Heb je toevallig de Netflix-serie Narcos gezien? Het heeft de populariteit van Colombia als vakantiebestemming goed gedaan, want steeds meer mensen willen er nu naartoe. Een vliegticket (retour voor 800 euro) is snel geboekt. Op naar Colombia, het land van Pablo Escobar!
In mijn leven plan ik al zoveel dat een vakantie voor mij altijd redelijk zonder concreet reisplan geboekt wordt. Een route door Colombia uitstippelen zou ik wel doen tijdens de lange vlucht naar Bogotá. Wel had ik al besloten om in Medellín twee weken Spaans te gaan leren omdat deze stad bekend staat om zijn hoeveelheid goede Spaanse docenten. De rest van de reis? Die had geen planning. Met de backpack ben je zeer flexibel dus maak je gemakkelijk keuzes. Uiteindelijk heb ik in vijf weken tijd Colombia ontdekt in deze volgorde; Bogotá, Medellín, Guatapé, Cartagena, Taganga, Tayrona, Cartagena en terug naar Bogotá.
Nieuwsgierig geworden naar Colombia? Check eens de mooiste bezienswaardigheden van Colombia via Colombia.nl.
De meeste vluchten landen op de hoofdstad Bogotá, die bijna exact op het geografisch midden van het land ligt. Hierdoor is het de perfecte uitvalsbasis. Zuid-Amerika staat bekend om zijn latino vibe met een tranquillo karakter. Ondanks dat Bogotá de hoofdstad is, heerst dat sfeertje hier gelukkig ook overal. Wij (ik reisde samen met een vriend) waren rond kerstmis in het land dus hing de kerstversiering overal. We verbleven in het hostel La Pinta dat een gemoedelijk sfeertje uitstraalt en op een soort groot woonhuis lijkt. Het ligt centraal in Bogotá waardoor het een gemakkelijke uitvalsbasis is voor alle bezienswaardigheden in Bogotá. We zijn drie dagen gebleven en hebben de volgende activiteiten gedaan.
Als eerste leek het ons leuk om de stad te verkennen, we zijn er daarom op uit getrokken, al wandelend richting Plaza Bolivair. Aan dit plein liggen alle historische overheidsgebouwen en ook het shopping centrum. Daarnaast vind je hier verschillende musea zoals het Museo del Ora (goudmuseum) en kunstgalerijen. Op onze tweede dag zijn we de berg Monserratte gaan beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Bogotá. De derde dag stond in het teken van een fietstour door de stad. De tour duurde zo’n vijf uur en bracht je langs de verschillende hoogtepunten in de stad, maar ook door de sloppenwijken. Dit gaf wel even een reëel beeld van het land dat op sommige plekken nog echt arm is. Toch waren de mensen erg vriendelijk! Op dag vier maakten we een uitstapje naar de wereldberoemde zoutkathedraal van Colombia in Zapaquira. Vervolgens namen we de VIP nachtbus met Wi-Fi (kosten 2,50 euro extra dan de normale bus) naar Medellín. Deze reis duurde ongeveer 12 uur en de gehele nacht.
Leuke tip: bezoek Caño Cristales na Bogotá om even tot rust te komen in de prachtige natuur!
Medellín staat tegenwoordig bekend dat het een swingende en levende stad is. Toch is dat niet altijd zo geweest. In de tijd van de heerschappij van Pablo Escobar werden er een hoop liquidaties gepleegd. Daarnaast waren er veel overvallen en berovingen omdat de politie bijna volledig corrupt was en omgekocht door Pablo. Echter, heeft Medellín de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt en staat het nu bekend als één van de leukste steden van Colombia. Niet gek ook met z’n rumoerige historie en prachtige kunstwerken van Fernando Botero verspreid door de stad.
In Medellín hebben we twee weken Spaans gestudeerd en les gehad op verschillende locaties in de stad. Zo leer je gemakkelijk dingen in je omgeving te beschrijven en jezelf te redden in het Spaans. Daarnaast hebben we natuurlijk het museum van Botero, Tour van Pablo Escobar en het uitgaansleven ontdekt. Zona Rosa is hiervoor the place-to-be. Je kunt hier ook leuk salsa lessen nemen en daarna gelijk je nieuwe kunsten laten zien in de verschillende clubs. Wandelen is ook zeer goed mogelijk als je de kabelbaan over de sloppenwijken heen pakt naar het natuurpark Arví. Vergeet ook niet een dagtripje te maken naar het kleurrijke dorpje Guatapé. We verbleven in het Black Sheep Hostel nabij Zona Rosa. Vanuit Medellín vervolgen we onze rondreis door Colombia via een route die vele andere voorgingen. We namen namelijk het vliegtuig naar Cartagena voor nog geen 45 euro. Want na al dat Spaans studeren waren we toe aan zee en tropische stranden. Zon hadden we gelukkig al in het zonovergoten Colombia.
Cartagena is misschien wel de meest toeristische stad van heel Colombia. Dit komt vooral door de vele cruiseschepen die aanmeren in de haven om het prachtige oude centrum te bezoeken. Wij hadden een leuk hostel uitgezocht binnen de oude stadsmuren genaamd Viajo Cartagena. Dit is een populaire hostelketen waarvan je wel meer vind in Colombia, Panama en Costa Rica. In Cartagena kan je vooral leuk ronddwalen in de prachtige oude wijk Getsemani (ook wel Old Town). Hier vind je koloniale gebouwen en leuke restaurants, houdt er wel rekening mee dat de prijzen gemiddeld hoger liggen dan in de rest van Colombia. Vanuit Cartagena vertrekken veel backpackers richting Panama via de beroemde San Blas eilanden met de zeilboot. Meest awesome things to do in Cartagena zijn feesten op de rooftopbar van hostel Media Luna, wandelen door het oude centrum, naar het strand Playa Blancos (wel erg toeristisch) en vooral genieten van de heerlijke restaurantjes waar je civiche en andere vis kunt eten. Vanuit Cartagena zijn we onze route door Colombia vervolgt naar Taganga een dorpje nabij de kustplaats Santa Marta.
Een hoogtepunt van onze reis was toch zeker het hippe dorpje Taganga. We verbleven in het geniale hostel van Felipe. De Franse eigenaar maakt heerlijke menu del dia, ook wel dagmenu’s met een Franse insteek. Vooral de filet mignon is echt een legende in Taganga. Het dorpje ligt aan een prachtige baai waar je heerlijk kunt zwemmen of genieten van de lokale vissers. Waarvan je de vis in de avond op de barbecue kan terugvinden, verser dan dit kan echt niet. Naast strand en mountainbike kan je hier eigenlijk alleen relaxen. Het is ook mogelijk om te duiken maar dat vonden wij iets te duur. In de avond kan je er heerlijk dineren op het strand en daarna genieten van een feestje in club El Mirador dat een prachtig uitzicht heeft over de baai. Loop trouwens via het pad aan de rechterkant van Taganga gemakkelijk naar andere baaien en maak ook zeker één keer de zonsondergang mee van de top tussen beide baaien, dit is fenomenaal! Taganga was een pareltje op onze route naar het Nationale Parque Tayrona. Het ligt er namelijk pal naast en is de perfecte uitvalsbasis ervoor.
Al zeker vier weken op reis door Colombia braken onze laatste dagen aan. Deze besloten we te spenderen in Parque Tayrona, het mooiste nationale park van Colombia. Natuurlijk is iedereens definitie van ‘mooi’ subjectief dus waren wij wel een beetje teleurgesteld van de wandeling door het park naar het strand. Dit is eigenlijk een beetje verpest door luie toeristen die gebruik maken van de stinkende en arme ezeltjes om hun erheen te dragen. Gelukkig deed het park zijn status eer aan toen we eenmaal het strand hadden bereikt. Wow wat was dit mooi zeg! Stel je een hagelwit zandstrand met azuurblauw water voor en nu kijk je om richting de jungle en dan zie je prachtige bergtoppen vol met regenwoud en dierengeluiden. Ik ben op een hoop plekken op aarde geweest maar Parque Tayrona is als je om de toeristen heen kijkt wel echt heel erg mooi. Het park staat met rede ook op de cover van de Lonely Planet van Colombia. We bleven twee nachten kamperen op de camping aan het strand. Prima faciliteiten alleen wat druk. De reis terug ging via een bootje naar Taganga vanwaar we de bus pakten naar Cartagena om vervolgens terug te vliegen naar Bogotá voor maar 56 euro.
In vijf weken zijn wij heel noord en oost Colombia doorgetrokken. Onze volledige route is ook gemakkelijk te doen in een vakantie van 3 weken aangezien wij er soms voor hebben gekozen om een dagje extra hier en daar te verblijven. Ons budget voor deze reis was 4.000 maar we hebben hiervan maar 3.400 opgemaakt, inclusief vliegtickets naar Colombia vanaf Schiphol Amsterdam. Wacht niet te lang want het land is nu nog een echte ontdekking voor toeristen!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Colombia.nl.
Foto header: sunsinger – Fotolia.