stad ligt Kitchen+Bar NOMAD. De slagzin van dit eetcafé is ‘No Ordinairy Meals And Drinks (NOMAD) en dat is terug te zien op de kaart. Hier krijg je eens iets anders voorgeschoteld. Een Aziatische salade niçoise bijvoorbeeld. Of een Poké Bowl met heerlijke gemarineerde verse tonijn.
Ben je op zoek naar een betaalbaar hotel in het centrum van Brugge? Boek dan een kamer bij boetiekhotel Marcel, vernoemd naar de Franse bokser Marcel Cerdan. Hier slaap je vanaf 85 euro per nacht. Het hotel ligt op een perfecte plek, zo’n 150 meter van de Grote Markt en er is een parkeergarage om de hoek. De kamers zijn schoon, ruim en modern. Je kunt lunchen en dineren in het hotel en het heeft een leuke binnentuin.
Het leuke aan een weekendje Brugge is natuurlijk dat het niet zo ver weg is. Vanaf Utrecht is het 215 kilometer en ongeveer 2,5 uur rijden en dan ben je er al. En met een historische binnenstad, het UNESCO werelderfgoed en alle bijzondere plekken waar ik je al over verteld heb, is dit een heerlijke stad voor een weekendje weg. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
Heb jij zin in een weekendje weg naar Brugge? Dan komen deze reistips goed van pas!