Ergens hoog bovenin het Tiroler Paznauntal op 1.600 meter hoogte ligt het dorpje Galtür verstopt. De lucht is daar zo schoon en het klimaat zo gunstig, een gezondere plek is er in Oostenrijk niet te vinden. Dat gecombineerd met prachtige natuur en eindeloos veel wintersport mogelijkheden maakt Galtür tot de place to be deze winter. In dit kleine kuuroord word jij weer helemaal gezond!
Bijna iedere wintersportliefhebber kent wintersportparadijs Ischgl. Maar wie weet dat op een kwartiertje rijden van Ischgl nog een ander wintersportwalhalla ligt? Het is Galtür, een piep klein dorpje met zo’n achthonderd inwoners, vlakbij de grens met Zwitserland. Galtür is in niets te vergelijken met zijn populaire buurman. Het skidorpje is rustig en authentiek. Het is een top bestemming als je even geen zin hebt in massatoerisme maar gewoon wilt genieten van de natuur. En daarom ga ik Galtür ontdekken.
Genieten van de natuur: dat kan prima in Galtür. Of je nu een ervaren skiër bent of juist liever rustig door de bergen wandelt. Galtür heeft alles in huis. Je kunt er sneeuwschoenwandelen en langlaufen, maar ook skiën op prachtige pistes. Ik ga alles uitproberen!
Ik begin mijn wintersporttrip relaxed, met een sneeuwschoenwandeling. In Galtür zijn genoeg shops te vinden die sneeuwschoenen verhuren en het kost bijna niets. Je kunt er in je eentje op uittrekken, maar het is leuker om met een gids op pad te gaan. Ik word begeleid door Toby, een local die alles over het gebied kan vertellen. Samen wandelen we naar de achterkant van het dorp waar de toch begint. We klimmen een stuk omhoog. Achter ons zien we Galtür steeds kleiner worden. We stoppen even om een schnap te drinken die Toby als verrassing heeft meegenomen in zijn rugtas en we genieten van het prachtige uitzicht over het dorp.
Daarna trekken we verder de bossen in. Hier, diep in de bossen, hoor je helemaal niets. Alleen het knarsen van onze sneeuwschoenen. Het heeft de hele nacht gesneeuwd en alle paden zijn nog ongerept. We zien alleen de sporen van wilde dieren. Toby wijst me erop. “Kijk, daar liep een hert. En dat zijn de voetsporen van konijntjes.”
Toby legt uit dat het gevaarlijk kan zijn om zonder gids de natuur in te trekken. Af en toe komen we langs een plek waar een lawine naar beneden is gekomen. “Als je alleen op pad gaat, laat je dan goed informeren over het lawinegevaar”, benadrukt hij.
We maken een prachtige tocht. En wat is het leuk om te doen! Ik ben sportief bezig en heb tegelijkertijd alle tijd om te genieten van de natuur. Na een paar uur gaan we terug naar beneden, wat eigenlijk een grotere uitdaging is dan de klim naar boven. Naar beneden glijden gaat zelfs soms makkelijker dan wandelen.
De volgende dag is het tijd voor een nieuwe uitdaging: langlaufen of ‘crosscountry skiën’ zoals ze het in Galtür noemen. Het is een prachtige dag. Verse sneeuw en een strak blauwe hemel. Dit is een perfect gebied voor langlaufliefhebbers. Galtür heeft maar liefst 74 kilometer aan geprepareerde sporen. Ik huur speciaal langlaufmateriaal en ga met de skilift naar boven.
Bovenop de berg maak ik kennis met mijn leraar. Want wie denkt dat je zonder les kunt beginnen met langlaufen heeft het mis. Het is niet te vergelijken met skiën en je gebruikt een andere techniek, al hebben skiërs wel een voorsprong op degenen die nog nooit op latten hebben gestaan.
We beginnen op een gemakkelijk spoor, speciaal voor beginners. Het is inderdaad nog best ingewikkeld. En intensief bovendien. Vooral de klimmetjes zijn stevig en ook in de afdaling moet je goed weten wat je doet. Als ik het een beetje onder de knie heb, is het tijd voor een ingewikkelder parcours.
Hoewel langlaufen misschien een beetje een suf imago heeft, is het allesbehalve saai. En daarom is het ook voor ervaren skiërs super leuk om te doen. Je hebt veel meer tijd om eens goed om je heen te kijken. Tijdens het skiën had ik deze waanzinnige halo waarschijnlijk nooit gespot. Wat een prachtige lucht!
’s Avonds ben ik doodmoe van een intensieve dag op de launglaufski’s, maar het is alweer tijd om erop uit te gaan. Het is tijd voor een nachtelijke tocht door de sneeuw. En deze keer hoef ik daar zelf helemaal niets voor te doen. Ik word namelijk opgehaald door een paard en wagen.
De koetsier heeft dekentjes meegenomen en kussentjes in het rijtuig gelegd. Als ik er lekker warm bijzit vertrekken we naar Mathon, waar ik ga genieten van een echt Oostenrijks diner. Bijna een uur rijden we door winterwonderland onder een prachtige sterrenhemel. Hoe romantisch!
De volgende dag is het tijd voor actie: ik ga de skipistes van Galtür verkennen. Ik heb de pistes al zien liggen tijdens het langlaufen en het zag er veelbelovend uit. Het is een klein gebied, veel kleiner dan bijvoorbeeld Ischgl en dat heeft een groot voordeel: er komen veel minder toeristen op af. Daarom is het lekker rustig op de pistes, hoef je met bijna niemand rekening te houden en sta je nergens lang te wachten.
Galtür heeft 40 kilometer aan pistes die geschikt zijn voor iedereen. Van jong tot oud en van beginnende tot zeer ervaren skiërs. Het wintersportgebied is dus ideaal voor families of grote vriendengroepen. Ik sluit mijn kennismaking met het prachtige Galtür af met een heerlijke dag op de ski’s.