Reizen

5 redenen waarom je nú naar Cuba moet

Avatar foto
Redactie

Cuba is HOT op dit moment. En terecht, want de gebroeders Castro zijn al flink op leeftijd, dus een machtswissel in het communistische land komt steeds dichterbij. En wat er dan gebeurt met de strenge handelsbeperkingen, het bonnenboekje voor voedsel en huishoudelijke spullen, of de tien keer opgelapte oldtimers… Dat weet niemand. Ga er daarom heen nu het nog kan, en geniet van de charmante huizen met afbladderende verf in Havana, de flarden muziek die in Trinidad over de straten vol kinderkopjes waaien en de goedkope mojito’s. Dit zijn onze vijf redenen waarom je nú naar Cuba moet, voordat het te laat is.

1. Nu rijden er nog oldtimers

Het is misschien wel het meest iconische beeld van Cuba: de oldtimers die overal rondrijden. Sinds de handelsbeperkingen van de jaren ’60 hebben de meeste Cubanen geen nieuw voertuig meer kunnen aanschaffen, wat betekent dat veel auto’s hun tijd doorbrengen op blokken, om reparaties te ondergaan met ijzerdraad, tape en stukken plastic. Raul Castro heeft begin 2014 echter de invoer van nieuwe auto’s toegestaan, wat inhoudt dat Cubanen nu éindelijk hun stokoude oldtimers kunnen gaan inruilen voor een nieuwer exemplaar. Neem het er nu dus nog van en maak bijvoorbeeld een stadsrondrit door Havana per oldtimer, waarbij je de hoogtepunten van de stad vanuit je klassieke auto kunt beleven.

Nu rijden ze nog, de oldtimers in Cuba!
Nu rijden ze nog, de oldtimers in Cuba!

2. Nu bestaat de vervallen koloniale charme nog

Al die vervallen gebouwen in Cuba zien er prachtig uit, als uit vervlogen tijden, maar eigenlijk komt de staat van de meeste gebouwen natuurlijk voort uit een gebrek aan middelen en geld om ze te onderhouden. De oude centra van Havana, Trinidad en Cienfuegos staan sinds een aantal jaar op de Unesco-lijst met werelderfgoed, waardoor er wat budget beschikbaar is om deze wijken op te knappen. Dit is dan ook goed zichtbaar: in bijvoorbeeld Havana ligt de wijk Havana Vieja er prachtig bij, nieuw in de verf gestoken, gebouwen worden gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Heel mooi, maar stiekem ook een beetje jammer dat de pure en rauwe sfeer van de straten daarmee verdwijnt.

3. Nu is er nog een dubbele economie

Misschien wel het ingewikkeldste deel van de Cubaanse samenleving: de dubbele economie met twee valuta naast elkaar. Cubanen betalen in pesos cubanos (CUP genoemd), toeristen betalen in pesos convertibeles (ook wel CUC). De waarde van 1 CUC is vijfentwintig keer zo veel als de waarde van 1 CUP. In staatswinkels en bij straatkraampjes, waar de Cubanen hun inkopen doen, betaal je in CUP. In alle andere winkels, restaurants, musea, etcetera betaal je in CUC. Ook de Cubanen betalen hun luxeproducten (zoals kleding, shampoo en huishoudelijke apparaten) in CUC. Er gaan al een aantal jaren geruchten dat Raul Castro de dubbele valuta wil afschaffen. Dat zou een wezenlijke verandering in de Cubaanse samenleving met zich meebrengen. Een gids kan je tijdens een unieke tour per cocotaxi door de achteraf-straten van Trinidad precies uitleggen hoe deze communistische Cubaanse economie in elkaar steekt en je kunt ook zelf al je vragen stellen.

De charmante maar ook vervallen straten
De charmante maar ook vervallen straten

4. Steeds meer Cubanen verhuren kamers in hun casa particular

Buiten deze nostalgische zaken die er in de toekomst misschien niet meer zijn, zijn er ook een aantal recente ontwikkelingen in Cuba die maken dat juist nu de beste tijd is om te genieten van dat wat het land te bieden heeft. Sinds de Cubaanse overheid wat meer kapitalisme toelaat, zijn Cubaanse gezinnen begonnen met een ‘bed en breakfast’-achtig concept: ze verhuren in hun huis kamers aan toeristen. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid de Cubaanse sfeer beter te leren kennen. Het is soms ingewikkeld om zo’n casa particular vanuit het buitenland te reserveren, omdat ze vaak geen e-mailadres hebben (in Cuba heeft bijna niemand internet). Via een reisorganisatie ben je verzekerd van de leukste casa’s en hoef je je geen zorgen te maken dat ze ter plekke geen vrije kamers meer hebben.

5. Er zijn steeds meer paladares waar je lekker kunt eten

En terwijl Cuba toch zeker niet bekend staat om zijn goede eten, zijn ook daar tegenwoordig gunstige veranderingen te bespeuren. De regels voor het runnen van een paladar (een particulier huiskamerrestaurant) zijn sinds twee jaar versoepeld, waardoor er elk jaar nieuwe paladares bijkomen. Omdat deze niet staatsgerund zijn, is de service en de kwaliteit van het eten er veel beter. Geniet van de allerbeste kreeft, vers gegrilde garnalen en huisgemaakte flan, soms zelfs met een wijntje erbij. Viva Cuba!

Sinds de Cubaanse overheid wat meer kapitalisme toelaat, zijn Cubaanse gezinnen begonnen met een ‘bed en breakfast’-achtig concept: ze verhuren in hun huis kamers aan toeristen. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid de Cubaanse sfeer beter te leren kennen. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, warm water en elektra.

Ga slapen in een casa particular
Ga slapen in een casa particular
In een paladar (een particulier huiskamerrestaurant) kun je heerlijk eten!
In een paladar (een particulier huiskamerrestaurant) kun je heerlijk eten!

Bovenstaande reistips zijn afkomstig van Edith Huntink van
Cuba online, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf Cuba te ontdekken? Bij Cuba online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.

Foto credits header: Fotolia.com.

Deel dit artikel

Avatar foto
Redactie Travelvalley
De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.