Ontspanning

Zuid-Tirol is een paradijs voor fijnproevers!

Avatar foto
Redactie

Seizoensgebonden, gevarieerd, met verse ingrediënten en met zeer veel zorg bereid: in Zuid-Tirol neemt men uitgebreid de tijd om goed te eten. De Zuid-Tiroolse keuken is ook vrij uniek: je proeft er typisch Italiaanse invloeden, maar ook Zuid-Tiroolse smaken zijn absoluut aanwezig. Dat maakt Zuid-Tirol op culinair gebied misschien wel de interessantste regio van Italië, het beste van beide werelden komt hier op tafel samen. Met 22 Michelinsterren, verdeeld over 19 verschillende restaurants, weet je zeker dat een vakantie naar Zuid-Tirol pure culinaire verwennerij zal worden!

Het zijn niet alleen de gerechten zelf die in Zuid-Tirol zo goed smaken, de locatie en sfeer zijn een soort geheime ingrediënten die daar nog wat bovenop doen. Eten doe je hier bijvoorbeeld in een berghut op een paar duizend meter hoogte, waarbij de zon en het prachtige uitzicht over de bergen het eten en bijhorende wijn nóg wat beter laten smaken.

Een paradijs voor fijnproevers!
Een paradijs voor fijnproevers!

Wat je móet proeven in Zuid-Tirol

Met zoveel goede restaurants is het misschien lastig om een keuze te maken waar je gaat eten. Maar waar je ook gaat eten, zie je één van deze gerechten op de kaart staan, dan móet je die proeven!

  • Schlutzkrapfen: een van de lekkerste pastagerechten in deze regio is ravioli gevuld met spinazie en kaas
  • Knödel: bolletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Südtiroler speck
  • Wijnsoep: een heerlijke romige soep waar heerlijke lokale wijn aan wordt toegevoegd
  • Strudel: het lekkerste dessert van Zuid-Tirol is natuurlijk een klassieke strudel met appel of peer, noten en rozijnen
Strudel m\u00f3et je een keer proeven!
Strudel móet je een keer proeven!
Schlutzkrapfen is ravioli gevuld met spinazie en kaas
Schlutzkrapfen is ravioli gevuld met spinazie en kaas

Must do in de herfst: Törggelen en wijn proeven

Voor een van de leukste tradities in deze regio moet je wachten tot het herfst is. Van eind september tot eind november ga je hier namelijk Törggelen. Volgens traditie worden tijdens het Törggelen de nieuwe wijnen geproefd. Na een lekkere herfstwandeling plof je neer in een gezellige wijnboerderij om vervolgens seizoensgerechten te bestellen waar je dus jonge wijn bij drinkt. Lokale wijn welteverstaan, er wordt hier uitsluitend wijn van eigen wijngaard geserveerd.

Zuid-Tirol is niet echt een grote wijnstreek van Italië, maar veel wijnen uit deze streek hebben in de loop der jaren bijzondere eretitels verkregen: met name de Lagrein, Gewürztraminer en Vernatsch zijn topwijnen die je zeker moet proeven. Hoe het komt dat de wijn hier zó goed van smaak is? Het heeft alles met de geografische ligging van Zuid-Tirol te maken, aan de zuidkant van de Alpen. De meeste hellingen liggen naar het zuiden gekeerd en de Centrale Alpen vormen een soort barrière voor de koude lucht. Het resultaat is een warme, mediterrane lucht en heel veel zonuren. Een betere basis voor topwijnen kun je niet hebben.

Een van de leukste tradities: t\u00f6rggelen!
Een van de leukste tradities: törggelen!

Wil je meer weten over een zomervakantie in Zuid-Tirol, kijk dan eens op de website suedtirol.info/zuidtirolmagazine.

Deel dit artikel

Avatar foto
Redactie Travelvalley
De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.