Een bekeuring voor bellen in de auto, en dan bedoelen we natuurlijk niet handsfree, kost in Nederland 220 euro. Daarmee is deze boete het hoogst van alle Europese landen. In Denemarken wil je ook geen boete krijgen voor niet handsfree bellen, daar krijg je een rekening van 205 euro. In Letland is de schade niet zo groot, met 10 euro ben je er vanaf. Dat blijkt uit onderzoek van Jabra, specialist in bluetooth communicatiemiddelen. Er zijn overigens ook landen in Europa waar het nog helemaal niet verboden is om met een telefoon aan je oor te rijden, zoals in Zweden.
Bekeuringen voor bellen in de auto zijn zo eenvoudig te voorkomen, dan het vaak onbegrijpelijk is dat het toch gedaan wordt. Een headset aansluiten zodra je in de auto stapt, kost 30 seconden. En het geluid is verder prima!
Jabra adviseert iedereen die een autovakantie heeft gepland en nog geen headset of luidsprekertelefoon geïnstalleerd heeft, om hier vooral niet op te besparen, aangezien de boete fors hoger is dan de aanschafprijs. Een bluetooth-headset, die eenvoudig gekoppeld kan worden aan een mobiele telefoon, is al verkrijgbaar vanaf 20 euro. Ook een bluetooth-luidsprekertelefoon kan een uitkomst zijn, doordat deze eenvoudig te koppelen is aan het audio- en GPS-systeem in de auto en andere passagiers ook deel kunnen nemen aan een gesprek of luisteren naar muziek, verkrijgbaar vanaf 49 euro.
Er zijn nog meer sancties voor bellen in de auto, dan alleen een geldboete. Zo kent men in Duitsland een puntensysteem waarbij na het bereiken van achttien strafpunten zelfs toeristen een rijontzegging kunnen krijgen. Dit geldt ook voor andere populaire vakantiebestemmingen zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk. In Spanje hoeven vakantiegangers echter niet voor het puntensysteem te vrezen en in ons buurland België zijn ze het puntenrijbewijs nog aan het overwegen.