Ontspanning

Atlas Obscura: unieke reisgids met 1.000 plekken om te ontdekken

Avatar foto
Marloes de Hooge

Er zijn zoveel toffe reisboeken die je eigenlijk allemaal in je boekenkast zou willen hebben, maar dit is er eentje die niet mag ontbreken: Atlas Obscura. Geen standaard reisboek, maar daarom juist zo ontzettend leuk. Atlas Obscura is een verzameling van gekke, bijzondere of verrassende plekken over de hele wereld. Dus geen lijstje met plekken die je misschien al kent, maar 600 plekken die laten die hoe wonderlijk de wereld is. Waarschijnlijk staan er nauwelijks plekken in die je kent of die je al gezien hebt en dus blijf je maar bladeren en lezen.

Atlas Obscura is geschreven door Joshua Foer, Dylan Thuras en Ella Morton. In 2009 begonnen zij in eerste instantie met een website met hetzelfde idee: mensen inspireren met dingen die niet in reisgidsen staan. Daar hebben inmiddels duizenden mensen aan bijgedragen die tips voor hun website hebben aangeleverd.

Atlas Obscura: 1.000 plekken om te ontdekken

De meeste plekken in de Atlas Obscura zijn ook helemaal geen toeristische attracties en zo moet je ze ook in deze reisgids niet zien. Maar het zijn wel weer van die plekken waarvan je denkt “die wil ik zien”. Een paar voorbeelden.

  • In Noorwegen ligt de berg Kjerag, waar op 984 meter hoogte een enorme kei ingeklemd zit tussen twee rotsen: Kjeragbolten. Misschien heb je er weleens een foto of een filmpje van gezien. In een uur of drie hun je er zelf naartoe hiken.
  • In Cherrapunji in India vind je in het bos twee ‘levende bruggen‘. Hier zijn de boomwortels van twee bomen op een spectaculair manier aan elkaar gegroeid (oké, met een beetje hulp van de mens). Daar kun je overheen lopen wanneer je op moeder natuur durft te vertrouwen.
  • Misschien ken je wel de Delicate Arch in de Verenigde Staten, een gigantische natuurlijke boog van stenen. In Tsjaad (Afrika) vind je er echter een die vele malen hoger is: Aloba Arch. Deze boog staat 120 meter boven de grond; gelijk aan een gebouw met 32 verdiepingen.
  • In Australië – in Derby in het westen – vind je een boom met een holle inkeping die vroeger gebruikt werd als tijdelijke gevangenis voor Aboriginals. De Boab Prison Tree. Inmiddels staat er een hek omheen; vooral omdat slangen er graag in nestelen.

Nu heb ik er zomaar willekeurig drie bijzondere plekken uitgekozen, maar die heeft allemaal met natuur te maken. En lang niet alles in Atlas Obscura gaat over natuur. Zo staat er een festival in dat in Spanje wordt gehouden, waar mannen precies 60 dagen na Pasen verkleed als duivels over baby’s heen springen. Of de Banff Merman in Canada: het bizarre skelet van een aap met en vissenstaart. Wie dit beeld gemaakt of gevonden heeft is niet helemaal duidelijk, maar daar kun je dus je eigen theorie op los laten wanneer je zelf in Banff bent.

Nog zoveel te zien…

Ik heb nog niet het hele boek gelezen, maar kwam in ieder geval wel tot de conclusie dat de meeste plekken, beelden, musea, festivals en natuurwonderen voor mij nieuw zijn. Ik kan er van de 1.000 plekken in Atlas Obscura denk ik zo’n 20 aanwijzen die ik gezien heb, en misschien evenveel waar ik al eens van gehoord had. In mij wakkert dat de reislust in ieder geval flink aan: er is nog zo verschrikkelijk veel om te zien…

Atlas Obscura is een uitgave van Terra en is te koop voor 25 euro.

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.