Met zoveel vliegtuigen én vogels in de lucht gebeurt het nog wel eens: een aanvaring tussen een vogel en een vliegtuig. Een bird strike heet dat en het kan voor behoorlijk veel schade aan het vliegtuig of de motor zorgen. Een bird strike vindt meestal plaats tijdens het opstijgen van het vliegtuig. Wanneer een bird strike plaatsvindt, moet het vliegtuig terugkeren naar het vliegveld voor een inspectie op schade.
De vlucht loopt door de inspectie en eventuele reparatie naar aanleiding van de bird strike vertraging op. Dit werd altijd als een buitengewone omstandigheid gezien door de Nederlandse rechters. Passagiers hadden geen recht op een vergoeding wanneer hun vlucht meer dan drie uur vertraging opliep als gevolg van de aanvaring met de vogel(s).
Ook wanneer een vlucht al met een vertraging van bijvoorbeeld twee uur vertrok en de inspectie na een bird strike deze vertraging verlengde, hadden passagiers geen recht op een vergoeding. Vervelend aangezien de vertraging niet alleen door de bird strike was veroorzaakt! Een bijkomstigheid is dat er veel meer aanvaringen met vogels zijn geweest in het luchtruim het afgelopen jaar. Dit is mede aan de zachte winter te wijden waardoor er meer vogels in Nederland blijven.
Toch lijkt er nu verandering in het oordeel over de bird strike te komen. Enige tijd geleden heeft de advocaat-Generaal Bot advies aan het Europese hof gegeven de bird strike niet meer als buitengewone omstandigheid te beschouwen. Hij concludeert dat passagiers wel degelijk recht hebben op een vergoeding! De vliegtuigmaatschappijen kunnen maatregelen nemen om de kans van het ontstaan van een bird strike te verkleinen. Ook vindt de generaal dat het bij de risico’s van de activiteit van een vliegtuigmaatschappij hoort. Kortom, een bird strike is een risico van het vak waarin de vliegtuigmaatschappijen actief zijn.
Verwacht wordt dat het Europese hof hier in het begin van het nieuwe jaar uitspraak over gaat doen. Het kan dus zomaar zo zijn dat de lijst met buitengewone omstandigheden nog korter wordt. Dit betekent vaker een vergoeding voor je vertraagde of geannuleerde vlucht!
Door: EUclaim.
©Sébastien Delaunay – Fotolia.