India is niet bepaald het schoonste land op aarde. Het land heeft te kampen met allerlei soorten vervuiling, waaronder luchtvervuiling. Een paar jaar geleden was ook New Delhi de meest vervuilde stad ter wereld. Maar India heeft een stap gezet richting een schoner milieu, en wat voor een. Onlangs zijn er op één dag maar liefst 50 miljoen bomen geplant in India, een wereldrecord. Hiermee moet op lange termijn de lucht in India schoner worden.
Om op één dag 5 miljoen nieuwe bomen te planten heb je ook heel veel mensen nodig. Gelukkig was het niet moeilijk om mensen te vinden die aan dit bijzondere project mee wilden werken. Maar liefst 800.000 mensen, waaronder overheidsfunctionarissen, huisvrouwen en studenten en vrijwilligers kwamen bij elkaar om naast snelwegen, spoorlijnen en op het platteland de bomen te planten.
De Indiase overheid ziet in dat er nu écht iets moet gebeuren om het land weer wat groener te maken. Het heeft ook alles te maken met het wereldwijde klimaatverdrag dat vorig jaar in Parijs werd gesloten. India heeft toen toegezegd te zorgen voor een groei van bossen met 12 procent. Met de groei van deze 5 miljoen bomen moet in 2030 zo’n 95 miljoen hectare bos zijn aangegroeid. Verwacht wordt dat zeker 60 procent van de geplante bomen het zal overleven en dat de lucht in India daarmee schoner wordt. Bomen zijn namelijk in staat koolstofdioxide om te zetten in zuurstof tijdens een proces dat fotosynthese heet. Meer bomen betekent dus minder koolstofdioxide en daarmee een schonere lucht voor de mensen in India.
India is overigens niet het eerste land dat op één dag zo’n gigantisch aantal bomen plant. In 2013 werd dat ook al eens gedaan in Pakistan. Daar werden toen 850.000 bomen geplant.
Foto header: cornfield – Fotolia.