Rome, één van ’s werelds mooiste steden! Maar bij het horen van de naam denken we vooral aan het Vaticaan, de Sint Pietersbasiliek, het Colosseum en het Pantheon. En natuurlijk alle andere prachtige en imposante gebouwen, kerken, en andere overblijfselen uit het oude Romeinse tijdperk.
Inmiddels hebben wij een andere kant van deze stad gezien. Een fietstocht over de Via Appia. De eerste en oudste weg naar Rome die al meer dan 2300 jaar oud is. Nu kun je er lekker wandelen en fietsen waarbij je graftomben, oude Romeinse beelden, resten van een Romeins stadion en villa’s uit de keizertijd tegenkomt.
Tijdens deze rit van ruim 20 kilometer zie je de wat minder toeristische kant van Rome maar kom je ook nog de nodige historische gebouwen tegen. Een tour waar oudheid en natuur samen komen. Aan de hand van een gids leer je ook nog wat bij over de geschiedenis van de stad.
▸ Fietsen huren om de Via Appia te fietsen? Dat doe je in Rome bij Baja Bikes.
De geschiedenis van Rome gaat vele jaren terug. De stad heeft zich in de geschiedenis ontwikkeld tot een van de belangrijkste steden van de westerse cultuur. Het was natuurlijk de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk/Keizerrijk. Sinds 1871 is Rome de hoofdstad van Italië.
Zoals gezegd was de Via Appia de eerste weg die naar Rome leidde. En hiermee tevens ook de belangrijkste. Het Romeinse rijk floreerde in die tijd en Rome was daarvan het centrum. Iedereen die er iets te zoeken had, van pelgrims, werklui, tot aan handelaren en militairen begaven zich over deze weg.
Aan de bouw van de Via Appia is men al zo’n 300 jaar voor Christus begonnen op initiatief van Appius Claudius Caecus, naar wie de weg is vernoemd. Reden van de aanleg was in eerste instantie om een snelle troepenverplaatsing mogelijk te maken maar hij kreeg al snel een enorm economisch belang voor vervoer van goederen en personen naar Rome.
Delen van deze oude weg zijn nog bewaard gebleven. Langs de weg bevinden zich vele bezienswaardigheden. Waaronder: de Thermen van Trajanus, Porta San Sebastiano, Aureliaanse Muren, Catacomben van Sint Callixtus, Circus van Maxentius en het Aquaductenpark (Acqua Claudia en Acqua Felice).
Langs de route liggen ook gedenkstenen en de verschillende graftombes waaronder die van Caecilia (de grootste tombe langs deze weg) bekend als de vrouw van Marcus Crassus.
Ook voor een fietstocht hadden we de nodige gear bij ons. Namelijk de fietsnavigatie van Garmin. Een Edge 1000 en een Edge 810 hadden we tot onze beschikking. Beide meten accuraat de snelheid, afstand, tijd, GPS positie, hoogte, verbrande calorieën, daling en stijging.
Hieronder meer beelden van deze mooie fietstoer langs en over de Via Appia.
Het mag dan de oudste weg van en naar Rome zijn, op sommige stukken rij je nog steeds over de weg van toen. Waar we nu om de paar jaar onderhoud aan ons wegdek nodig hebben, liggen delen van deze weg er dus al meer dan 2300 jaar!
In heel Rome, en zo ook langs onze route, zijn zo’n 2.500 fontanella’s te vinden. Fonteinen met heerlijk, puur en schoon bronwater. Beter dan hetgeen je ergens uit de kraan drinkt.
In en rond Rome zijn ook nog de nodige aquaducten te vinden. In totaal waren er 11, waarvan de meesten rond het jaar 527 na Christus zijn vernield. Er zijn er nu nog een paar in gebruik, waaronder het viaduct Virgo (ondergronds viaduct) die uitkomt in de Trevi fontein.
Op onderstaande foto’s zie je aquaduct Claudio, met een lengte van 69 kilometer is dit een van de grootste viaducten.
Het Park Appia Antica ligt voor een groot deel rondom het eerste deel van de Via Appia. Het park is een stuk minder toeristisch, en veel locals brengen hier een vrije dag lekker in de natuur door.
Wat mij betreft is deze fietsroute, als je dus het traditionele Rome al deels hebt gezien, zeker een aanrader!
Heb jij zin gekregen in een reis naar Rome om ook de Via Appia te fietsen? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het plannen van je vakantie.