Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.
Waar kun je nu beter de geschiedenis, het productieproces en de traditie van wijn ervaren en proeven dan in het hart van Frankrijk? Tijdens onze tour in de Loire Vallei volgen wij de rivier de Loire. We starten in Briare en rijden tot aan Moines. Onderweg bezoeken wij verschillende wijnhuizen. De Loire vallei kun je opdelen in 4 regio’s te weten Centre-Loire, Muscadet, Tourrane en Engou. De wijnen afkomstig van Centre-Loire waar je maar liefst 5.660 hectare aan wijngaard aantreft, zijn de wereldberoemde Sancerre en de Pouilly Fumé.
In het Centre-Loire wordt al ruim duizend jaar wijn verbouwd. In de regio wordt hoofdzakelijk witte wijn gemaakt. Het landschap is golvend en op vrijwel ieder helling tref je wijnranken aan. Kenmerkend is dat de locale klimaatverschillen zeer groot kunnen zijn. Dit is overigens de verklaring waarom de kenmerken van de diverse wijnen binnen de regio zo verschillen. In de Loire vallei heb je een landklimaat, met sterke temperatuurverschillen hetgeen het maken van kwalitatieve wijn sterk kan beïnvloeden. In het hart van Frankrijk tref je voornamelijk frisse en fruitige wijnen. Het zijn wijnen die plezier geven.
Wijn proeven bij Philippe Poupat in Briare
Het eerste wijnhuis in de Loire Vallei dat je tegenkomt vanaf Parijs is van de familie Poupat in Briare (Rivotte). Het ligt op 566 kilometer afstand vanaf Breda. Het domein kent een lange historie (sinds 1664) en is altijd in de familie Poupat gebleven (11e traditie). Deze traditie is overigens kenmerkend voor dit gebied. Het gaat vaak van vader op zoon of dochter. Het aantal vrouwelijk wijnmakers in deze regio is opvallend groot. Met zegt zelfs dat 1 op de 5 wijnmakers een vrouw is. Vandaag produceert het Domaine Poupat & Fils 55.000 flessen wijn welke voornamelijk worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Engeland. Philippe maakt ook voortreffelijke witte en rode Coteaux Giennois welke je uiteraard kunt proeven en direct kunt kopen. Naast de witte en rode wijnen maakt Philippe ook nog een heerlijk fris smakende rosé wijn. Uiteindelijk gaat het erom dat er alles aan gedaan wordt om kwalitatief goede wijn te maken. Je vindt hem vervolgens lekker of niet maar dat is een kwestie van smaak.
Naam: Domaine Poupat & Fils
Bekendste wijn: Coteaux Giennois
Website: domaine-poupat.fr
De heerlijke wijnen uit Pouilly
Het tweede wijnhuis dat wij bezoeken is gelegen in het dorpje Pouilly sur Loire. Wanneer je zo’n typisch Frans dorpje binnenrijdt heb je aanvankelijk geen idee wat hier onder de grond afspeelt. Zo kom je er pas later achter dat in Pouilly sur Loire ieder huis toegang heeft tot de ondergrondse wijnkelders. Alles en iedereen in het dorp leeft en werkt voor de bekende Pouilly Fumé wijn.
Op Domaine Marchand et Fils spraken we Clement Marchand. Clement is een zeer kundige, kritische en een relatief jonge wijnmaker. Hij is inmiddels de 15e generatie wijnmaker binnen zijn familie (sinds 1650) en produceert 25.000 flessen wijn per jaar. In Pouilly worden enkel witte wijnen gemaakt. In Pouilly kom je 2 verschillende bodems tegen. De Kimmeridgian Marl (Marnes Kimméridgiennes) en de Kalk Portlandian (Calcaire Portlandien) bodem. Na zijn negen jaar durende wijnstudie heeft Clement veel gereisd en veel van de wereld gezien. Zijn passie en ongelofelijke focus op kwaliteit zijn aanstotelijk.
Zeer bijzonder is dat hij ons de verschillende wijnen rechtstreeks liet proeven uit de eikenhouten vaten. Als we het hebben over kwaliteitswijnen is eikenhout een zeer belangrijke grondstof. Het rijpen in eikenhouten vaten is immers een belangrijk onderdeel van de smaakontwikkeling van de wijn. Het beste hout is afkomstig uit het bosgebied in midden-Frankrijk. De Pouilly Fumé Prestige was onze favoriete. Een rijke, fruitige en lang gerijpte (5 tot 7 jaar) wijn. De Pouilly Fumé Kimmeridgian heeft 8 tot 10 jaar gerijpt en is een krachtige en smaakvolle wijn. Clement verstaat zijn vak maar is tegelijkertijd ook bewust van het feit dat de wereld vandaag de dag er totaal anders uitziet. Zo gaf hij bijvoorbeeld aan dat hij eerst een Facebook-pagina had en vervolgens een website.
Naam: Domaine Marchand et Fils
Bekendste wijn: Pouilly Fumé Prestige
Website: marchand-kerots.fr
Een juweeltje uit de Loire: Sancerre
Een ander juweeltje van het gebied is zoals gezegd de Sancerre. De wijngaarden in de Sancerrois liggen goed ten opzichte van de grond en de bodem is rijk aan kalk. De druivensoort Sauvignon Blanc en Pinot Noir worden voornamelijk gebruikt voor de Sancerre. Wat veel mensen wellicht niet weten is dat er ook een rode en een rosé Sancerre wordt gemaakt. Desondanks is ruim 80% wit. Tijdens ons bezoek aan het wijnhuis Jean-Marc et Mathieu Crochet (AOC) in Bué bleek al direct dat we hier te maken hadden met een zeer modern en professionele wijnmaker. Jaarlijks maakt Jean-Marc (eerste generatie wijnmaker) 100.000 flessen die hij voor 60 procent voornamelijk exporteert naar de Verenigde Staten. Het dorpje Bué ligt op een paar kilometers van het beroemde Sancerre en kenmerkt zich door de kalkstenen klei grond. Eigenlijk draait het hier om de typische witte Sancerre gemaakt van de Sauvignon Blanc.
Naam: Jean-Marc et Mathieu Crochet
Bekendste wijn: Sancerre
Website: jeanmarc-mathieu-crochet.com
De grotten en wijn van Monmousseau
Niet heel ver van La Cave des Roches in Bourré vinden we opnieuw grotten maar nu van het wijnhuis Monmousseau. Bij deze wijnmaker hebben de 15km ondergrondse grotten een heel ander doel. Hier rusten de wijnen van Monmousseau die een lichte elegante mousserende wijn produceert. De wijnmaker heeft geen eigen wijnranken en koopt voor de productie alle druiven bij daarvoor geselecteerde wijnboeren.
Bij Monmousseau zijn de grotten (caves) fraai verlicht voor onze rondleiding. Onderweg komen we bijzondere kunstprojecties tegen waarbij de grotten veel weg van een schilderij. Het ziet er bijzonder uit en geeft aan dat wijmakers inspelen op de grote bezoekersaantallen die jaarlijks dit wijnhuis bezoeken. Onze gids weet te melden dat de grotten ook gebruikt worden voor feesten en tentoonstellingen.
Met zo’n 3 miljoen flessen is Monmousseau tot de grotere wijnhuizen in dit gebied. Veel van de wijn die volgens de wijnmaker niet onder doet voor Champagne omdat ook de bereidingswijze indentiek is, wordt geexporteerd naar de VS, Azië en Japan. Monmousseau is makkelijk te vinden en ligt aan een doorgaande route. Een rondleiding door de caves duurt 45 minuten en wordt afgesloten met een wijnproeverij.
Het eerste deel van onze tocht leert ons dat dit gebied echt zeer geschikt is voor wijnliefhebbers. Je moet immers wel van wijn houden wil je de op hout gelegen rode of witte wijnen kunnen waarderen. Het zijn zeer zeker niet de tafelwijnen die wij in de supermarkt kunnen verkrijgen. Ook zijn er hier geen slechte wijnen. Kwaliteit staat altijd voorop. Gezien het klimaat en de wisselende weersomstandigheden is het moeilijk om de kwaliteit vast te houden. De oude traditionele wijnmakers redeneren echter vrij simpel maar doeltreffend. “Als je direct vraagt om een nieuw glas wijn dan hebben we een goede wijn gemaakt“.
Gerelateerde artikelen
Algemeen25.07.2015
De Loire, een heerlijk stukje Frankrijk!
Ontspanning16.06.2015
11 dingen die je nog niet wist over de Bourgogne
Stedentrips07.06.2015
Citytrip Montpellier: de beste tips om te doen!
De perfecte combi van een stedentrip en relaxen aan het strandOntspanning06.06.2015
Wijnhuis Antinori: een absolute must visit in Toscane
Verder lezen over Frankrijk
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Stedentrips06.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk
Ontspanning23.10.2024
Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo
Algemeen15.10.2024
Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersZomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftZomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Ontspanning04.07.2024