In Tromso (Tromsø) in het hoge noorden van Noorwegen kun je een van de mooiste natuurverschijnselen op aarde te zien: de Middernachtzon. Een uniek verschijnsel waarbij het in de zomer niet donker wordt. Dat wil je natuurlijk een keer mee maken. Ik vertel je er alles over!
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt. Als de aarde rond de zon draait, zorgt deze kanteling ervoor dat de noordpool naar de zon gekanteld is tijdens de zomer, waardoor de zon niet ondergaat. In de winter is dit precies andersom, waardoor de zon niet opkomt en het donker blijft.
Het fenomeen van 24 uur daglicht zorgt ervoor dat het leven er extra energie krijgt, en na 3 dagen Tromso lijkt het haast wel zo want de dagen zijn inderdaad oneindig. Het is een bijzondere ervaring omdat ons lichaam en geest blijkbaar zijn ingesteld op dag, avond en nacht. In de winter moet het een heel andere ervaring zijn als je zon niet ziet (de poolnacht is van eind november tot half januari). De periode dat de Middernachtzon in Tromso te zien is loopt van 20 mei tot 22 juli. Nog noordelijker, bijvoorbeeld in Longyearbyen (Spitsbergen), is deze te zien van 20 april tot 22 augustus.
Tromso (Tromsø) is de hoofdplaats van de provincie Troms en de belangrijkste plaats in het noorden van Noorwegen. De stad heeft al sinds de 19e eeuw de bijnaam ‘Parijs van het Noorden’. In de stad tref je er meer dan 100 verschillende nationaliteiten aan. Dit komt vooral omdat de universiteit van Tromso (met de meest noordelijke universiteit ter wereld) studenten van over de hele wereld aantrekt.
Ondanks de noordelijke ligging van Tromso heeft de stad, zoals ze dat hier noemen, een mild eilandklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 2,5°C. De winter is meestal nogal sneeuwrijk met als uitschieter de maand april in 1997 toen er een recordhoogte van 2,4 meter sneeuw werd gemeten. De haven van Tromso blijft het hele jaar ijsvrij.
Wie door de straten van Tromsø loopt komt veel gekleurde houten gebouwen tegen. Tegenwoordig mogen deze niet meer worden gebouwd vanwege het grote brandgevaar. De kleuren vertellen iets over hoe kapitaalkrachtig de bewoners waren en zijn. Wit is hier duurder dan rood en dat heeft alles te maken met de prijs van verf en de gebruikte grondstoffen.
Wat opvalt aan de houten winkels en gebouwen is dat bij een aantal het hout verticaal staat (stijl die komt uit het Noorse Bergen) en bij andere horizontaal is geplaatst (stijl die is overgenomen uit het Noorse Trondheim). De outlaws in de stad hebben natuurlijk een combinatie.
Belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn:
Met de kabelbaan Fjellheisen (cable car) kan men naar boven naar mount Fløya om van een prachtig panorama over de stad en de omgeving te genieten. Boven is een restaurant met een terras en kun je als je wilt te voet naar de punt van Tromsdalstinden op 1.238 meter. Wel warme kleding meenemen want ook zomers kan het er verradelijk koud zijn.
De IJszeekathedraal (Ishavskatedralen) is nog betrekkelijk nieuw en werd afgebouwd en ingewijd in december 1965. Het moderne gebouw heeft een glazen 35m hoge gevel. Het gebrandschilderd glasraam werd op 25 juni 1972 ingehuldigd. Het is 23m hoog en heeft een oppervlakte van 140 m².
Het bedekt de hele oostelijke wand van de kerk en weegt 140 ton. Het is een werk van Viktor Sparre. In de zomermaanden als de middernachtzon te zien is er iedere avond om 23:30 uur een middernachtconcert wat exact om 00:00 uur is afgelopen. Bijzonder om mee te maken. Wie om middernacht weer buiten staat ervaart hoe fit je eigenlijk nog bent.
Wie er echter voor kiest om eens een dagje lekker Noors te gaan winkelen heeft in Tromso veel mogelijkheden:
Maar leuker is natuurlijk door de hoofdstraat van Tromso, de Storegata te wandelen waar je in de vele houten panden leuke en bijzonder winkels vindt.
Tromso is meest noordelijke grote plaats boven de poolcirkel. Wie naar de kaart kijkt krijgt ook het gevoel dat het ver weg is. Toch ligt dit prachtige gebied op maar goed 3.5 uur vliegen van Amsterdam. SAS vliegt dagelijks meerdere keren op Tromso. Vanuit Amsterdam moet je wel overstappen op de luchthaven van Oslo. De kosten voor een retourvlucht naar Tromso zijn 326 euro inclusief luchthaven belasting.
SAS vliegt o.a. met moderne Airbus modellen. In onze heenvlucht hadden we inmiddels WiFi aan board maar dat geldt nog niet voor alle modellen. Omdat je van Oslo uit naar Tromso een binnenlandse vlucht boekt moet je wel zelf zorgen voor je bagage. Bij de terugvlucht naar Nederland wordt deze automatisch voor je overgezet. Oslo is eeen grote luchthaven die op dit moment wordt verbouwd. De luchthaven van Tromso is echter klein maar wel gezellig. Wie dit gebied al langer op z’n bucketlist heeft staan moet er zeker een keer naar toe gaan. Het gebied en de natuur zullen je enthousiast maken. Wij hopen er zeker nog een keer terug te komen om dat andere bijzondere natuurverschijnsel te ervaren, de Aurora Borealis.
Wil jij een keer de Middernachtzon in Tromso, Noorwegen beleven? Dan komen deze tips goed van pas!
Plan je reis