Algemeen

Ontdekkingen in de Champagne streek in Frankrijk, Parc Argonne Decouverte

Avatar foto
Henk de Hooge

In een serie van 5 artikelen bezoeken we dit keer de Champagne regio (Champagne Ardenne) in Frankrijk. Het gebied wat vooral bekend is vanwege z’n wereldberoemde mousserende wijn is ook de streek waar we hard voorbij rijden als we naar het zuiden rijden. Dat doen we jaarlijks met 1,5 miljoen mensen en slechts een klein percentage maakt een uitstapje naar deze toch bijzondere streek. Wij hebben dit keer gekozen voor een comfortabel reisje met hoge snelheids trein (NS Hispeed) naar Parijs. Het laatste stukje doen we met de Franse TGV richting Reims. Die manier van reizen, onderuit gezakt in heerlijke stoelen met Wifi, blijft een aanrader.

Dat we er met de auto eigenlijk niet snel stoppen is best jammer want de Champagnestreek heeft veel te bieden en is uitermate geschikt voor zowel een culinair uitstapje in combinatie met een stedenbezoek of zomers voor een sportieve vakantie aan het Lac de Der. Wij beginnen na ons treinreisje en een kort autoritje met een bezoek aan het Parc Argonne Decouverte (Nocturnia) in de buurt van Olizi Primat. Onze gastvrouw is Anne Frezard verantwoordelijk voor de exploitatie van het park.

Bij binnenkomst worden we verrast door een jonge arend die die dag wordt getraind. Deze vogels blijven van dichtbij fascinerend. Op het park wat jaarlijks bijna 35.000 bezoekers trekt, vinden we een groep van 12 wolven die er vrij in de natuur leven. De dieren zijn redelijk schuw en de meegenomen paraplu’s moeten snel omlaag als we op veilige afstand de dieren voor het eerst zien. Het blijft altijd de vraag of wij hen begluren of zij ons. De dieren zijn echt prachtig. Bijzonder is dat je er een ziet staan die naar je kijkt, met je oog knipperen is bijzonder want in een fractie van een seconde staan er plotseling 12. 

Voedsel hebben ze blijkbaar niet veel nodig want Anne vertelt ons dat ze 3 keer per week worden gevoerd met rauw vlees van het abattoir. Het gebied waar zij leven is afgezet. Echt nodig is dat niet vertelt Anne, want de dieren beschouwen het gebied waar zij leven als hun territorium. Wanneer bij een storm een boom op de omheining valt zullen de dieren nooit hun gebied verlaten. Ze is duidelijk trots op haar bewoners en geniet van onze vragen. Wolven zijn eigenlijk bang van mensen en zullen als je je groot maakt niet snel aanvallen. Alleen wanneer je bang wordt en gaat rennen ben je een prooi voor de groep. Advies? Precies, stil blijven staan en een paraplu meenemen.

Het park is tevens een plek waar in de natuur nog andere vogels te vinden zijn. Zo vinden we er naast ooievaars ook grote gieren. Het toekomstig hoogtepunt van het park moet ongetwijfeld Nocturnia worden wat in het voorjaar van 2014 de deuren zal openen. Deze attractie is vooral ontworpen voor kinderen die op een ware wildernisbeleving worden getrakteerd met veel dieren en insecten. De attractie zal het speels aangelegde park beter op de kaart kunnen zetten en wordt een belangrijke publiekstrekker in deze streek.

Deze camera bewaakt 24 uur per dag het gebied waar de Wolven leven.

De natuur op z’n mooist in de herfst

’s Avonds reizen we in de stromende regen af naar Matougues en worden we verwelkomd door Benoît Jacquinet in Auberge Des Moissons. Benoît heeft niet alleen de titel ‘President of the Marne Truffle Assosation’ maar straalt deze ook uit als hij ons een korte presentatie geeft over zijn leven en passie voor ‘Truffels’ het zwarte goud van deze streek.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Truffels (zwam of paddestoel) kweken is een beetje geheimzinnig iets, lees zeer moeilijk volgens Benoît. Het enige wat je kunt doen is om zo goed mogelijk het gebied waar je ze wilt kweken te conditioneren. Garantie krijg je niet want een truffel heeft een speciale bodem, een bepaald klimaat en geschikte bomen nodig om te kunnen groeien. Dat ze kostbaar zijn blijkt wel uit de prijs als hij vertelt wat de marktprijzen zijn van dit zwarte goud waar blijkbaar ook een witte soort van is te vinden. De kiloprijs varieert van 250 tot 1.500 euro met extreme uitschieters naar boven. De truffels van Benoît brengen gemiddeld zo’n 400-450 euro op.

Na afloop trakteert hij ons op een diner met vanzelfsprekend truffels in ieder gerecht en begrijpen we een beetje beter waarom de truffel als een delicatesse wordt beschouwd. Dat we in de Champagne streek zijn beland blijkt wel uit ieder bijbehorend drankje want we worden verwend met een aantal heerlijke Champagnes.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

We beginnen met meerdere voorgerechten met truffel. Het hoogtepunt is toch het speciaal klaargemaakte stokbrood met roomboter en truffel. 

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

De rose-variant van Champagne en een aanrader voor de liefhebber.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

De truffel wordt in flinterdunne laagjes over het hoofdgerecht geschraapt. Het gaat hier echt maar om een paar gram (2-4 gram). 

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Nagerecht, kaas met .. inderdaad truffel.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

En afsluitend ijs met truffel. Hier proeven we heel duidelijk hoe dominant de smaak van truffel is. 

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

De volgende ochtend ontdekken we de schuur van Auberge Des Moissons.

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Zonder woorden 😉

Foto: Henk de Hooge
Foto: Henk de Hooge

Le fameux Mobylette, trendy in de 70er jaren.

Lees binnenkort ook de verslagen over truffels zoeken met een truffelhond, het Champagnehuis van Joseph Perrier, Chalons-en-Champagne en de prachtige natuur rond het Lac du DerFoto’s zijn gemaakt met een Sony Nex-6 systeemcamera met 16.1 megapixels en met een 16-50mm en een Sony NEX 55-210mm F4.5-6.3 Zoomlens.

Deel dit artikel

Avatar foto
Henk de Hooge
Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.