Een prachtig skigebied dat lekker hoog ligt en dus sneeuwzeker is, een bruisend dorp met top après-ski en leuke winkeltjes: Ischgl heeft het allemaal. En er is nog meer, want als je ergens in een skigebied ook nog eens culinair verwend kunt worden, dan is het wel in Ischgl. Van knusse berghutten om ’s avonds te kaasfonduen tot een sterrenrestaurant. De vier culinaire hotspots van Ischgl op een rijtje.
De Vider Alp ligt op de berg, op een centrale plek in het skigebied van Ischgl. Tussen de middag kun je hier lunchen en je kunt er natuurlijk ook terecht om even te relaxen met thee of heisse choco tussen het skiën door. Op twee dagen in de week (maandag en donderdag, wanneer je ook kunt rodelen) is dit restaurant ook ’s avonds geopend. Je neemt dan de Silvrettabahn naar de Idalp en dan is het nog een klein stukje lopen. Op deze avonden kun je hier terecht voor een gezellig diner in een knusse berghut. Er worden vooral lokale specialiteiten geserveerd en wij gingen voor de fondue: kaasfondue en fondue met bouillon en vlees. Een lekker Oostenrijks muziekje op de achtergrond, goed glas wijn erbij en je hebt hier een topavond.
Bergrestaurant Höllboden is echt een aanrader als je een keer de tijd wilt nemen om lekker uitgebreid op de piste te lunchen. Het is een vrij nieuw restaurant (een paar jaar geleden compleet gerenoveerd) en een fraaie plek om te zien. Je vindt er de Oostenrijkse gezelligheid met veel hout en ruitjes, maar dan op een stijlvolle manier Qua locatie is het ook een ideale lunchplek want je bent slechts 1 lift verwijderd van het centrale middelpunt van Ischgl, de Idalp. En het eten is er ook erg goed. Geen zelfbediening, maar lekker op je gemakt uitgebreid lunchen met heerlijke gerechten.
Restaurant Pardorama is natuurlijk een plaatje om te zien. Het ligt aan de top van de Pardatschgratbahn en daar heb je werkelijk fantastisch uitzicht – en zeker wanneer je even helemaal naar boven loopt. Aan de buitenkant lijkt de moderne bouwstijl misschien niet helemaal te passen in het landschap, maar toch is dat hier in Ischgl dat geen enkel probleem. Ben je eenmaal binnen dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit welk tafeltje je kunt bemachtigen, want alle wanden zijn van glas en dus kan iedereen naar buiten kijken. Het is misschien niet de goedkoopste lunch die je in Ischgl gaat eten, maar neem er even de tijd voor, geniet van het uitzicht, neem goed gezelschap mee en dan is het het helemaal waard. Reserveren is wel slim, want Pardorama is een populaire plek!
Saved the best for last. Beter dan de Paznaunerstube in hotel Trofana Royal gaat het echt niet worden. Het is niet alleen het beste restaurant in Ischgl, het is ook het beste restaurant van heel Tirol want de Paznaunerstube heeft drie Gault Millau koksmutsen én een felbegeerde Michelinster. Wat chefkok Martin Sieberer op tafel weet te zetten is fenomenaal en waar eten in een sterrenrestaurant sowieso al een onvergetelijke ervaring is, wordt het nog extra bijzonder als je een uur daarvoor nog naar beneden bent geskied.
Chefkok Sieberer maakt er echt een fantastische avond van. Alleen al de hapjes vooraf maken diepe indruk en dan ben je dus nog niet eens aan het menu begonnen. Van verfrissend champagne-ijs in de vorm van een Sint Jacobsschelp tot de lekkerste champignonrisotto die ik ooit gegeten heb. Foie gras in de vorm van een kers, een stukje bief dat smelt op je tong en dan het perfecte glas wijn erbij. En alsof het niet genoeg is komt er ná het dessert een bonbonkar aan tafel waar je je eigen bakje mag vullen. Heaven!
Wijnliefhebbers moeten hier trouwens ook een kijkje nemen in de wijnkelder, want ondergronds liggen meer dan 25.000 schatten te wachten om geopend te worden.