De lifestyle van Japanners is gebaseerd op eeuwenoude tradities en opvattingen. Het is een bijzondere manier van leven, die op een hoop punten afwijkt van de manier waarop wij het aanpakken. Japanners worden op een gezonde manier oud, over het algemeen ook een stuk ouder dan wij. Het heeft alles te maken met hun eet- en slaappatroon, maar ook met hun manier van denken en doen. Eén van de Japanse wijsheden berust op het fenomeen kintsugi, een traditie waar wij wel wat van kunnen leren.
Kintsugi is een unieke Japanse kunstvorm die gebroken serviezen repareert met goud. Maar dat doen ze niet zomaar, Japanners hebben daarover een bijzondere filosofie. Wanneer porseleinen servies valt en breekt, wordt ervoor gekozen om het niet weg te gooien, maar te herstellen. Want herstellen is in Japan synoniem voor schoonheid. De gebroken delen worden aan elkaar gelijmd waarna de breuklijnen worden afgewerkt met goud, wat zij kintsugi noemen. Het is geen puur goud, maar een goudpoeder. De breuklijnen zijn op deze manier extra goed zichtbaar maar dat is ook de bedoeling. Japanners geloven dat een stuk servies op deze manier niet alleen kostbaarder maar ook mooier wordt. Gebroken porselein krijgt zo een tweede leven. En eerlijk is eerlijk: het heeft iets unieks want naar mijn mening voegen de gouden randjes echt iets toe. Het servies is echt mooier geworden. Imperfecties worden omarmd en gezien als iets moois. Stel je eens voor dat je die visie zou toepassen op jouw kijk op de wereld en op je leven. Wat zou je dan anders doen?
Het begrip kintsugi kun je dus ook toepassen op je leven, en dat is precies wat Candice Kumai ook doet en probeert over te brengen. Deze schrijfster heeft Poolse, Amerikaanse en ook Japanse roots en heeft nu het boek Kintsigu, de complete Japanse lifestylegids uitgebracht. Daarom beschrijft ze wat zij van haar Japanse moeder en grootouders heeft geleerd en hoe je die wijsheden kunt toepassen op je eigen lifestyle. Het resultaat is een inspirerend boek dat niet alleen een kijkje geeft in de manier van denken in Japan, maar het boek staat ook vol met recepten die bijdragen aan een gezonde levensstijl.
Ik heb het boek Kintsugi inmiddels gelezen en vind het echt een aanrader. Zeker wanneer je open staat voor een kennismaking met een andere cultuur, en wanneer je wel wat levenswijsheid kunt gebruiken, dan zul je dit een fijn boek vinden. De Japanse wijsheden worden overigens op een hele normale – zeker geen zweverige – manier toegelicht. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je het principe van ‘wabi-sabi’ kunt toepassen – het omarmen van perfecties – en hoe ‘gaman’ leidt tot veerkracht en tolerantie. Japanners zijn realisten, ze beseffen zich maar al te goed dat het leven niet perfect is en dat ieder leven ook vol zit met pijn en verdriet. Maar de manier waarop zij verdriet verwerken en hoe je dankbaar moet zijn voor de dingen die het leven je schenkt, kan je wellicht een andere kijk op jouw leven geven en je hoop of troost bieden als je in de put zit.
↠ Het boek Kintsugi is te koop via Bol.com
Je moet het boek zelf gaan lezen als je de Japanse lifestyle interessant vindt, maar dit is een korte greep uit wat je kunt verwachten.