Reizen

Wat je niet moet doen tijdens je vakantie op Bali

Avatar foto
Irene Boskma

Het is niet moeilijk om verliefd te worden op Bali. Deze geweldige bestemming is heel divers. Je kunt op het eiland genieten van prachtige stranden, oneindige rijstvelden, authentieke Balinese cultuur, een vriendelijke bevolking en heerlijk eten. Ben je sportief? Dan is surfparadijs Canggu een dikke aanrader. Ook feestbeesten kunnen hier, en in andere kustplaatsen, hun ei kwijt. Toch heeft Bali, net zoals elke vakantiebestemming, een aantal dingen die je er beter niet kunt doen. Wij geven tips om je reis naar het Indonesische eiland nog leuker te maken.

Wat je beter niet kunt doen op Bali: de don’ts

1. Op één plek blijven

Een all-inclusive vakantie naar een prachtig resort op het oog? Bali is zo veelzijdig dat het zonde is om je hele verblijf op één plek te blijven. Het eiland rondreizen is superleuk en je krijgt op die manier een goede indruk van het échte Bali. Want dat is op de meeste plekken toch heel anders dan een populaire badplaats. Verdiep je in de cultuur, maak af en toe een praatje met de lieve bevolking en bewonder het prachtige binnenland. Kies je toch voor één plek als uitvalsbasis? Maak dan geregeld vanaf daar uitstapjes naar andere mooie plekken op Bali. Of kies een paar mooie resorts uit en verblijf daar minstens een paar dagen.

➤ Vanuit Sanur en Ubud kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar prachtige plekken in het binnenland. Wil je langer dan een paar dagen op één plek blijven? Dan tippen wij het Alaya Hotel in Ubud en het Segara Village in Sanur.

<em>Het Alaya Hotel in Ubud is een plaatje!<\/em>
Het Alaya Hotel in Ubud is een plaatje!

2. Geen cash bij je hebben

Hoewel je bij de meeste restaurants, winkels en supermarktketens met een creditcard kunt betalen, heb je af en toe gewoon cash nodig. Zorg ervoor dat je altijd wat op zak hebt, minimaal 500k (zo’n € 30) is fijn. Mocht je ineens je scooter vol moeten tanken onderweg of ergens in een lokaal restaurant willen eten, dan hoef je niet eerst op zoek te gaan naar een pinautomaat. Want die zijn niet overal te vinden (zeker met een Maestro pinpas kun je niet bij elke bank geld opnemen) en regelmatig leeg of buiten gebruik.

niet-doen-op-bali-tips.jpeg

3. Geen creditcard meenemen

Heb je geen creditcard of laat je die liever thuis? Think again! Een creditcard is een must om mee te nemen naar Bali en wel om deze redenen:

  • Je kunt per dag een vrij beperkt bedrag opnemen met je pinpas bij een geldautomaat. Als je dan iets wil betalen en niet genoeg cash op zak hebt, is er altijd nog je creditcard.
  • Geld opnemen bij een automaat is relatief prijzig. Betaal je met je creditcard, dan skip je de kosten voor een transactie.
  • Als je voor onverwachte reis- of medische kosten komt te staan is het heel fijn als je een creditcard hebt om te gebruiken.

 

4. Scooter rijden zonder ervaring, helm en internationaal rijbewijs

De scooter is hét vervoersmiddel op Bali. Je verplaatst je er veel sneller mee dan met een auto en je kunt er overal eentje huren. Meestal wordt er niet eens gevraagd naar je rijbewijs of rij-ervaring en krijg je na betaling een sleutel overhandigd. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat er dagelijks (ernstige) scooterongevallen gebeuren op het eiland. En als je je eenmaal op de weg hebt gewaagd, dan begrijp je waarschijnlijk al snel waarom dat zo is. Op sommige plekken is het ontzettend druk, verkeersregels worden genegeerd en een ongeluk ligt op de loer. Vraag een internationaal rijbewijs aan in Nederland, doe altijd je helm op als je rijdt en heb je geen rij-ervaring? Neem dan thuis of op Bali eerst een paar rijlessen.

scooter-huren-bali-tips.jpeg

5. Afhankelijk zijn van wifi

Het is heel fijn om niet afhankelijk te zijn van wifi. Als je een Indonesische simkaart koopt, ben je overal online. En dat is heel handig. Het maakt bijvoorbeeld onderweg navigeren met Google Maps een stuk gemakkelijker. En je kunt overal meteen je mooie foto’s delen met de rest van de wereld. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten. Als je data op is, koop je voor een paar euro weer een stapel GB’s waarmee je zo een maand vooruit kunt.

simkaart-bali.jpeg

6. De lokale cultuur en gebruiken niet respecteren

Bali heeft andere gebruiken dan Nederland. Als bezoeker wordt het op prijs gesteld als je respect hebt voor de lokale cultuur. Meer dan 90 procent van het eiland is Hindoeïstisch. Hier komen allerlei gebruiken bij kijken: dagelijkse offertjes, speciale kleding voor een bezoek aan tempels en tijdens officiële gelegenheden en eigen feestdagen.

Houd hier in ieder geval rekening mee:

  • Loop niet halfnaakt een restaurant binnen
  • Zorg ervoor dat je bedekt bent bij tempels. Heb je een korte broek aan? Dan kun je ter plekke meestal een rok huren/ lenen. Ook mannen worden geacht om daar een lange rok te dragen.
  • Rijd niet over de offers heen en vertrap ze niet

Wel doen: je verdiepen in de Balinese cultuur. Ga er eens over in gesprek met een local!

bali-cultuur-gebruiken.jpeg

7. Het kraanwater drinken

Je kunt niet altijd voorkomen dat je ziek wordt op reis, maar als je het kraanwater drinkt vergroot je de kans op de beruchte ‘Bali belly’ sowieso. Dat is dus een slecht plan. Koop gebotteld water en neem je eigen navulbare waterfles mee. Bij de meestel hotels en guesthouses kun je deze bijvullen. Voor ijsblokjes in je drinken hoef je trouwens niet zo bang te zijn, deze worden kant-en-klaar geleverd en niet gemaakt van het kraanwater.

 

8. Alleen bij hippe restaurants gaan eten

Op Bali stikt het van de trendy restaurants. De één is nog hipper en mooier ingericht dan de ander. Hoewel het verleidelijk kan zijn om alleen daar neer te strijken, is het zonde als je daardoor het lokale eten skipt. De Indonesische keuken heeft namelijk ook veel lekkers te bieden (zei iemand Gado Gado?). Strijk regelmatig neer bij een ‘warung’ en geniet van de heerlijke gerechten.

<em>Mie goreng with a view!<\/em>
Mie goreng with a view!

9. Honden, katten en apen aaien

Het is altijd onverstandig om apen te aaien, maar we zeggen het nog maar eens. Want op Bali zitten op verschillende plekken makaken en die zijn lang niet altijd even vriendelijk. Je kunt behoorlijk ziek worden van een beet van een aap. Datzelfde geldt voor honden- en kattenbeten. Ken je de dieren niet? Dan raden we je af om ze te aaien. Helaas komt op Bali nog steeds rabiës voor, een dodelijke ziekte als deze onbehandeld blijft. Je kunt het oplopen via een apen- of hondenbeet. Ben je toch gebeten of gekrabt? Haast (ja, echt!) je dan naar de dichtsbijzijnde kliniek.

10. Alleen Engels praten

Leer een paar woorden en zinnen in het Indonesisch. Dat is helemaal niet lastig en wordt enorm gewaardeerd door de lokale bevolking. Je zal zien dat de Balinezen het op prijs stellen dat je een paar woordjes in hun (tweede) taal spreekt, Bahasa Indonesia.

  • Terima kasih – dank je wel (vaak door de ander gevolgd door sama-sama, wat ‘you’re welcome’ betekent)
  • Pagi of Selamat Pagi – goedemorgen
  • Malam – goedenavond
  • Sampai jumpa – tot ziens/ tot de volgende keer
  • Apa kabar – Hoe gaat het? (vaak gevolgd door ‘baik baik – goed)
  • Nama saya…. (ik heet ….)

Laat je niet afschrikken door dit lijstje! Bali is fantastisch en zolang je de lokale gebruiken respecteert en voorzichtig bent op de scooter, staat je een onvegretelijke tijd op dit eiland te wachten.

Op vakantie naar Bali

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar Bali? Dan helpen deze tips je om een fantastische reis te boeken.

Plan je vakantie

  • Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks vliegen naar Bali, dat moet met een overstap.
  • Er is 6/7 uur tijdsverschil tussen Nederland en Bali.
  • Goedkope vliegtickets vind je via onder andere via TIX en Momondo.
  • Hotels op Bali zijn relatief goedkoop. De beste en leukste hotels en guesthouses vind je via Booking.com. Een aanrader is Pink Coco Bali in Uluwatu.
  • Goedkope vakanties naar Bali (vlucht + accommodatie) boek je via TUI.nl of Corendon.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Deel dit artikel

Avatar foto
Irene Boskma
Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.