Reizen

Nieuwe Beurspassage in Amsterdam is voor één nacht een hotel

Avatar foto
Marloes de Hooge

Amsterdam is een hele bijzondere plek rijker. En misschien is dit vanaf nu wel dé mooiste plek van Amsterdam. Tegenover de Beurs van Berlage is de afgelopen maanden gewerkt aan de nieuwe Beurspassage, een doorgang tussen het Damrak en de Nieuwendijk. Het doel was iets neer te zetten met ‘eeuwigheidswaarde’, het moet de nieuwe favoriete passage van de Amsterdammers worden en van iedereen die er doorheen loopt. Aanstaande vrijdag 2 december zal de Beurspassage geopend worden door de burgemeester van Amsterdam en wij kregen alvast een unieke sneak preview: een overnachting in deze bijzondere passage, met boven ons het unieke kunstwerk Amsterdam Oersoep.

Amsterdam Oersoep: ode aan de Amsterdamse grachten

Amsterdam Oersoep is het kunstwerk dat zo ongeveer de complete Beurspassage verrijkt. Meer dan één miljoen mozaïektegeltjes, versierd met marmer, brons en bladgoud, vertegenwoordigen de Amsterdamse grachten. Amsterdam Oersoep is een letterlijke ode aan het water dat door de stad stroomt. Het kunstwerk is bedacht en gemaakt door Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem. Met een beetje fantasie is het net alsof je door een soort onderwatertunnel over de bodem van de gracht wandelt.

Het hele kunstwerk is voorzien van herkenbare Hollandse symbolen, zoals een puntzak friet, klompen en wie goed zoekt zal ook het oor van Vincent van Gogh vinden. En zelfs de fietsen die hun laatste rustplaats in de grachten hebben gevonden komen terug in Amsterdam Oersoep: onderdelen van opgeviste fietsen zijn gerecycled en verguld met bladgoud. Je ziet ze bijvoorbeeld terug in de zeven gigantische kroonluchters.

Het kunstwerk is indrukwekkend. Er zijn zoveel details dat je bijna niet weet waar je moet kijken. Van met de hand beschilderde tegeltjes tot zeemanstatoeages in mozaïek. Afgelopen weekend werd ook een enorme gouden vissenbek geplaatst, waar iedereen die straks door de passage loopt een beetje Amsterdam’s Oersoep kan tappen.

Het indrukwekkende plafond: meer dan \u00e9\u00e9n miljoen moza\u00efeksteentjes
Het indrukwekkende plafond: meer dan één miljoen mozaïeksteentjes
Overnachten in de Beurspassage in een bubbel
Overnachten in de Beurspassage in een bubbel
Samen met Fr\u00e9d\u00e9rique voor \u00e9\u00e9n nacht in dit bijzondere hotel
Samen met Frédérique voor één nacht in dit bijzondere hotel
Gin-tonic party in ons `hotel`
Gin-tonic party in ons `hotel`

Oog voor detail

Het zijn al die kleine details die het kunstwerk zo bijzonder maken. En ik weet zeker dat iedereen die hier dagelijks doorheen zal lopen steeds weer verrast zal zijn, want er zijn zoveel details dat je oog steeds weer op iets anders zal vallen. Dat is ook precies het doel van de Beurspassage, een plek waar je iedere keer weer doorheen wilt lopen, omdat het zo mooi is.

Aan het plafond in de passage hangen zeven gigantische kroonluchters, die allemaal een naam hebben. Ze zijn vernoemd naar Nederlandse schilders zoals Rembrandt, Vermeer en Bol. En ook de lampen aan de zijkant zijn cool om te zien: het zijn driedimensionale glas-in-loodlampen met ontwerpen zoals een joint, een paraplu en een tulpenbos.

Volgens Arno Coenen zijn het juist deze clichés die het kunstwerk uniek maken. “Aan de hand van clichés wordt het verhaal van Amsterdam verteld, dat wereldwijd wordt gezien als een bijzondere stad, een creatieve vrijhaven waar alles kan. Het water uit het waterpunt, waar je straks net als in Lourdes een flesje ‘grachtwater’ kunt tappen, is het elixer van de tolerantie.”

De Beurspassage met het kunstwerk Amsterdam Oersoep is wat mij betreft absoluut een van de nieuwe iconen voor de stad Amsterdam. Ben je binnenkort in de stad – of woon je er – dan zou ik hier zeker even gaan kijken. Of om wat te drinken bij Liquid Mokum, de langste koffiebar ter wereld.

Esther Porcelijn las het bijzondere gedicht `De Slijkspringer` voor over Amsterdam Oersoep
Esther Porcelijn las het bijzondere gedicht `De Slijkspringer` voor over Amsterdam Oersoep
En een priv\u00e9concert van Brendan Jan Walsh op de cello
En een privéconcert van Brendan Jan Walsh op de cello
Concert in een bubbel
Concert in een bubbel
Slapen in een bubbel!
Slapen in een bubbel!

Slapen in een bubbel

Om de Beurspassage alvast aan jullie te kunnen laten zien, mochten wij er een nachtje logeren. Het is een van de meest bijzondere hotelkamers waar ik ooit geslapen heb: in een bubbel. Een enorme plastic tent met een doorzichtig plafond, maar vanbinnen voorzien van een hoop luxe en – voor deze gelegenheid – een gin-tonic bar!

Vanuit onze bubbel hebben wij het allerbeste uitzicht op Amsterdam Oersoep dat je je maar kunt bedenken. Een schitterende verlichtte, compleet verlaten passage. Helemaal voor ons alleen. En het is zo fotogeniek dat we er maar foto’s van blijven maken.

Halverwege de avond komt Esther Porcelijn ons verrassen met het bijzondere gedicht ‘De Slijkspringer’ dat zij maakte over het kunstwerk. En even later komt cellist Brendan Walsh speciaal voor ons in de bubbel muziek spelen. We genieten van sushi, (iets te) veel gin-tonic samen met onze gasten, ’s morgens een overheerlijk ontbijt én van het uitzicht. Echt lang hebben we niet geslapen, maar dat maakt niet uit. We zijn een onvergetelijke ervaring rijker!

Mocht je trouwens ook een keer in een bubbel willen slapen, op een heldere nacht met veel vallende sterren bijvoorbeeld, dan kan dat. Je kunt ze namelijk huren. Op deze website vind je meer informatie. Wil je meer weten over de Beurspassage dan kun je daarover lezen op BeurspassageAmsterdam.n

Foto credits: Igor van twycer.

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.