Na een volle dag regen was het op vrijdagavond al volop genieten van alle optredens tijdens het Theater op de Markt festival. Vandaag bezoeken we de Japanse tuin en het modemuseum. Voor het avondprogramma gaan we eerst culinair genieten en zijn we bij de meest bijzondere afterparty ooit. Maar eerst terug de stad in, want Hasselt heeft niet alleen veel te bieden maar is ook gezellig om rond te lopen, te winkelen en te genieten van de vele terrasjes. Een van de bijzondere plekjes in de stad is de Japanse tuin van Hasselt.
De twintig jaar oude Japanse tuin is de grootste (2,5 hectare) in Europa. De schitterende tuin is aangelegd in 1992 als symbool voor de intense vriendschap tussen de inwoners van Hasselt en Itami (Japan). De tuin is een miniaturisering van de werkelijkheid, minutieus nagebouwd zoals Japanners dat al eeuwenlang doen. Volgens kenners lijkt de tuin op een zeventiende eeuwse theetuin. De Japanse tuin leent zich daarom bij uitstek als de ideale locatie voor een high tea. Wie door de Japanse tuin in Hasselt wandelt, krijgt een heerlijk exotisch en vooral rustig gevoel. De aanwezige bomen en planten, de architectuur, het water, de koi karpers die inmiddels door hebben dat er bij het publiek wat te halen is, de bruggetjes maar zeker ook door de glooiingen en de heuvels die de tuin telkens een ander perspectief geven.
Zo’n Japanse theeceremonie is niet zomaar even een kopje thee drinken. Volgens de Japanse traditie is het is een moment van bezinning, vastgelegd in strikte regels en opgesteld door Sen no Rikyu. Hij vormde het theeschenken om tot een kunst met als doel om zowel vriend als vijand op een aangename en gemakkelijke manier bij elkaar te brengen. Je kunt dit allemaal zelf mee maken bij de theedemonstraties die de eerste zondag van de maand (in september op de tweede zondag) worden gegeven. Zo ontdek je waarom de theeceremonie zo belangrijk is in de Japanse traditie en drink je na een bezoek nooit meer zo maar een kopje thee.
De Japanse tuin is geopend van 1 april t/m 31 oktober op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. In het weekend is de tuin open van 14.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te lezen op de website.
In de middag bezoeken we het Modemuseum in Hasselt (MMH) wat al sinds 1995 is gehuisvest in het voormalige klooster van de Grauwzusters, een beschermd gebouw gelegen aan de ‘Groene Boulevard’ (kleine ring) van Hasselt. Het gebouw werd begin jaren negentig zorgvuldig en met eigentijdse ingrepen gerestaureerd en is nu een hypermodern museum geworden.
Het MMH viert dit jaar zijn 25e verjaardag met een expo ‘#025’, een reis door de modegeschiedenis. Het museum toont de topstukken die het door de jaren heen wist te verzamelen en toont ook nieuwe stukken die de museumzalen doorgaans niet halen, maar minstens even interessant zijn. Wisselende tentoonstellingen belichten de mode vanuit steeds verschillende invalshoeken en disciplines zoals kunst, fotografie en design. Van trends tot technologisch vernuft, van crinoline tot minirok: over smaak valt niet te twisten, en wie de mode bekijkt in het museum zal het daar mee eens zijn.
Door de selectie van topstukken uit de museumcollectie krijge je als bezoeker een blik op de veranderende mode door de jaren heen. Naast bijzondere mode krijgen ook nooit eerder getoonde kledingstukken de nodige aandacht. Zij laten ons zien hoe bepaalde kledingstukken en accessoires van ‘must-have items’ evolueerden tot herinneringen aan de tijd waarin zij werden gedragen. De getoond technieken en materialen die de mode doorheen de eeuwen kleurden, illustreren hoe de mode zichzelf steeds opnieuw uitvindt. De stukken uit de 20e eeuw variëren van haute couture en ceremonie-kleding tot confectiekleding. Naast kleding van internationale modehuizen verzamelt het MMH specifiek couture-kleding van Hasseltse ontwerpers zoals Jeurissen, Moray en Quetin. Ook de Limburgse ontwerpers Martin Margiela en Raf Simons krijgen extra aandacht.
Beneden in het Modemuseum gaat de aandacht uit naar technieken als quilten, smokken en maliënen en materialen die tonen hoe de mode zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Het museum is prettig om door te wandelen en meer dan de moeite waard om te bezoeken wanneer je in Hasselt bent.
Het MMH is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend. Het museum sluit tijdens de opbouw van nieuwe tentoonstellingen. Meer informatie is ook hier te vinden op de website.
Na het bezoek aan het modemuseum zoeken we een terrasje op het Montmartre van Hasselt. Op zaterdag vind je hier op het gezellige plein kunstenaars en handelaarss die zorgen voor de juiste ambiance. Daarna is het de stad in om te genieten van het Theater op de markt festival. Onderweg komen we de een na de andere originele act tegen en laten we ons verrassen door Bombardo, de enig nog bestaande act in Europa waarbij iemand door een kanon wordt afgeschoten. De tent is net groot genoeg voor 30 personen maar beide acteurs maken er een show, en doen alsof we in een stampvolle arena zijn. Het gaat nergens over maar iedereen heeft de grootste pret. Wereldact die in Las Vegas niet zou misstaan en die nu speciaal in Hasselt is te zien, nou ja ;-).
In de avond eten we bij Restaurant het Kookpunt (Hemelrijk 13) waar achter het prachtige terras in de achtertuin van het restaurant een van de vele voorstellingen in de open lucht voor veel publiek zorgt. Na een prima drie gangen menu met een verrukkelijk dessert is het afzakken naar de stad, op zoek naar de laatste optredens en voorstellingen.
Het centrum van Hasselt is wat dat betreft op een zwoele zomeravond meer dan aangenaam. De vele terrasjes zitten bomvol. Voor ons zit het er op, nou ja bijna dan want tegen de kerk lopen we tegen de, aan het begin van de in dit artikel eerder genoemde afterparty aan.
Een heus spectacel wat zich af speelt in een Disco, compleet met DJ, Red Bull en alcohol, lichtbol en met keiharde muziek van Donna Summer, Frans Bauer en Status Quo. Enige wat het echt bijzonder maakt is de omvang van de Disco. Grondoppervlak 1.30 bij 1.30 meter, groot genoeg voor de DJ die er in hangt met 13 dansende en zingende leuke mensen. We hadden het voor geen goud willen missen. Bedenk het maar. Hasselt ik meen het, je bent een geweldige stad, ons zie je zeker terug.