Tien jaar in Braunlage en Ruurd de Jong draait zijn auto als een authentieke dorpeling door de straten van het toeristenstadje in de Harz van Duitsland. Hij zwaait en claxonneert naar verscheidene dorpsgenoten. En velen kennen Ruurd, ofwel Rudolf, “want Ruurd kunnen ze niet goed uitspreken“. Samen met zijn vrouw Erna runt hij nu vijf jaar Villa Brockenhexe waarin vier appartementen zijn gerealiseerd.
Decennialang had hij een fotozaak in Leeuwarden, het hart van Friesland. Hij was een van de eersten met een 1-uursservice. Als fotograaf maakte hij honderden bruiloftsreportages per jaar. “Dat was fantastisch om te doen, vooral omdat je bruidsparen alles kon laten doen voor de mooiste foto. Als je voorstelde om in het water te springen dan deden ze dat“, lacht hij.
Maar het was keihard werken. Niet gek dat plotsklaps de brandstof op was en Ruurd lange tijd niet meer kon bijtanken. “Ik raakte zwaar overspannen“. Twee jaar lang was hij uit beeld, tot hij besloot de zaak te verkopen. Op de top van de marktprijs voordat de crisis in het onroerend goed roet in het eten gooide, kon hij die van de hand doen. Met de opbrengst kon hij beginnen aan het Grote Gezinsavontuur dat tegenwoordig ‘Ik vertrek’ heet.
Voor een schappelijke prijs kochten ze een bouwval die ze zelf verbouwden. Ruurd het bouwen en Erna ontwerpen, schilderen en behangen. “Geen timmerman heeft hier een voet over de drempel gezet. Alles hebben we zelf gedaan.” Van de inkomsten uit de verhuur kunnen ze inmiddels leven. Zoon James en dochter Kelly zijn inmiddels het huis uit. Zij woont in Portugal. “Ze heeft een hekel aan de kou.” En zoon James is getrouwd met Linda en hebben inmiddels een dochtertje. Zij wonen niet ver van het ouderlijke huis in Braunlage. “Hij is volledig geïntegreerd in Duitsland.”
Ruurd is ondernemend. Hij wil de gang erin houden en het stadje met bijna 4.000 inwoners bekender maken onder de Nederlanders, want die komen er “veel te weinig“, vindt hij. Met een paar gelijkgestemde ondernemers in het dorp, onder meer een hotelier, restauranthouder en geluid- en lichtbouwer, heeft hij inmiddels en marketingclub opgericht om Braunlage op te stoten in de vaart der volkeren.
“Het kan en moet anders“, vindt Ruurd. Natuurlijk staat de Harz op de Vakantiebeurs in Utrecht, maar hij denkt dat daar nog veel aan kan worden verbeterd door er bijvoorbeeld een Nederlands sprekende vertegenwoordiger in te zetten. Als het aan Ruurd ligt moeten Nederlanders er aan geloven die voor een lang weekend eens wat anders willen dan Sauerland of de Ardennen. Dan is de Harz het alternatief; voor zowel de zomer als de winter. En gelijk heeft hij, want alleen al met het grootste natuurpark in het hart van het gebied, is het een bezoek meer dan waard.
Overnachten bij Ruurd en zijn vrouw kan dus. Op hun website vind je meer informatie.
Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar de Harz in Duitsland? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.