Stel je voor dat je slechts vijf apps mag uitkiezen waarmee je de wereld rond gaat reizen, welke apps zouden dat dan zijn? Dit zijn mijn favorieten: 5 apps waar ik niet zonder kan op reis.
Dit is voor mij de enige app die écht onmisbaar is wanneer je op reis bent: Google Maps. Natuurlijk gebruik je deze app vooral om te kunnen navigeren op plaatsen waar je de weg niet kent. Super handig is dat je ook kunt navigeren met Google Maps zonder dat je een internetverbinding hebt, iets wat veel mensen (nog) niet weten. Zolang de gps-functie van je telefoon aan staat weet je precies waar je bent. Alle plaatsen die je ooit in Google Maps hebt opgezocht worden ook gemarkeerd, dus zo kun je altijd bijvoorbeeld je hotel eenvoudig terugvinden. Ook geeft Google Maps suggesties om te eten, drinken en doen op basis van het tijdstip en de plek waar je je op dat moment bevindt. Dit en nog meer handige tips om het maximale uit Google Maps te halen vind je hier.
Een paar jaar geleden heeft Foursquare hun diensten in tweeën gesplitst: Foursquare zelf is er voor het vinden van hotspots en Swarm is puur om in te checken op plaatsen waar je komt. En eigenlijk zijn die allebei reuze handig wanneer je op reis bent. Omdat ze toch een beetje bij elkaar horen noem ik ze hier onder één kopje. Foursquare gaat je helpen om leuke plekjes te ontdekken, op basis van reviews van 55 miljoen gebruikers. Het gaat dan met name om restaurants, koffietentjes en lunchrooms. Je krijgt tips voor het bestellen van gerechten en vaak vind je hier ook de WiFi-wachtwoorden van de plek waar je bent. Je ziet of het een betaalbare plek is en wat andere bezoekers er voor cijfer aan gaven.
Swarm is dan weer handig als soort van archief. Ik check overal waar ik kom in op Swarm, zodat ik altijd terug kan zoeken waar ik geweest ben. Als iemand me dan later vraagt om tips om te eten of drinken in een bepaalde stad, dan pak ik Swarm erbij om mijn aanbevelingen te kunnen laten zien. Ook handig: kom je op een plek waar je nog nooit geweest bent, dan kun je zien waar je vrienden zijn geweest en wat zij voor aanbevelingen doen.
Deze app heb je natuurlijk op je telefoon om foto’s te delen van de dingen die je meemaakt en wanneer je op reis bent is het zeker zo leuk om dat met je vrienden, familie en andere volgers te delen. Maar waar ik Instagram voor gebruik is eigenlijk om locaties te bekijken. Als je naar het tabje met het vergrootglas gaat kun je zoeken op personen en hashtags, maar ik zoek daar vaak op plaatsen. Dit om bijvoorbeeld te zien of een bepaald strand of restaurant de moeite waard is om naartoe te gaan. Dat kan natuurlijk ook via Google Afbeeldingen, maar plaatsen op Instagram geeft een iets realistischer beeld naar mijn mening. En het geeft ook een nauwkeuriger beeld van de plek dan wanneer je op de hashtag zoekt, omdat mensen hashtags onder iedere foto kunnen plakken die ze maar willen en dat niet altijd bij die foto past. Met plaatsen heb je daar geen – of nauwelijks – last van.
Bij reizen hoort wachten en soms is dat niet zo vervelend, maar soms ook weer wel. Wachten op vliegvelden, op stations, in de auto in de file, het hoort er allemaal een beetje bij als je veel van de wereld wilt zien. Gelukkig is daar Spotify om het wachten aangenaam te maken. Zet je favoriete playlists offline en vergeet je hoofdtelefoon niet, dan zul je je op de saaie momenten tijdens het reizen in ieder geval niet vervelen.
Normaal gesproken niet mijn favoriete app, maar als je er dan toch maar vijf mag uitkiezen om de wereld rond te reizen, dan is Whatsapp best wel handig. Puur om in contact te blijven met de mensen thuis, om ze af en toe wat filmpjes of video’s te sturen en om te horen hoe het met hen gaat.