De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Eindelijk is het zover en is mijn rondreis door Australië begonnen! De komende maanden lees je hier over mijn avonturen down under.
Wil jij ook met vrienden een busje kopen en Australië rondrijden? Lees dan hier wat je ter plekke nog moet regelen. Eerder schreef ik ook al over de voorbereidingen die je thuis kunt treffen.
SIM-kaart
Als je lang in Australië blijft, is het handig om een Australische SIM-kaart aan te schaffen. Zo kun je makkelijker en goedkoper contact hebben met mensen in Australië, zoals andere backpackers, maar ook instellingen, potentiële werkgevers en autoverkopers. Veel reisorganisaties bieden een ‘starterspakktet’ voor backpackers aan, waar een Australische SIM-kaart bijzit. Dit is echter veel duurder dan ter plekke een SIM-kaart aanschaffen. Hostels en supermarkten in Australië bieden een SIM-kaart voor twee dollar aan. Activeren is simpel: stop ‘m in je telefoon en volg het stappenplan dat bij de SIM-kaart is bijgevoegd.
Tip: als je een roadtrip in Western Australia maakt, doe je er goed aan een SIM-kaart van Telstra te kopen. Dit is zo’n beetje de enige provider met (goed) bereik in de outback.
Bankrekening
Een Australische bankrekening openen kan gratis bij veel Australische banken. Je loopt gewoon binnen en vraagt een medewerker om je te helpen. Vervolgens geef je je gegevens en een half uur later is het gepiept. Op je nieuwe rekening kan voortaan je Australische salaris worden gestort. Open naast een gewone bankrekening ook (gratis) een spaarrekening. Hier kun je wat geld wegzetten. Handig voor het geval je geskimd wordt: dan kan alleen het geld van je lopende rekening worden geplunderd, dat je later gelukkig via je verzekering kunt terughalen. Dit duurt alleen even. Tot die tijd heb je dan nog je spaargeld. Commonwealth is de grootste bank van Australië en heeft de meeste pinautomaten in het land. Handig dus voor als je naar de minder bekende plekken reist. Na het openen van een bankrekening duurt het een week voor je je bankpas hebt.
Taxfile number
Wie werkt in Australië moet een Tax File Number (TFN) aanvragen. Doe je dat niet, dan betaal je over je zuurverdiende centjes veel meer belasting. Overigens kun je ingehouden belasting terugvragen als je het land weer uitgaat. Zo ga je nooit met lege handen naar huis. Je kunt een Tax File Number aanvragen op deze site.
Busje kopen
Wie met eigen vervoer wil gaan rondreizen in Australië is het voordeligst uit met een eigen auto. Of beter: een mini-van. Een auto huren is erg duur: je betaalt zo honderden euro’s per week. Een auto kopen kan zo duur zijn als je het zelf maakt. Voor een mini-van betaal je snel een paar duizend dollar, maar als je langer dan een maand gaat rijden heb je dit er dus snel uit. Bovendien krijg je – als het goed is – een behoorlijk deel van het aankoopbedrag weer terug als je de van weer verkoopt. Slapen in een van – of op een camping – is daarbij goedkoper dan telkens overnachten in ho(s)tels. In veel hostels vind je een prikbord waar andere reizigers hun van te koop aanbieden. Ook op de Australische online marktplaats Gumtree vindt je veel tweedehands vans. Maak altijd even een proefrit voor de daadwerkelijke aankoop en check de auto uiteraard op technische – en andere snufjes. Samen met de eigenaar kun je de auto op jouw naam laten zetten.
Werken
Om de hele trip te kunnen bekostigen is het natuurlijk handig – en leuk – om in Australië nog wat bij te verdienen. Met een Working Holiday Visa mag je werken Down Under. Op de prikborden in hostels vind je naast auto’s ook banen die worden aangeboden. Hier kun je op reageren. Je kunt ook zelf werk zoeken, bijvoorbeeld op een fruitplantage. Op Harvest Guide vind je waar je op welk tijdstip welk fruit kunt plukken. Ook via Workaway, WWOOF en HelpX vind je veel baantjes. Dat werk is vaak onbetaald, maar wél tegen kost en inwoning. Je verdient dan weliswaar niets, maar bespaart wel snel tientallen dollars per dag.
Tip: de meeste werkgevers willen het liefst werknemers die langer dan een week of twee blijven.
Ben je een half jaar Australië aan het plannen? Lees dan ook nog even deze tips door.
Reistips
- Vliegtickets zijn kostbaar en dus is het slim om te zoeken tot je een goed ticket hebt gevonden dat betaalbaar is. Hoe vaker je overstapt, hoe goedkoper de vlucht zal zijn.
- Vliegtickets naar Australië vind je het beste via TIX.nl of vergelijk prijzen via Momondo. Daar vind ik zelf altijd goede aanbiedingen.
- Of boek rechtstreeks je tickets naar Australië bij KLM.
- Met een huurtauto ben je super flexibel in de eerste dagen, dus wellicht slim om die te huren tot je eventueel zelf een auto of busje hebt. Betrouwbare huurauto's boek je via Sunny Cars.
- Voor de eerste nachten kun je het beste alvast een hotel boeken via Booking.com.
Gerelateerde artikelen
Algemeen04.07.2022
Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten
+ de perfecte routeVliegen02.07.2018
Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië
Vliegen25.10.2017
Zo vlieg je het meest comfortabel naar Australië!
✈ en kom je uitgerust aanAlgemeen05.08.2017
Twee weken Australië? Dat kan makkelijk!
dit is wat je moet wetenVerder lezen over Australië
Algemeen04.07.2022
Roadtrip langs de oostkust van Australië: dé 9 hoogtepunten
+ de perfecte routeAlgemeen07.02.2022
Australië opent na 2 jaar weer de grenzen voor toeristen
Algemeen16.02.2020
Laat de branden in Australië je niet weerhouden van het maken van die droomreis
Vliegen02.07.2018
Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië
Stedentrips07.06.2018
Cairns is de perfecte uitvalsbasis aan de Australische kust
Natuur25.05.2018
Great Barrier Reef van bovenaf: zet deze rondvlucht op je bucketlist!
Zomer30.03.2018
Bondi, Manly en Northern Beaches: deze plekken maken Sydney compleet
Stedentrips23.03.2018