Zomer

Een culinaire ontdekkingsreis op zonnig Aruba

Avatar foto
Marloes de Hooge

Voor wie denkt dat het prachtige Caribische eiland Aruba naast zon, zee, strand en casino’s
weinig extra’s te bieden heeft, heeft het goed mis. Want ook al groeit er niets
vers op het eiland, koken kunnen ze er als de beste. De Arubanen halen hun ingrediënten namelijk
van de beste plekken ter wereld. Zo komt het vlees dat je op het eiland eet uit Argentinië, de groente komt uit
Venezuela en verse vis halen ze uit eigen zee. Door de beste ingrediënten te
verzamelen, ontstaan bijzondere en smaakvolle gerechten. 

Ga je op vakantie naar Aruba, laat je dan vooral verrassen
door de lokale chefs, en blijf vooral héél ver weg van het fastfood. Aruba
heeft namelijk zóveel mooie en leuke plekjes om te eten, dat het zonde is om
daar niet van te genieten. Wij nemen je graag mee op een culinaire ontdekkingsreis op het eiland.

De vis die in de ochtend vers uit zee wordt gehaald, ligt `s avonds op je bord
De vis die in de ochtend vers uit zee wordt gehaald, ligt `s avonds op je bord

La Trattoria – El Faro Blanco 

Tijdens het bezoek van Koning Willem-Alexander en Máxima aan Aruba een paar maanden geleden, heeft ons koningspaar ’s avonds gegeten bij El Faro. Niet alleen het eten van dit
Italiaanse restaurant is heel goed, het gaat hier vooral om de combinatie van het eten en de ligging. Want die is prachtig. El Faro ligt vlakbij
de beroemde Arubaanse vuurtoren, de California Lighthouse aan de noordwestkant
van Aruba. ’s Avonds heb je prachtig uitzicht over de verlichte kust van Palm
Beach. Verwacht hier absoluut geen pizza’s, maar alleen maar Italiaanse specialiteiten
zoals Ossobuco, Risotto Al Funghi Porcini en Linguine Alla Vongole. En
livemuziek! Een avondje El Faro is ultiem genieten. 

Flying Fishbone

Hoe kan het ook anders, dan dat ze op een eiland wel weten
wat ze met vis moeten doen. Dagelijks wordt door de vele vissers van Aruba de verse vis
uit zee gehaald, die ’s avonds op je bordje ligt. Aruba heeft heel veel
visrestaurants, maar de leukste is toch wel Flying Fishbone. Niet alleen onder toeristen is dit een heel populair plekje, de Arubanen zelf komen hier ook heel graag. Bij Flying Fishbone geniet je met je blote voeten in de zee van de heerlijkste gerechten. Er is muziek, een zacht briesje, een prachtig uitzicht en het personeel staat klaar om je helemaal in de watten te leggen. Hou je van tonijn, dan
is als voorgerecht de Tuna Tataki echt een aanrader. Kom je op tijd, dan maak je hier ook nog eens een magische zonsondergang mee!

Heerlijk dineren met je blote voeten in de zee
Heerlijk dineren met je blote voeten in de zee
De prachtige zonsondergang
De prachtige zonsondergang

Screaming Eagle

Nederlandse chef Erwin Husken runt restaurant Screaming Eagle, tegenover het strand van Eagle Beach. Hier kun je zowel binnen als buiten eten. Bij Screaming Eagle kun je kiezen voor een diner aan tafel, maar je kunt er ook maximaal chillen, door te genieten van een diner op een heerlijk loungebed. Terwijl
jij onderuit ligt op de witte lakens, worden de lekkerste gerechtjes
geserveerd. Ben je niet zo’n moeilijke eter, laat je vooral verrassen door chef Erwin, dan is hij op zijn best! 

Papiamento Restaurant

Als er één restaurant is wat je niet mag overslaan op Aruba
is het Papiamento Restaurant, want eten in dit restaurant is een ervaring die je niet meer zult vergeten.
Vanaf de weg valt het nauwelijks op, dat er achter de grote poort een hele bijzondere
plek schuil gaat. Daar vind je namelijk een oud typisch Arubaans Cunucu-huisje
met een betoverend mooie tuin. Tussen de groene bomen, live muziek en heerlijk
ontspannen sfeer, eet je de lekkerste gerechten. 

Het oude huisje is eigendom van de Nederlandse familie Ellis, de keuken wordt
gerund door zoon en chef Edward. Beatrix, Claus en de kinderen hebben hier ook
ooit gegeten. Op de kaart van Papiamento vind je uiteenlopende gerechten, zowel vis als vlees. Je proeft direct dat alle gerechten met heel veel zorg en liefde bereid zijn. Het unieke aan deze plek is de bijzondere sfeer die er hangt: er staan een heleboel tafeltjes dicht bij elkaar, maar toch is het intiem. De bomen en planten én de muziek in combinatie met het heerlijke eten, zorgen voor een topavond. Maar dan moet je zelf nog wel goed gezelschap meenemen. Er is eigenlijk maar één nadeel aan Papiamento Restaurant: je moet 10 uur vliegen om er
nog een keer naartoe te kunnen gaan…

Eten in de sfeervolle tuin van het restaurant
Eten in de sfeervolle tuin van het restaurant
Het schitterende oude Cunucu-huisje, waar je binnen kunt dineren
Het schitterende oude Cunucu-huisje, waar je binnen kunt dineren

Overigens is niet alleen het eten op Aruba echt een aanrader, de Arubanen maken ook hun eigen bier. En die smaken op het eiland het allerbeste! De bierbrouwerij in Oranjestad maakt twee biersoorten: Balashi en Chill. Vooral die laatste, een flesje Chill is heel lekker. Het is een fris biertje, dat qua smaak helemaal past bij het heerlijke warme weer op het Aruba! Ik ben geen echte bierdrinker, maar deze moet je een keer proeven. Blote voeten in het zand, plop en genieten maar!

src=

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.