In de Turkse hoofdstad Istanbul zijn de voorbereidingen voor de bouw van een van ’s werelds grootste luchthavens gestart. De eerste steen van het nieuwe vliegveld is inmiddels gelegd door de Turkse premier. Als het hele complex gereed is, moet de luchthaven van Istanbul ongeveer 150 miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen. Het duurt echter wel nog even voor de nieuwe luchthaven van Istanbul helemaal gereed is, de bouw verloopt dan ook in verschillende fases. In 2017 moet fase 1 in ieder geval gereed zijn.
De titel ‘grootste luchthaven ter wereld’ wordt gegeven aan de luchthaven die de meeste passagiers ontvangt per jaar. Op dit moment zijn er een hoop vliegvelden die heel veel passagiers kunnen verwerken zoals Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, waar in 2013 94 miljoen passagiers de luchthaven passeerden. En Beijing in China met 84 miljoen passagiers. London Heathrow, die je misschien wel hogerhand ingeschat is de nummer 3 luchthaven ter wereld, met 72 miljoen passagiers. Amsterdam vervoert jaarlijks ruim 52 miljoen passagiers.
Dat Istanbul straks een enorm groot vliegveld heeft is wel duidelijk. En ook dat er een hoop passagiers verwerkt kunnen worden. Maar gaan die straks ook allemaal reizen van en naar dit vliegveld? Dat is nog maar de vraag.
Het grooste vliegveld ter wereld bouwen vereist natuurlijk ook een hoop geld. Dit project kost dan ook zo’n 77 miljoen euro. Benieuwd hoe het vliegveld eruit gaat zien? In onderstaande video kun je alvast een kijkje nemen in het futuristische complex.