New York spreekt enorm tot de verbeelding. Niet voor niets is deze metropool het decor voor menig tv-serie en film. De stad leeft en alles is zoals je het voorstelt: de ontelbare gele taxi’s (zo’n 13.237), fietskoeriers, hotdogkraampjes en de enorme hoeveelheid winkels. Paard met wagen door Central Park (maar dat is eigenlijk alleen voor de toeristen) op straat massa’s mensen, enthousiast toeterend verkeer en om de haverklap gillende brandweer- en politiesirenes.
Dag of nacht, de stad leeft. Fascinerend is dat ondanks de continue dynamiek van de stad, de stad ook een enorme rust uitstraalt. Time Square uitgezonderd. Hierdoor hoef je je geen moment opgejaagd te voelen. De sleutel lijkt efficiëntie.
Dit begint al bij de indeling van de metropool. De Amerikaanse stad is extreem overzichtelijk. De brede straten (met dito stoepen) veranderen niet van naam wanneer de ene straat overloopt in de andere en hebben geen verwarrende zijstraatjes of andere doolhofachtige indelingen.
Bijna alle verticale straten lopen van noord tot zuid en hebben namen als First, Second en Fifth avenue. Uitgezonderd Park Avenue, Madison Avenue en Broadway. De horizontale straten, veelal namen als 14th street, lopen van oost naar west en je weet altijd aan welke kant je zit omdat het er gewoon bijstaat. Hierdoor is het zelfs als argeloos ronddwalende toerist altijd makkelijk om de weg terug te vinden.
New Yorkers tempo
New Yorkers houden er niet van om onnodig opgehouden te worden. Je zult ze niet snel zien treuzelen, slenteren of gewoon midden op straat zien stilstaan wanneer er geen reden voor is. Ze lopen in een tempo waarmee je makkelijk een halve marathon af kunt lopen. Niet alleen jonge, maar ook New Yorkers van in de 80. Hardloopschoenen onder een werkoutfit om van huis naar werk en weer terug te komen zijn dan ook geen uitzondering.
In de rij staan is geen uitzondering. Of het nu bij een koffietentje, de supermarkt of het busstation is. Voordringen is echter ‘not done’. Iedereen moet wachten, heeft evenveel haast om te komen waar hij moet zijn en is even belangrijk.
Ondanks dat New Yorkers hun koffie, ontbijt en avondeten buiten de deur ophalen, zie je ze zelden iets op straat eten. Dit gebeurt gewoon binnenshuis. Op kantoor, thuis of bij vrienden en grotere supermarkten zoals Whole Foods zijn zo ingedeeld dat het ook daar mogelijk is om eten te nuttigen.
Maakt dit de New Yorkers dan kortaf of onaardig? Verre van! Zowel richting toeristen als tegen elkaar zijn ze hulpvaardig, sociaal en beleeft.
De enigen die de efficiëntie van New York in de war schoppen, dat zijn de toeristen. Maar op drukke kruispunten staat de politie het verkeer te regelen, ook wanneer de verkeerslichten het gewoon doen, om de doorstroom te bevorderen en zowel de straten als de stoepen zijn breed genoeg om hier omheen te bewegen.